Lounais-Häme

Partioviikolla paukutettiin pönttöjä

-Tämä on vaikeampaa kuin ompeleminen, 6-vuotias Eetu Järvinen puhisee rakentaessaan elämänsä ensimmäistä linnunpönttöä.

-Tämä on kyllä helpompaa kuin ompeleminen. Sahaaminen oli vaikeaa, 6-vuotias Peetu Koivunen korjaa oman pönttönsä luota innokkaasti.

-Sahaaminen oli helpompaa kuin tämä, mutta ompeleminen on vielä helpompaa, Eetu mutisee korjatessaan vinoon mennyttä naulaa.

Tammelan päiväkodin kymmenen lapsen luontoliikuntaryhmä Ilvekset on viettänyt tällä viikolla partioviikkoa monipuolisin keinoin. Torstaina vuorossa oli linnunpönttöjen rakentamista.

-Kävimme jo aiemmin kirjastossa hakemassa tietoa kolopesijöistä. Nyt olemme rakentaneet sahaamisesta lähtien linnunpönttöjä itse, lastentarhanopettaja Tuulia Kannisto kertoo.

Osa opeista vaikutti menneen lapsiin myös perille.

-Tähän pönttöön voi muuttaa kuusitiainen, sinitiainen, töyhtötiainen tai hömötiainen, Eetu luettelee.

-Minun pönttööni muuttaa talitiainen, Peetu toteaa paperista tarkistamisen jälkeen.

Partioviikon aikana ryhmän esikoululaiset ovat linnunpönttöjen rakentamisen lisäksi saaneet tietoa partiosta ja harjoitelleet muun muassa tulentekoa ja opetelleet ilmansuuntia kompassin avulla.

Lasten valmistamat pöntöt rekisteröidään Ylen Miljoona linnunpönttöä -verkkosivuille, mutta pelkästään kampanjan takia Ilvesten linnunpöntöt eivät rakennu.

-Rakennamme pönttöjä joka kevät, nyt tämä on hyvä osa partioviikkoamme. Kampanja sattuu olemaan samalla sopivasti käynnissä, Ilvesten ohjaajana toimiva Ann-Mari Moisander kertoo.

Lapset saavat valmistetut pöntöt kotiinsa ja rekisteröidä pöntöt nettiin. Päiväkodilla kysellään jälkikäteen, kuinka monta pönttöä lapsella oli. Lopussa lasketaan yhteen, montako uutta pönttöä Tammelaan saatiin päiväkodin kautta.

Luonto ja rakenteleminen ovat tuttuja asioita luontoliikuntaeskarilaisille, sillä ryhmä on joka päivä metsässä kelistä riippumatta.

-Ainoastaan kovilla myrskyillä menemme urheilukentän kahvioon touhuamaan, Moisander kertoo.

Pakkasrajaakaan ryhmällä ei ole, vaan ulkona ainakin käydään kylmälläkin ilmalla.

-Lapset nauttivat ulkona olosta. Kun olemme sisälläkin, niin aika pian he haluavat ulos. Siihen on totuttu, Moisander sanoo. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti