Lounais-Häme

Parvekkeet ja terassit kesäkuntoon! Näillä vinkeillä onnistut

Kuva: Riikka Mäntyneva
Kuva: Riikka Mäntyneva

Helppous ja toimivuus ovat valttia istutuksen suunnittelussa. Niihin voi vaikuttaa parhaiten perustamisvaiheessa. Näillä viidellä vinkillä onnistut.

Hanki sopivat ruukut

Hanki reilunkokoisia ruukkuja, jolloin kastelu ja lannoitus onnistuvat varmimmin. Taivasalla olevien ruukkujen pohjalle kannattaa varata muutaman sentin vesivaratila, jonka voi täyttää esimerkiksi ruukkusoralla. Jos pohjareikää ei ole valmiina, kannatta se tehdä parin sentin korkeudelle sivuun. Lasitetuilla parvekkeilla ja katosten alla toimivat parhaiten altakasteluruukut, joissa on paljon vesitilaa. …

Muista lannoittaminen

Istutusvaiheessa ruukkuseokseen kannattaa lisätä pitkäaikaislannoitetta, joka varmistaa hyvän kasvun koko kesän ajaksi. Pitkäaikaislannoitteen lisäksi kasvit hyötyvät viikoittaisesta nestemäisestä lannoituksesta.

Panosta kunnolliseen istutusmultaan

Uusissa multatuotteissa on ilmavuutta ja kosteudenpitävyyttä varmistamassa biohiiltä, rahkasammalta tai muita mullan kasvukuntoa parantavia aineita. Ne ovat hyödyllisiä ruukkuviljelyssä, kun kasvualustaa on vähän kasvia kohden. Vanhaa istutusmultaa voi myös parantaa lisäämällä siihen uutta multaa tai maata parantavia aineksia.

Luo kerroksellisuutta kasvien avulla

Parvekkeesta ja terassista voi saada aikaan varsinaisen paratiisin sisustamalla sen monipuolisesti. Kattoon voi ripustaa amppeleita, seinille versoavia köynnöksiä, lattialle maassa ja erilaisilla telineillä kasvavia ruukkukasveja. Kerroksellisuus tuo elävyyttä sisustukseen.

Valitse kasvit olosuhteiden mukaan

Kasvit valitaan aurinkoisuuden ja muiden olosuhteiden kuten tuulisuuden mukaan. Kuumalla lasitetulla parvekkeella menestyvät aavikkokasvit ja varjoisalla ja suojaisalla parvekkeella monet rehevät köynnökset. Nyt istutetaan ennakkoluulottomasti samoihin astioihin syötäviä kasveja ja koristekasveja, joista molemmista on iloa läpi kesän.

Näkoislehti

26.9.2020

Fingerpori

comic