Lounais-Häme Hämeenlinna

Pasi-Heikki Mikkola Puolustusvoimien uudeksi ylikapellimestariksi

Mikkola on ansioitunut kapellimestarina toimimisen lisäksi säveltäjänä ja sovittajana.
Hämeenlinnassa syntynyt Pasi-Heikki Mikkola on valittu Puolustusvoimien ylikapellimestarin tehtävään. Kuva: Sanna Heinonen
Hämeenlinnassa syntynyt Pasi-Heikki Mikkola on valittu Puolustusvoimien ylikapellimestarin tehtävään. Kuva: Sanna Heinonen

Musiikkimajuri Pasi-Heikki Mikkola on valittu 1.1.2021 lukien Puolustusvoimien ylikapellimestarin tehtävään. Mikkola aloittaa sotilasmusiikkialan erityistehtävässä Pääesikunnassa jo joulukuun alussa.

Hämeenlinnassa vuonna 1965 syntynyt Pasi-Heikki Mikkola toimii tällä hetkellä Kaartin soittokunnan päällikkökapellimestarina. Ammattimuusikon uransa hän aloitti Panssarisoittokunnan huilistina 1985. Mikkola valmistui kapellimestariksi 1993 Sotilasmusiikkikoulun ja Sibelius-Akatemian järjestämältä sotilaskapellimestarikurssilta, jonka opettajina toimivat professori Jorma Panula ja kapellimestari Kalervo Kulmala.

Mikkola on ansioitunut kapellimestarina toimimisen lisäksi säveltäjänä ja sovittajana. Hän on esimiehenä alaistensa arvostama päällikkö sekä luovan työn ja ideoiden edistäjä. Mikkola palkittiin vuoden sotilasmuusikkona vuonna 2014.

Mikkolan työ on ollut esimerkillistä myös sotilasmusiikkialan tapahtumatuotannon rakentamisessa. Hän on ollut kehittämässä nykyistä Puolustusvoimien Kesäkiertue-konseptia alkujaan paikallisesta MILjazz-tapahtumasta valtakunnalliseksi ja kansalaisten keskuudessa erittäin suosituksi tulleeksi kiertueeksi.

– Olen saanut toimia vuodesta 2015 alkaen tasavallan presidentin edustusorkesterin, Kaartin soittokunnan päällikkökapellimestarina ja nähdä aitiopaikalta Suomen 100-, Puolustusvoimien 100- ja suomalaisen sotilasmusiikin 200-vuotisjuhlavuodet. Puolustusvoimien ylikapellimestari vastaa koko suomalaisesta sotilasmusiikkialasta. Olenkin hyvin otettu tästä luottamuksesta, että minut valittiin tehtävään, Mikkola kertoo.

Pasi-Heikki Mikkolan laaja puhallinmusiikin asiantuntemus tunnustetaan valtakunnallisesti puhallinmusiikin ammattilaisten ja harrastajien keskuudessa. Päällikkönä ja kapellimestarina hän on toiminut lähes kolmekymmentä vuotta johtaen Satakunnan sotilassoittokuntaa, Savon sotilassoittokuntaa, Panssarisoittokuntaa, Laivaston soittokuntaa ja nykyisin Kaartin soittokuntaa. Hän on lisäksi johtanut muun muassa Mikkelin, Kuopion ja Hämeenlinnan kaupunginorkestereita sekä toiminut Mikkelin Teatterin kapellimestarina.

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic