Lounais-Häme

Pasi Vainionpään veistoksista huokuvat ihmiselämän haaveet ja huolet

Forssan museon aulagallerian Pienet murheet -näyttely on kuin pala ihmiselämää. On iloa, surua, ahdistusta ja huumoriakin.

Näyttely tuo Pasi Vainionpään keraamiset veistokset, reliefit ja installaatiot ensimmäistä kertaa Forssaan. Vainionpää on porilainen, Taideteollisesta korkeakoulusta valmistunut kuvanveistäjä.

Näyttelyn teokset tasapainoilevat ilon, surun ja ahdistuksen mielenmaisemissa, usein mustaa huumoria ja itseironiaa käyttäen.

On pää, joka kannattelee painoa. On maalitaulusta esiin työntyvä käsi, jonka on lävistänyt luoti. On reliefihahmo, jonka rintaan on kätketty onni, lukitun oven taakse.

Vainionpää kertoo valikoineensa näyttelyyn aulagallerian tilaan sopivat työt. Osa teoksista on uusia. Yksi sellainen on Ratkaisu ongelmiin, kasa keraamisia jättikokoisia tabletteja.

-Se valmistui päivä ennen näyttelyä. Tuntuu, että monessa asiassa nykyään hoidetaan oireita, ei syytä. Kuitenkin joskus ahdistuneisuus tai masennus voi olla oikeakin reaktio tilanteeseen, eikä sitä välttämättä tarvitse hoitaa pois. Lääkkeet ovat kuitenkin helppo ja halpa ratkaisu, ei tarvitse kohdata ihmistä, hän sanoo.

Kaikkiaan näyttelyssä on neljätoista teosta, taiteilijan mukaan huomioita ja tarinoita elämästä. Niissä ihmetellään, mitä on olla ihminen tässä ajassa. Vainionpää sanoo, että teokset ovat avoimia erilaisille tulkinnoille.

– Leikittelen myös kliseillä, se on usein päällimmäinen taso. Teokset voivat herättää vastakkaisiakin tulkintoja katsojasta riippuen, ja niin on hyvä.

Vainionpään oma suosikki on vanhempaa tuotantoa ole punnusta kantava pää. Siinä artikuloituu ihmisen murheiden suhteellisuus ja samalla näyttelyn teema.

-Siinä on kahden kilon murheet. Mietin, minkä painoinen murhe voisi olla. Takana on ajatus siitä, että meillä länsimaissa on asiat kuitenkin aika hyvin. En halua väheksyä murheita, ne tuntuvat kohdalle osuessa suurilta. Joskus pienemmät murheet voivat kuitenkin saada suhteettomia mittasuhteita. Mutta vaikka olisi minkälaisia murheita, niistä voi selvitä, Vainionpää sanoo.

Lukuisia näyttelyitä eri puolilla maata pitänyt Vainionpää asuu ja työskentelee Porissa. Taiteenteon lisäksi hän opettaa aikuisopiskelijoita Porin kuvataidekoulussa.

-Koetan pitää opetuksen ja taiteenteon balanssissa. Jos en itse tekisi taidetta, opettaminen olisi hankalaa, hän sanoo.

Uransa hän aloitti maalauksilla. Sittemmin kuvanveisto ja etenkin keramiikka on vienyt häntä. Teoksissaan hän käyttää usein omaa, mustasävyistä lasitetta.

-Sekoitan lasitejauhetta, oksidijauhetta ja vettä, ja tuloksena on musta metallimainen pinta, lämmin musta. Tykkään väristä ja käytän sitä aika paljon.

Forssaan taiteilijan toi ennen kaikkea aulagallerian tila.

-Pidin viikonloppukurssia Raumalla ja tapasin siellä tuttavia, joilla oli ollut näyttely täällä. He kehuivat tämän tilan sopivan etenkin keramiikalle hyvin. Päätin katsoa ja ihastuin.

Näyttely on avoinna 29. lokakuuta asti.FL

Pasi Vainionpää
Syntynyt 1963 PorissaKuvataiteilija, kuvanveistäjä, opettajaPitänyt lukuisia yksityis- ja yhteisnäyttelyitä muun muassa Porissa, Turussa, Tampereella ja Helsingissä.Opiskellut Porin taidekoulussa ja Taideteollisessa korkeakoulussaAsuu PorissaOpettaa Porin taidekoulussa aikuisopiskelijoita ja työskentelee kuvanveistäjänäAloitti uransa maalauksilla, tekee nykyään veistoksia ja installaatioitaTeoksia muun muassa Porin taidemuseon, Teresia ja Rafael Lönnströmin säätiön, Tampereen Saskioiden kokoelmissa sekä yksityisissä kokoelmissa.Suomen Kuvanveistäjäliiton ja Porin taiteilijaseuran jäsenVainionpään töitä nyt ensimmäistä kertaa esillä Forssassa

Uusimmat

Fingerpori

comic