Lounais-Häme Hämeenlinna

Patrian tulos romahti, mutta yhtiö näkee jo valoa – "Tämä on erittäin tärkeä asia ja valopilkku"

Kannattavuutta söi isojen kauppojen lykkääntyminen. Yhtiö näkee kuitenkin valoa tunnelin päässä. 6x6-vaunuista odotetaan Patria Landin uutta kestohittiä.
Puolustusteollisuuskonserni Patria odottaa, että 6x6-miehistönkuljetusajoneuvo osoittautuu menestystarinaksi. Kuva: Esko Tuovinen
Puolustusteollisuuskonserni Patria odottaa, että 6x6-miehistönkuljetusajoneuvo osoittautuu menestystarinaksi. Kuva: Esko Tuovinen

Patrian viime vuoden tulos sukelsi lähelle nollaa, vain 3,9 miljoonaan euroon. Kannattavuutta verotti erityisesti Patria Landin joidenkin kansainvälisten kauppojen viivästyminen.

– Näemme, että tämä on pakon sanelema tilapäinen tilanne, ei suinkaan pysyvä olotila, sanoo Patrian talousjohtaja Ville Jaakonsalo.

Vuonna 2018 tulos oli 33,7 miljoonaa euroa.

Uusien tilausten määrä putosi viime vuonna reilulla 40 miljoonalla eurolla ja oli 432,4 miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi reilulla 30 miljoonalla eurolla 507,5 miljoonaan euroon.

Suurin yksittäinen takaisku oli Slovakian panssarivaunuhankkeen lykkääntyminen.

– Patria Landin tilauskirja on ollut aika ohut, ja sen vuoksi jo yhden tällaisen hankkeen viivästyminen näkyy heti aika isosti, Jaakonsalo toteaa.

Slovakian hankkeen oli tarkoitus alkaa viime vuonna, mutta Slovakian hallitus siirsi päätöstä eteenpäin.

– Keväällä Slovakiassa järjestetään parlamenttivaalit. Niiden jälkeen uusi hallitus todennäköisesti ottaa asian käsittelyyn. Tarve ei ole hävinnyt minnekään, mutta on vaikea lähteä etukäteen spekuloimaan sillä, miten uusi hallitus tähän hankkeeseen suhtautuu.

Patria odottaa paljon uudelta 6×6-vaunultaan, joka on vanhojen Pasien korvaaja. Suomi ja Latvia sopivat kaksi viikkoa sitten siihen perustuvasta, maavoimien liikkuvuutta parantavasta kehityshankkeesta.

– Tämä on erittäin tärkeä asia ja valopilkku Land-liiketoiminnassa. 6×6:sta on tulossa tämän liiketoiminnan uusi tukijalka, Jaakonsalo sanoo.

Patria on käynyt viime aikoina läpi sopeutustoimia. Patria Landin yt-neuvottelut käytiin loppuvuodesta.

Yhtiö aikoo jatkaa tehostamisen tiellä, mutta uusia yt-neuvotteluja ei ole Jaakonsalon mukaan ”ainakaan tällä hetkellä” näköpiirissä.

– Tulemme kiinnittämään huomiota muun muassa huoltoliiketoiminnan tehokkuuden ja tuottavuuden lisäämiseen ihan perusasioista lähtien. Siinäkin pitää pystyä parantamaan ja tekemään enemmän entistä pienemmillä kustannuksilla. FL

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic