Lounais-Häme

Paula Heinonen: Sairastuneen kehon hoito alkaa ruokavalion muutoksesta

-Suolisto on elimistön tärkein elin. Kun ihmisen suolisto on huonossa kunnossa, vastustuskyky sukeltaa. Suolisto on pelottavan viisas, se keskustelee koko ajan aivojen kanssa ja ottaa infoa. Esimerkiksi polvikipu voi johtua suoliston tilasta.

-Huonon ruoan tuomat pöpöt pääsevät suolistosta verenkierron kautta kaikkialle, aivoihin asti. Suoliston limakalvo on tenniskentän kokoinen ja uusiutuu kerran viikossa. Sen kunto muuttuu nopeasti, kun se saa päivittäin hyvää ruokaa, kertoo erittäin suosituksi puhujaksi tiedetty funktionaalisen lääketieteen asiantuntija Paula Heinonen.

Heinonen kiinnostui ravitsemusasioista, kun hän nuorena tutkijana sairastui astmaan. Nykyään hän puhuu työkseen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Eilen Heinonen vieraili Pilvenmäen raviradalla, missä hän puhui arviolta parillesadalle ihmiselle terveellisestä lähiruoasta koostetun brunssin yhteydessä.

-Haluan tuoda kuulijoilleni uskon ja toivon siihen, että sairauksista voi parantua, kuten minulle on käynyt. Ihmisen on opittava tekemään, sitä kautta asiat hoituvat. Itse olen päässyt eroon jopa vakavasta allergiasta ja minut on elvytetty astmakohtauksen jälkeen. Entisenä koripalloilijana minulla on polvet ja nilkat rikki, mutta pystyn silti joogaamaan ja saamaan jalan niskan taakse, jos haluan.

 

Sairastuneen kehon hoito alkaa ruokavalion muutoksesta. Heinosen mukaan on hyväksyttävä, että muutos tapahtuu harvoin ilman vaikeuksia. Hän kehottaa jättämään ruokavaliosta pois erityisesti halvat, raffinoidut (jalostetut) kasviöljyt.

-Öljyn on oltava kylmäpuristettua, tummassa lasipullossa ja mielellään luomua. Älkää syökö margariinia, se on täyttä roskaa. Valkojauhotuotteissa, varsinkaan raffinoidussa vehnässä ei ole mitään hyvää. Ne aiheuttavat muun muassa allergiaa, ihottumaa, reumaa ja suolisto-ongelmia.

-Jos sinulla on huono mies, syötä hänelle maksalaatikkoa, margariinia ja valkoista leipää. Niillä pääset miehestä eroon kolmessa vuodessa, hän hauskuutti naisvaltaista yleisöä.

Heinonen muistutti karujen kuvien kautta, että torjunta-aineet ovat ihmiskeholle haitallisia.

-Älkää syökö myöskään talvisin espanjalaisia tomaatteja tai parsakaalia. Eivät espanjalaiset syö niitä samoja tuotteita, jotka lähetetään meille myyntiin. Heillä on omaa käyttöä varten omat viljelmänsä.

Myös sokeri saa Heinoselta tuomion. Hän huomauttaa, että suomalaiset syövät kuukaudessa keskimäärin 2,6 kiloa sokeria, mikä on toki tutkimusten mukaan vähiten Euroopan maista.

Ääripäät eivät ole missään asiassa hyvä, kohtuus on. Siksi Heinonenkin muistuttaa, että ihminen saa silloin tällöin syödä epäterveellisesti, kunhan siitä ei tule jokapäiväistä.

-Vaikuta, muuta käytöstäsi, ole rohkea, hän kannusti kuulijoitaan.

 

Kehon oikean ja optimaalisen toiminnan merkitystä terveyden palauttamisessa ja sairauksien hoitamisessa painottavan funktionaalisen lääketieteen mallissa ruokavalion lisäksi tärkeitä teemoja ovat liikunta ja uni. Heinonen muistuttaa, että liika liikunta ei ole hyvästä, jos ei samalla syö oikein.

Heinosen mukaan joka neljännellä suomalaisella on rasvoittunut maksa, mitä hän pitää katastrofaalisena.

-Maksa on elimistön ylityöllistetyin elin. Rasvamaksastakin pääsee helposti eroon, eikä se tarkoita porkkanamehu-parsakaali-kuuria. Monisairas ihminen voi muuttua neljässä kuukaudessa. Elämäntavoilla voidaan sammuttaa koko ajan kehossa syntyvät, syöpää aiheuttavat geenit, Heinonen väittää.

 

Heinosen mukaan joka päivä Suomessa jää kahdeksan 20–34-vuotiasta nuorta työkyvyttömyyseläkkeelle masennuksen vuoksi. Hänen mukaansa yhteiskunnan on pakko tehdä jotain, ennen kuin tilanne riistäytyy käsistä.

Heinonen arvioi, että masennuksen taustalla voi olla ongelmia ruokavaliossa. Syitä voivat hänen mukaansa olla myös muun muassa hormonaalinen epätasapaino, ruoansulatuskanavan toimintahäiriöt tai krooninen tai akuutti stressi.

 

Heinonen kannusti kuulijoitaan hidastamaan, lepäämään ja liikkumaan. Hän muistutti, ettei immuunijärjestelmää tehostavaa ja stressihormonia vähentävää empatiaa ja rakkautta saa unohtaa.

-Hymyile ja halaa. Pyydä niin saat. Luo positiivista ilmapiiriä, ole avoin ja kiitollinen, hän ohjeisti lopuksi.

-Jos uskot, että pystyt, tai uskot, että et pysty, olet oikeassa. Ajatuksen voima on valtava, Heinonen lainasi Henry Fordia. FL

 

Näin parannat elämänlaatuasi
Hidasta, lepää, liiku.Älä unohda empatiaa ja rakkautta.Huijaa aivojasi, aloita tänään.Luo positiivinen ilmapiiri.Ole avoin.Ole kiitollinen.Pyydä niin saat.Hymyile ja halaa.Ajatusten voima on valtava.Ole empaattinen.

Uusimmat

Fingerpori

comic