Lounais-Häme

Pehkijärvellä talkoiltiin yhteisen hyvän eteen

15-vuotiaan Pehkijärviyhdistyksen järjestämä kesätapahtuma on noudattanut aina samoja kaavoja: ensin niitetään järveä parin tunnin ajan, sen jälkeen vietetään rentoa kesäpäivää yhdessä.

Pehkijärvi on rehevöitynyt jo vuosikymmeniä. Kun yli viisi kilometriä pitkää järveä niitetään vuosittain itäpäädystä länteen asti, järvi pysyy huomattavasti paremmassa kunnossa.

 

Yhteisen hyvän eteen tehdyn talkoilun jälkeen järven rantojen asukit ja mökkiläiset kokoontuvat yhteen syömään, pelailemaan pelejä ja nauttimaan kesästä.

Yleensä tarjolla on ollut lohikeittoa ja jälkiruoaksi mansikkakakkua. Kakkua ei tänä vuonna kuitenkaan leivottu, koska osallistujamäärä jäi pieneksi.

-Joka vuosi Pehkijärvipäivään osallistuu vähän vähemmän porukkaa. Ei tapahtumaan tuleminen edellytä talkoisiin osallistumista, voi tänne tulla muutenkin, Taina Mansikkamäki kertoo.

Liikuntaneuvos Pentti Jolangin johdolla pelataan päivän aikana mölkkyä sekä lentopalloa, jossa järven eteläpuolen asukit kohtaavat pohjoispuolen väen.

-Kiertävä pokaali on vaihtanut puolta, vuorovuosin voitot ovat suunnilleen menneet, Jukka Mansikkamäki sanoo.

 

Yhdistys on viime vuosina ollut aktiivinen Pehkijärvipäivän ulkopuolellakin. Keväisin on aina pilkkikilpailut, kesäisin kisaillaan mato-onginnassa. Tänä vuonna onkikilpailu pidetään heinäkuun lopulla Loimijoella.

Yhdistyksen aktiivit puuhaavat lisäksi koko ajan parannuksia järven kuntoon.

Viime vuonna Pihtikosken patohanke viimein toteutui vuosikausien byrokratian jälkeen.

Asia eteni korkeintaan hallinto-oikeuteen asti. Niin maanomistajat kuin yhdistyskin tekivät valituksia. Kiistakapulana oli maanomistajille maksettavissa korvauksissa.

-Seuraavaksi Teuronjoen suu pitäisi ruopata. Tällä hetkellä kartoitamme, mitä se maksaisi. Olemme pyytäneet urakasta tarjouspyyntöjä, yhdistyksen puheenjohtaja Elina Selinheimo sanoo.

Teuronjoen suuta on nyt pidetty auki vain niittämällä. Yhdistyksen toiveissa olisi, että väylä saataisiin auki parin vuoden sisään. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic