Lounais-Häme

Pekka Haavistolla vahvaa kannatusta vihreiden puheenjohtajaksi puoluevaltuuskunnassa, kertoo STT:n soittokierros - "Vihreiden suosituin poliitikko"

Helsinki
01.11.2018, 21:26

Kotimaa

Kansanedustaja Pekka Haavisto saa vihreiden puoluevaltuuskunnasta vahvaa tukea puheenjohtajuudelle. STT tavoitti torstaina valtuuskunnan 43 jäsenestä tai näitä lauantain äänestyksessä edustavista varajäsenistä 32 kertomaan näkemyksensä uudesta puheenjohtajasta.
Heistä 14 sanoi äänestävänsä Haavistoa, minkä lisäksi 8 edustajaa kertoi todennäköisesti tai ehkä kallistuvansa hänen kannalleen. Kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluotoa tuki vain 2 vastaajaa. 8 tavoitettua ei ottanut puheenjohtajasuosikkinsa nimeen kantaa.
Haaviston kannattajat korostivat kyselyssä, että tämän pitkä poliittinen kokemus ja laaja tunnettuus tulevat tarpeeseen, kun puolue joutuu vaihtamaan vetäjää näin lähellä eduskuntavaaleja. Myös Haaviston rauhallinen luonne ja yhteistyökyky nostettiin esiin piirteinä, joilla vihreät palautetaan normaalitilaan ja tasapainoon.
– Äänestän lauantaina Haavistoa. Pekka on rauhallinen ja tunnettu. Hän pystyy tässä tilanteessa vetämään läpi sekä eduskuntavaalit että hallitusneuvottelut, sanoi muun muassa Mirka Soinikoski.
Haavistoa tukevat toivat esiin myös sen, että nyt valitaan puheenjohtaja vain hyvin lyhyelle kaudelle.
– Ajattelen niin, että tämä on pätkäpuheenjohtajuus. Haavisto on valtakunnallisesti tunnettu ja vihreiden suosituin poliitikko, perusteli kyselyyn anonyyminä vastannut puoluevaltuuskunnan edustaja.
Alanko-Kahiluotoa STT:n kyselyssä kannattaneet toivat esiin, että nyt olisi kahden miehen jälkeen naisjohtajan aika. He korostivat, että myös Alanko-Kahiluoto on jo kokenut poliitikko.
Vihreiden puheenjohtajana ovat olleet viimeisimpinä nyt tehtävästä luopuva Touko Aalto sekä tätä ennen Ville Niinistö. Haavistokin on ollut aikoinaan puolueen puheenjohtaja, vuosina 1993-1995.

Haavisto: Kova tarve yhtenäisyydelle

Vihreiden puheenjohtajakisaan torstaina ilmoittautunut Haavisto kertoi verkkosivuillaan harkinneensa asiaa monelta kantilta ja saaneensa useita yhteydenottoja.
– Monet vihreät aktiivit ja vihreiden äänestäjät ovat kysyneet, olisinko valmis puheenjohtajapestiin ensi kesään saakka, Haavisto kirjoitti.
– Puheenjohtajan pestiin ryhtyminen viisi kuukautta ennen vaaleja ei ole ihan helpoin homma. Onnistuakseen sellainen yritys tarvitsee myös vihreiltä aivan poikkeuksellista yhtenäisyyttä ja laajaa tukea valitulle puheenjohtajalle, hän lisäsi.
Ensimmäisenä ehdolle puheenjohtajaksi asettui Alanko-Kahiluoto, joka sanoi nyt olevansa tyytyväinen saatuaan seuraa.
– Minusta on todella hieno uutinen, että meillä on vihdoin useampia ehdokkaita kuin yksi.
Vihreät valitsevat Aallon seuraajan puoluevaltuuskunnan ylimääräisessä kokouksessa.

Monet torjuneet ehdokkuuden

Vihreiden kansanedustaja Emma Kari ilmoitti aiemmin torstaina, ettei asetu ehdolle. Hänen mukaansa puolue tarvitsee johtoon tunnetumman kasvon.
Touko Aaltoa edeltänyt puoluejohtaja Ville Niinistö ilmoitti keskiviikkona, ettei lähde ehdolle ja että jättää eduskunnan keväällä. Hän harkitsee pyrkimistä europarlamenttiin.
Varapuheenjohtaja Maria Ohisalo, joka on ollut puoluejohtajan paikalta vetäytyneen Aallon sijaisena, kieltäytyi tehtävästä maanantaina. Myös ex-kansanedustaja Oras Tynkkynen ja ensimmäisen kauden edustaja Olli-Poika Parviainen ovat tällä viikolla ilmoittaneet, etteivät ole käytettävissä.
Emma Kari kertoo, että myös ajankohta vaikutti hänen päätökseensä jättäytyä kisasta sivuun.
– Puolitoista vuotta sitten hain puheenjohtajaksi, koska uskoin pystyväni tarjoamaan puolueelle arvojohtajuutta uusilla kasvoilla ja vahvalla kasvustrategialla. Nyt vaaleihin on enää alle puoli vuotta. Vihreät tarvitsevat johtoon tunnetumman kasvon, hän kertoo tiedotteessa.
Kari kirjoittaa, että näkee ensi kevään vaalit ilmastovaaleina, joissa vihreillä on mahdollisuus muuttaa tämän maan suunnan.
– Löysän ilmastopuheen ja tyhjien lupausten sijaan tarvitaan tekoja.

http://www.pekkahaavisto.fi/vihreiden-puheenjohtajuus/

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti