Lounais-Häme

Pekka Laatu kirjoitti romaanin hakkapeliitoista - päähenkilönä nuori Kustaa Tammelasta

Hakkapeliittatapahtuma viettää Tammelassa 40-vuotisjuhlavuottaan. Pekka Laatu koki tilanteen niin, että yhdistettynä kolmikymmenvuotisen sodan alkamiseen 400 vuotta siten, asia ansaitsee tulla huomioiduksi kirjan muodossa.

Niinpä kansien väliin syntyi romaani pienestä elämänpiiristä yhdeksän toverinsa kanssa hakkapeliitaksi Euroopan sotakentille värvättävästä Kustaasta.

Pekka Laadun mukaan hänen kirjansa on fiktiivinen tuote. Näin ollen sen näkökulma on toinen kuin historiankirjoista luettavammaksi tarjoutuvat hallitsijoiden ja heidän korkeimpien sotapäälliköidensä sanomiset ja tekemiset.

-Kirjani sijoittuu kuitenkin historiallisiin kehyksiinsä. Haluan kuvata aikaa ja sen tapahtumia sellaisina kuin tavallinen rivisotilas olisi voinut ne elävässä elämässään kohdata.

.

Pekka Laatu on naantalilainen peruskoulun opettaja. Hän uskoo, että hänen tammelalaisyhteyksillään on vahva sija siinä, kuinka hän on ottanut hakkapeliitta-aiheen omakseen.

-Olen viettänyt kesäni Tammelassa vapaa-ajanasukkaana niin, että myös Hakkapeliittatapahtuma tuli minulle tutuksi jo pikkupoikana.

-Muistan olleeni kerran mukana Tammelan kirkon edessä Hakkapeliittatapahtumaan liittyvässä väenottoesityksessäkin värvättävien poikien joukossa.

Hän muistuttaa, että hänen romaanissaan Alter Schwede – Vanhat ruotsalaiset mainitaan eräs keskeinen tosiasia. Suomi oli 1600-luvulla Ruotsin itäinen maakunta ja suomalaiset kiinteä osa ruotsalaista sotajoukkoa.

-Yhä vieläkin saksan kielessä on tuo Alter Schwede -sanonta, joka tarkoittaa paitsi hyviä tovereita, myös hämmästystä, kun näkee jonkin oikein hurjan tempun. Siis tempun, jollaisia vain hakkapeliitat tekivät, Laatu sanoo.

.

Historiankirjoitusta noudattaen kaikki sujuu myös Laadun romaanin sivuilla aluksi hyvin ja onni on Ruotsin aseiden puolella. Koska ruokahalu kasvoi siinäkin tapauksessa syödessä, kuningas Kustaa II Adolf johdatti Ruotsin kuninkaana armeijansa kuolemantanssiin. Se huipentui Lützenin taisteluun, jossa hän itse kohtasi matkansa pään.

Siinä kaikessa on mukana myös Alter Schwede – Vanhat ruotsalaiset -kirjan päähenkilö Kustaa tovereineen. Tammelassa värvätyt miehet kuljetetaan Turkuun, jossa heidät koulutetaan ratsumiehiksi, joiden kohtalona oli tulla käytetyksi siellä, missä Ruotsi tarvitsi parhaita sotilaitaan.

Kuljetuksessa Saksaan miehet kokevat ensimmäisen merimatkansa, ottavat osaa tiedusteluretkiin Pommerissa ja Baijerissa sekä voittoisaan Breitenfeldin taisteluun. Sankarit myös nauttivat elämästään Etelä-Saksan vauraissa kaupungeissa ja Kustaa kohtaa jopa ensirakkautensa.

.

Aikanaan sotaretki paljastaa kaikessa karuudessaan oikean luonteensa. Laatu toteaa kirjansa luovan myös kuvaa vuosina 1618–1648 käydyn sodan Euroopan poliittista karttaa ja historiaa muokanneesta merkityksestä ruhtinaiden hallitsemista pikkuvaltioista kohti uudenlaisia kansallisvaltioita.

Hän toteaa käsitteen kolmikymmenvuotinen sota sanovan nykypäivän ihmisille hyvin vähän.

-Hetken mietittyämme saatamme muistaa hakkapeliitat, jotka tunnemme parhaiten Sakari Topeliuksen Välskärin kertomuksista.

Oman vivahteensa Pekka Laatu on ammentanut kirjaansa Tammelan Hakkapeliittapatsaasta, jonka hän huomauttaa lajissaan ainutlaatuiseksi muistomerkiksi koko Suomessa.

.

Hän huomasi väkeen tulleen otetuksi patsaassa nimetyistä henkilöistä vain kaksi isäntää. Muut ovat talojensa renkejä ja vävyjä.

-Siitä heräsi vähän huvittavakin ajatus, että käyttivätkö isännät väenottoa myös tilaisuutena päästä eroon hankaliksi kokemistaan talojensa miehistä.

Pekka Laatu esittää Tammelan kunnalle kiitoksensa Alter Schwede – Vanhat ruotsalaiset -romaanin kirjoittamiseen saamastaan tuesta, jota hän luonnehtii ratkaisevan tärkeäksi.

-Ilman sitä kirja olisi jäänyt tekemättä, hän summaa.

.

Hän toteaa perehtyneensä kirjaprojektinsa myötä laajasti ja seikkaperäisesti 30-vuotisen sodan tapahtumiin ja ilmiöihin muun muassa runsaan kotimaisen sekä ulkomaisen lähdeaineiston välityksellä.

-Olen harrastanut aina historiaa, mutta viime vuosina 1600-luku on puhutellut minua erityisen paljon. Sen verran tämä hakkapeliittakirja antoi uutta intoa, että jatkoa kirjoitusrintamalla on jo hahmottumassa, hän vihjaisee. FL

 

Julkistaminen ja esitelmä aiheesta Hakkapeliittapäivillä

Pekka Laadun kirjoittama ja loimaalaisen Kustannus-HD:n kustantama Alter Schwede – Vanhat ruotsalaiset -kirja julkistetaan Tammelan Hakkapeliittatapahtumassa 4.8.
Virallinen julkistaminen on ohjelmassa Mustialan ulkolavalla kirjailijan haastatteluineen kello 14. Samana päivänä Pekka Laatu pitää kello 16 Vanhan opiston Kuninkaansalissa esitelmän kirjastaan sekä hakkapeliitoista ja heidän retkistään
Kello 17 on Kuninkaansalin vieressä sijaitsevassa salissa tarjolla juomaa ja pientä purtavaa 1600-luvun tyyliin.

Uusimmat

Fingerpori

comic