Lounais-Häme

Pekonen iskee kiinni sosiaaliturvaan – Uusi hämäläisministeri lupaa leikkausten vaihtuvan korotuksiksi

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas.) vastuulla on sotu-, ei sote-uudistus. Riihimäkeläinen iloitsee unelmapestistään.
Sosiaali- ja terveysministeriksi valittu vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen (kuvassa oikealla) ja muut uudet ministerit vannoivat ministerinvalansa torstaina. Pekosen seurassa liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd.) ja työministeri Timo Harakka (sd.). Kuva: Joel Maisalmi
Sosiaali- ja terveysministeriksi valittu vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen (kuvassa oikealla) ja muut uudet ministerit vannoivat ministerinvalansa torstaina. Pekosen seurassa liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd.) ja työministeri Timo Harakka (sd.). Kuva: Joel Maisalmi

– Olen tosi tyytyväinen siihen, ettei meidän tarvitse leikata vaan voimme panostaa perusturvaan, esimerkiksi pienimpien eläkkeiden korotuksiin, sanoo tuore sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.).

– Tietenkin sitä toivoisi, että rahaa olisi käytettävissä enemmän, mutta tämä on parempi kuin ei mitään. Varsinkin Sipilän hallituksen tekemät leikkaukset ja indeksijäädytykset ovat koskettaneet monia ihmisiä, ja nyt päästään tekemään ainakin pieniä korjauksia.

Pekosen salkun ylivoimaisesti suurin hanke on sosiaaliturva- eli sotu-uudistus, josta on puhuttu jo vuosia.

– Tarkoituksena on muun muassa yksinkertaistaa prosessia ja purkaa byrokratiaa.

Sotua valmistellaan parlamentaarisesti eli kaikkien puolueiden komiteatyöllä, kuten useita muitakin Rinteen hallituksen hankkeita. Valmista ei tule yhdessä vaalikaudessa.

– Tässäkään ei saa toistaa viime vaalikauden virheitä, vaan uudistusta on lähdettävä tekemään laajalla yhteistyöllä, Pekonen sanoo.

– Toivon, että uudistus saataisiin käyntiin mahdollisimman pian, jotta seuraavan hallituksen olisi sitten helppo viedä se loppuun. Konkreettiset keinot tarkentuvat työn edetessä.

Asiantuntevaa apua löytyy tutulta kantahämäläiseltä: SDP:n sotu-spesialisti on hämeenlinnalainen Tarja Filatov, joka myös veti hallitusneuvottelujen sotu-ryhmää.

– Pääsin istumaan vähäksi aikaa siihenkin pöytään ja olen nyt jotenkin kärryillä niistäkin asioista, Pekonen naurahtaa.

Sen sijaan soten eli sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen vastuuministeri on perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.), joka on sosiaali- ja terveysministeriön (STM) toinen ministeri.

STM:n ministerien vastuujako oli samanlainen myös viime hallituksessa.

– Luulen, että teemme Krista Kiurun kanssa tiivistä yhteistyötä. Tunnemme toisemme hyvin jo viime kaudelta.

Pekonen istui eduskunnan sote-valiokunnassa, jonka puheenjohtajana Kiuru toimi.

Sote-ministerin tehtävä on riihimäkeläisen Pekosen unelmapesti.

– En olisi aiemmin uskonut, että tällainenkin päivä vielä koittaisi. Olen todella iloinen ja innoissani.

Lähihoitajataustainen Pekonen on profiloitunut kansanedustajana nimenomaan sote-poliitikoksi.

Ministerirulettiin vaikuttaa aina moni asia. Pekosen kannalta kaikki loksahti kohdalleen.

Ensin vasemmistoliitto pääsi hieman yllättäen hallitukseen, kun Antti Rinne (sd.) päätyikin kasaamaan punamultaa keskustan murskatappiosta huolimatta. Kokoomus ei olisi huolinut vasemmistoliittoa hallituskumppanikseen.

Sitten puolueelle sattuivat lohkeamaan sekä Pekoselle sopiva sote-ministerin salkku että puheenjohtaja Li Anderssonille mieluinen opetusministerin salkku.

– Kun kuulin puolueen saamista salkuista, ilmoitin heti, että olen käytettävissä tähän tärkeään ja vaativaan tehtävään, Pekonen kertoo.

Hän ei ainakaan myönnä olevansa lainkaan nyreissään siitä, että joutuu luovuttamaan salkkunsa oululaiselle Hanna Sarkkiselle hallituskauden puolivälissä.

– Ainakin vielä tässä vaiheessa tuntuu, että kaksi vuotta on hurjan pitkän aika.

Pekonen kehaisee Sarkkista ”luotettavaksi ja fiksuksi” kollegaksi.

– Minusta on hienoa, että pystymme jakamaan valtaa ja vastuuta. Olemme jo aiemmin tehneet Hannan kanssa yhteistyötä sote-asioiden parissa. Viime vaalikaudella hän oli vahvasti mukana maakuntauudistuksessa ja myös tuurasi minua muutaman kerran sote-seurantaryhmässä.

Ministerikauden jakamisen pääsyy on alueellinen tasapaino. Vasemmistoliitto halusi näin noteerata myös puolueelle tärkeän Pohjois-Suomen. Ennen omaa ministerivuoroaan Sarkkinen ottanee Pekoselta vapautuvan paikan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Ministerinvalat vannottiin ja hallitus nimitettiin torstaina. Työt alkavat saman tien.

– Ministeriön kanssa on sovittu perehdytyksistä ja kaikenlaisista käytännönjärjestelyistä. Ensi viikolla on jo työmatka Luxemburgiin, Pekonen kertoo.

Lomailu jää tänä kesänä vähiin.

– Töitä on luultavasti paljon jo Suomen EU-puheenjohtajuuskauden takia.

Kantahämäläisten omana ministerinä Pekonen pystyy vaikuttamaan hallituksessa myös kotimaakuntansa asioihin, joista ylivoimaisesti tärkein on pääradan parantaminen.

– Näitäkin asioita tehdään poikkihallinnollisesti ministerien välisellä yhteistyöllä. Toivon, että minulla on mahdollisuus olla vaikuttamassa tähän meidän kannaltamme äärimmäisen tärkeään hankkeeseen. HäSa

Aino-Kaisa Pekonen

S. 1979 Riihimäellä.

Sosiaali- ja terveysministeri 2019–.

Kansanedustaja (vas.) 2011–.

Riihimäen kaupunginvaltuutettu 2004–.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2015–2019.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen 2015–2019.

Koulutus: lähihoitaja.

Naimisissa, kolmen pojan äiti.

Riihimäen pitkän linjan vasemmistovaikuttajien ja kaupunginvaltuutettujen (vas.) Rauli ja Erja Hirviniemen tytär.

Uusimmat

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic