Lounais-Häme

Pelaaminen myös kehittää lasta

Ei. Pelaaminen ei rapauta aivoja. Se ei ole pelkkää ajanhaaskausta. Pelaaminen sivistää, laittaa lapset pohtimaan omalle ikäluokalleen ajankohtaisia teemoja, parantaa silmän ja käden koordinaatiota, kehittää kolmiulotteista hahmottamista ja tarjoaa kykyä toimia ryhmässä. Jotkut pelit kehittävät jopa johtamistaitoja.

Näin väittää pelitaitokouluttaja Jouni Alho, joka ohjasi lapsia ja nuoria konsolipelien maailmaan Forssan kirjaston Pelipäivässä lauantaina.

-En ole yleisesti huolissani lasten pelaamisesta, Alho sanoo.

Hän huomauttaa, että huolestuttaviakin tapauksia toki löytyy. Huolestua pitää viimeistään siinä vaiheessa, jos elämänhallinta alkaa kärsiä, eli pelaaminen rajoittaa unta tai syömistä. Alhon mukaan pääosa lasten ja nuorten pelaamisesta ei kuitenkaan ole näin ongelmallista.

Vanhempien olisi joka tapauksessa tärkeää tietää, millaisia pelejä lapsi pelaa. Ensinnäkin on syytä varmistua siitä, että lapsi pelaa omalle ikäluokalleen tarkoitettuja pelejä. Oikeinvalittu peli voi olla hyvinkin kehittävä ja ajatuksia herättävä. Jotkut pelit laittavat pelaajat ulos liikkumaankin, kuten Pokémon Go.

Aikuisten tietoisuus lasten pelaamisesta on siksikin tärkeää, että ymmärrys puolin ja toisin kasvaa.

-Usein aikuiset sanovat, että nyt se pelaaminen saa riittää ja lapsen pitää lopettaa pelaaminen sillä sekunnilla. Sellainen tapa aiheuttaa vain itkupotkuraivareita. Aikuisen pitäisi selvittää, milloin pelin voi hyvässä kohdassa keskeyttää ja jatkaa myöhemmin. Pahimmillaan vanhemmat voivat keskeyttää sellaisen tilanteen, jossa 10 hengen ryhmä nuoria ratkoo yhdessä jotain ongelmaa. Jos yksi henkilö lähtee porukasta, koko ongelmanratkominen kuivuu kasaan, Alho selittää.

Onkin tärkeää sopia lapsen kanssa peliajoista jo ennen kuin pelaaminen alkaa. Tällöin lapsi tietää, voiko hän osallistua vaikkapa kaksi tuntia intensiivistä työtä vaativiin ryhmäpeleihin vai ei.

Esimerkiksi forssalaisella Toivosen perheellä on selkeät säännöt pelaamisesta. Joka päivä ei pelata, ja silloin kun pelataan, ehdoton maksimiraja on kaksi tuntia päivässä. Pelaamista harrastavalle Emilia Toivoselle tällaiset säännöt sopivat mainiosti.

-Uusinta peliäni Harry Potteria ei edes voisi yrittää pelata alusta loppuun kerralla. Siinä menisi vuosi. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti