Lounais-Häme

Pelasta pörriäinen ja autat samalla maanviljelijää – Jo pieni teko auttaa

Tarhamehiläiset, kimalaiset ja monet muut hyönteiset ovat elintärkeitä ruuantuotannon apureita.
Mehiläisten elämän tekeminen helpoksi auttaa myös ammattiviljelijöitä ja kotipuutarhureita. Kuva: Lassi Puhtimäki

Pölyttäjähyönteisistä on konkreettista hyötyä niin ammattiviljelijälle kuin kotipuutarhurillekin, joten niistä kannattaa pitää huolta, Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML muistuttavat.

Onnistunut pölytys kasvattaa satoa ja parantaa tuotteiden laatua. Esimerkiksi rypsin sadosta jopa 80 prosenttia riippuu hyönteispölytyksen onnistumisesta.

Maataloudessa pölyttäjien hyvinvointia voidaan tukea ja edistää monin tavoin. Runsaskukkaiset niityt, avo-ojien ja peltoteiden pientareet sekä metsien reunavyöhykkeet tarjoavat pölyttäjille ravintoa ja elintilaa.

Pienilläkin toimilla, kuten kivikasojen, puusaarekkeiden tai vaikkapa puisten latojen ja aidanseipäiden säästämisellä, voi olla suuri merkitys.

Yksinkertaisilla keinoilla pärjää

Kun viljelijä ottaa viljelykiertoon kukkivia viljelykasveja, tarjotaan samalla pölyttäjille ravintoa eli mettä ja siitepölyä. Esimerkiksi härkäpapu, kumina, tattari, apilat, mansikka, omena, puutarhavadelma, herukat ja pensasmustikka ovat pölyttäjille mieleisiä viljelykasveja.

Lisäksi pölyttäjät hyötyvät erilaisista kukkivista maisemakasveista, jotka tuovat peltomaisemaan monimuotoisuutta ja ilahduttavat lähiympäristön asukkaita. Pölyttäjät tarvitsevat kukkia varhaisesta keväästä pitkälle alkusyksyyn.

MTK ja SML muistuttavat, että viljelijöiden ja mehiläistarhaajien lisäksi myös muiden on mahdollista parantaa pölyttäjien elinoloja yksinkertaisilla toimilla.

Pihalle ja puutarhaan voi valita pölyttäjäystävällisiä kasveja ja tontillaan voi toteuttaa hallittua hoitamattomuutta. Kun pajupuskat saavat olla rauhassa, kukat kukkia ja pihanurmikon apilat kasvaa, myös pörriäiset kiittävät.

Uusimmat

Fingerpori

comic