Lounais-Häme

Pelastakaa olut! Suomalaisten suosikkijuoma on vaarassa hävitä maailmasta

Tuoreen tutkimuksen mukaan ilmastonmuutos uhkaa tuhota oluen tuotannon.
Yksi suomalaisten suosikkinautintoaineista on vaarassa hävitä maailmasta.

Maailmalla otsikoihin nousseen tuoreen tutkimuksen mukaan jos ilmastonmuutosta ei pystytä torjumaan, maailman oluttuotanto on vaarassa.

Maanantaina Nature Plants -julkaisussa julkaistu artikkeli kertoo ilmastonmuutoksen vaikutuksista oluen tuotantoon. Tutkimuksen mukaan ilmastonmuutos aiheuttaa oluelle hintapiikkejä ja suoranaista pulaa oluesta. Oluen hinta voi nousta miljoonien ihmisten tavoittamattomiin. Ilmastonmuutos uhkaa vaikuttaa etenkin suurten eurooppalaisten oluentuottajamaiden, kuten Tsekin ja Belgian maataloustuotantoon.

Maailman ympäristöjärjestö WWF ja sata muuta ympäristöjärjestöä aloittivat viime viikolla #ProtectWater-kampanjan, jonka viestinä on huolehtia Euroopan vesistöistä; järvistä, joista ja kosteikoista.

Kampanja on WWF:n mukaan kieli tehty poskessa hätähuuto EU:n vesistöjä suojelevan lainsäädännön turvaamiseksi. Vetoomuksen asian puolesta voi allekirjoittaa WWF:n verkkosivuilla.

– Makean veden varastojen paras sopeutumiskeino ilmastonmuutosta vastaan, on niiden mahdollisimman hyvä ekologinen tila. Tätä puskurikykyä halutaan nyt heikentää EU jäsenvaltioissa ja tarvitsemme kansalaisia mukaan torjumaan nämä turmiolliset suunnitelmat, kommentoi WWF Suomen ohjelmapäällikkö Sampsa Vilhunen.

Myös olutyhtiöt ovat ilmaisseet huolensa eurooppalaisen veden tulevaisuudesta. Yksityiset panimot, kuten Csupor, Pivovarna Trot ja Ground Zero, sekä Romanian olutpanimoiden yhdistys ja Slovakian pienpanimojen yhdistys ovat allekirjoittaneet yhteisen kannanoton. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic