Lounais-Häme

Pelastusliivi ei pelasta veneen pohjalta

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Liikenteen turvallisuusvirasto (Trafi) muistuttavat pelastusliivien käytöstä veneillessä.

Pelastusliivin toimivuuden kannalta on tärkeää, että se on käyttäjälleen sopivan kokoinen ja riittävän kantokykyinen. Ostotilantilanteessa kannattaa tarkistaa, että pelastusliivissä on CE-merkintä ja liivin mukana on käyttöohjeet.

– Jotta pelastusliivien käyttö olisi mahdollisimman miellyttävää, kannattaa ne valita käyttötarkoituksen ja olosuhteiden mukaan. Liivin sopivuus kannattaa varmistaa kokeilemalla ennen ostopäätöstä. Tämä on erityisen tärkeää lasten liivejä ostettaessa. Liivien tulee olla riittävän mukavat päällä, jotta niitä tulee käytettyä. Moottoriveneessä ja yli viiden metrin pituisessa purjeveneessä tulee olla oikean kokoinen pelastusliivi tai kelluntapukine jokaiselle veneessä olijalle. Se että pelastusliivit ovat veneessä ei vielä riitä, ne pitää muistaa pukea päällekin, Trafin yksikönpäällikkö Ville Räisänen sanoo.

Erityisen tärkeää on tarkistaa ilmalla täyttyvien automaattisella laukaisumekanismilla varustettujen pelastusliivien, eli ns. paukkuliivien toimivuus. Toimimaton pelastusliivi ei auta veden varaan jouduttaessa. Paukkuliivien tarkistamisessa on syytä kiinnittää huomiota mm. laukaisumekanismin toimintavalmiuteen ja kaasupatruunan kiinnitykseen. Kaasupatruuna voi ajan myötä ja vartalon liikkeen vaikutuksesta kiertyä auki osittain tai kokonaan.

Paukkuliivit tulee myös käyttöohjeen mukaisesti huoltaa kerran vuodessa tai kahdessa vuodessa. Etenkin paukkuliivin toimintaa on suositeltavaa kokeilla etukäteen, jotta käyttäjällä olisi tuntuma siitä, miten liivi laukeaa, täyttyy ja toimii tositilanteessa veteen jouduttaessa.

Alustavien tilastojen perusteella vuonna 2017 vesiliikenteessä kuoli ennätyksellisen vähän ihmisiä. Keskimäärin viime vuosina (2013–2016) on kuollut huviveneilyssä vuosittain 45–50 ihmistä. Viime vuonna huviveneilyssä kuoli 33 ihmistä. Osasyynä tähän ennätysvuoteen saattoi olla viileä ja sateinen kesä.

– Kelluntapukineita käyttämällä saadaan tilastot pysymään hyvällä mallilla myös lämpiminä kesinä Räisänen muistuttaa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic