Lounais-Häme Forssa

Pelimannipurema teki musiikista elämäntavan – Ilkka Halonen juhlii uudella levyllä

70 vuotta täyttävä Ilkka Halonen koki Ruotsin-vuosinaan musiikkikipinän, joka hehkuu hiipumatta edelleen.
Nyt voi ottaa jo rauhallisestikin. Pelimannipureman kautta perinteisen tanssi- ja iskelmämusiikin tahdeille omistautunut Ilkka Halonen viihtyy kuitenkin edelleen lauluestradeilla. Kuva: Lassi Puhtimäki
Nyt voi ottaa jo rauhallisestikin. Pelimannipureman kautta perinteisen tanssi- ja iskelmämusiikin tahdeille omistautunut Ilkka Halonen viihtyy kuitenkin edelleen lauluestradeilla. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ilkka Halonen laskee pöydälle keräämäänsä levykokoelmaa.

– Kaksitoista näitä tässä näyttää olevan. Tiedän, että siitä puuttuu muutama. Ei tässä kaikkia matkan varrella tehtyjä voi enää muistaa, hän summaa.

Omista ääniteistä koostuvan levykokoelman inventoiminen kuuluu lähestyvän 70-vuotispäivän nostattamiin herätteisiin. Tehtävä kuvastaa myös miehen elämänsisällön marssijärjestystä.

Niinpä Ilkka Halonen juhlii 70-vuotismerkkipaaluaan kahdellakin asiaan liittyvällä cd-tallenteella. Niistä Särkynyt lasi -nimen saanut sisältää 12 hänen yhdessä nykyisen Solistiyhtye Jermut -kokoonpanonsa kanssa äänittämää kappaletta.

Varsinaiseksi 70-vuotisjuhlalevyksi on nimetty kappaleet Sydämeni tyhjä huone, Solenzara ja Tiet sisältävä Sinulle -julkaisu, jossa joukkoa täydentää stemmoja laulava Elina Sauri.

– Elina on Vieno Kekkosen tytär ja todella lahjakas laulaja, jonka kanssa tulemme jatkamaan yhteistyötämme.

– Sinulle -juhlacd:n teimme, kun yksi tukijani ja ystäväni halusi muistaa minua sen muodossa ja kiitettävästi olemme saaneet muitakin yhteistyötahoja uusille levyillemme.

 

Forssassa asuva Ilkka Halonen syntyi 17.5.1949 Riihimäellä seitsenlapsisen perheen keskimmäisenä tulokkaana. Koti- ja kasvuympäristön tarjosi varuskunta-alue, jossa isä palveli aliupseerina. Äiti oli syntyjään venäläinen.

– Armeijan kapiaisen poika, venakkoäiti ja koti varuskunnassa muodostivat yhdistelmän, josta sai kuulla lapsena aika paljon. Mutta kyllä sekin siitä aikanaan rauhoittui, hän kuittaa.

Lapsuus- ja nuoruusvuosien jäätyä taakse ja varusmiespalveluksen tuottama sotilaspassi vielä tuoreena taskussa Halonen suuntasi Tukholmaan. Siellä kuluivat seuraavat 14 vuotta.

Kun naapurikuningaskunnan tavat olivat jo kieltä myöten hallinnassa, hän tunsi kuvansa suomalaisuudesta selkiytyvän. Olennaisen osan ilmiöstä muodosti musiikillinen herääminen.

– Aluksi kiinnostuin lähinnä suomalaisista sota-ajan lauluista ja samalla myös kansanmusiikistamme.

– Vähitellen heräsi myös haave punaisesta tuvasta ja perunamaasta Suomessa. Sellainen löytyi aivan sattumalta Ypäjältä.

 

Paluu Suomeen ja asettuminen Ypäjälle johtivat sitten muun muassa maamme pelimannimestariksi vuonna 1990 kruunatun Irtolaiset -kansanmusiikkiyhtyeen perustamiseen.

Niin keskeinen asema Ilkka Halosen elämässä on musiikille ja jo pitkään nimenomaan tanssimusiikille kuulunutkin kaikki Ruotsista paluun jälkeiset vuosikymmenet, hän käyttää asiasta luonnehdintaa ”tavallaan harrastus”.

– Musiikki on kulkenut myyntityön rinnalla. Myyntialalla olen käynyt läpi koko skaalan tsupparista toimitusjohtajaan mukaan lukien yrittäjänä toimiminen.

– Toisaalta myyntityönkin voi katsoa tukeneen musiikkiuraa, koska se on opettanut kanssakäymistä ihmisten kanssa.

 

Ilkka Halonen ja Solistiyhtye Jermut toimii tuoreilla levyilläkin kokoonpanolla, jossa soittavat Simo Salakari, koskettimet ja laulu Markku Ingnatius, hanuri ja Martti Hyvönen, bassokitara ja laulu.

Halonen omistautuu levyllä tuttuun tapaansa laululle ilman reviirinlaajennussuunnitelmia.

– Kyllä minä soitankin, mutta en keikoilla.

Sille, että soittajisto koostuu Espoossa ja Hyvinkäällä asuvista muusikoista löytää kylmistä tosiasioista muistuttava selityksensä. Halonen toteaa ajan ja siihen liittyvän luonnollisen poistuman maallisilta soittoestradeiltamme tehneen tehtävänsä. Niinpä katseet on käännettävä Forssan seudun ulkopuolelle.

Hän toteaa jatkavansa laulajanuraansa toistaiseksi.

– Nyt pitää vain tarkkailla itseään, että miten ääni toimii ja ymmärtää ajoissa, milloin on parempi itsekin siirtyä sivuun.

Erilaisia huomionosoituksia Ilkka Halonen löytää kaappiensa kätköistä muitakin kuin pelimanniyhtyeiden Suomen mestaruudesta todistavan. Samalla osuu käsiin kolme vuosien varrella hänen c-kasetille päätynyttä studioäänitettään.

– Näitä kasettijulkaisuja en ole huomannut edes etsiä. Varmaan niitä on vielä jossain lisääkin.

Ilkka Halonen pitää yhdistetyt 70-vuotisjuhla- ja levynjulkistamistanssit Hotelli Koskenniskassa lauantaina 18.5. Tilaisuus alkaa kello 21.

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic