Lounais-Häme

Pelimiehestä liigatuomariksi

Jukka-Pekka Koistinen ei pelaajaurallaan yltänyt aivan liigaan saakka. Erotuomarina hän siihen pystyi, eikä se vienyt forssalaiselta kuin muutaman kauden.

Neljättä kauttaan tuomaroiva Koistinen vihelsi ensimmäisen liigapelinsä päätuomarina 23. syyskuuta Hämeenlinnassa, jossa kohtasivat HPK ja JYP. Tämän jälkeen hän tuomitsi Ilves-KooKoo-pelin ja lauantaina on edessä Lukko-KalPa Raumalla.

-Nopeasti homma on edennyt, kausi ja sarjataso, Koistinen sanoo.

Kun Koistinen lopetti pelaajauransa muutama vuosi sitten, halusi hän jollain tavalla jatkaa rakastamansa lajin parissa. Ensimmäiseksi hän mietti valmentamista, mutta totesi sitten, että se vie aikaa vielä enemmän kuin pelaaminen.

Koistinen näki ilmoituksen erotuomarikurssista ja päätti piruuttaan lähteä mukaan. Sen jälkeen homma onkin edennyt harvinaisen nopeasti, junnupeleistä Suomi-sarjaan, A-nuorten SM-sarjasta Mestikseen ja tänä syksynä Liigaan asti.

-Olin alusta asti tosissani. Pelaajaurallani en päässyt liigaan saakka. Uskon, että taidot olisivat riittäneet, mutta harjoittelu ei nuorempana oikein maistunut. Erotuomarina en halunnut jättää asioita sattuman varaan, vaan tein alusta asti kaikki niin hyvin kuin pystyin.

Koistinen on viihtynyt liigajäillä. Vaikka peli on nopeaa ja tuomarien niskassa paljon paineita, viheltäminen on toisaalta helpompaa kuin alemmilla sarjatasoilla. Peli on selkeämpää ja pelin lukeminen siten helpompaa.

-Mutta on Liiga aivan eri maailma kuin muut sarjat Suomessa.

Koistinen sanoo totta kai viheltävänsä mieluiten Liigaa. Tämä vuosi menee vielä try out -statuksella, mutta jos vihellykset onnistuvat, töitä on tiedossa lisää.

Mestistä hän tuomitsee mieluiten paikkakunnilla, joissa on paljon yleisöä. Erotuomarit pitävät pelaajien tapaan halleista, joissa on porukkaa ja tunnelmaa.

Koistinen viheltää myös Suomi-sarjan otteluja, Forssassakin.

-Suomi-sarja ja A-nuorten SM-liiga ovat siitä mukavia, että siellä on vain yksi päätuomari. Vastuu pitää kantaa yksin.

Erotuomareilta vaaditaan sääntötuntemuksen lisäksi muun muassa hyvää fysiikkaa, johtajuutta ja pelisilmää. Virheitäkin tulee, niistä on yritettävä ottaa opiksi.

Pelaajaurasta on etua, mutta se ei ole tae mistään. Hyvästä pelaajasta ei välttämättä tule hyvää tuomaria.

Koistisen tavoitteena on, että hänestä tulee pidetty ja reiluna tunnettu erotuomari.

-Haluan kehittyä ja tulla paremmaksi, mutta ei tässä hommassa tule koskaan valmiiksi.

Erotuomarit saavat lajissa kuin lajissa lokaa niskaansa. Koistinenkin on saanut osansa, esimerkiksi taannoisen FPS-HCIK:n Suomi-sarjaottelun jälkeen vastustajan valmentaja syytti häntä nettisivustolla FPS:n suosimisesta.

-Se kirjoitus oli aika paha. On iso syytös, kun valmentaja väittää tuomarin suosineen kotijoukkuetta. Kun näihin tehtäviin lähtee, on selvää, ettei kumpaakaan pelin osapuolta suosita. Ei näitä saa kuitenkaan raskaasti ottaa. Minulla on tässä asiassa puhdas omatunto ja tuollainen kirjoittelu antaa vain lisää virtaa.

Lieneekö palautteen – yleensä negatiivisen – määrä syynä siihen, että erotuomareista on Länsirannikon alueella, ja etenkin Forssan seudulla huutava pula?

-Pärjäämme täällä vielä juuri ja juuri, mutta viiden vuoden päästä tilanne on todella vaikea, ellemme saa uusia tuomareita mukaan toimintaan.

Vaikka tuomari saa varmasti kuunnella huutelua vähintäänkin yleisöltä, tehtävässä on hyvätkin puolensa. Ainakin jos pitää lätkästä.

-Onhan tämä siinä mielessä kiva homma, että tässä pääsee seuraamaan peliä parhaalta paikalta ja saa siitä vielä pienen korvauksenkin. FL

Pitkä pelaajaura takana
34-vuotias, asuu Forssassa.Pelasi jääkiekkoa Palloseurassa, Hermeksessä, Sportissa, Olofström IK:ssa, LeKissä ja Liekeissä.A-nuorten SM-liigassa kaudella 2001–02 FoPS:n riveissä 11 pelissä tehot 6+2.Mestiksessä 2000–07 ja 2008–09 yhteensä 297 peliä, joissa pisteet 70+116.Suomi-sarjassa 2008–13 yhteensä 115 peliä, niissä pisteet 56+127.2007–08 Ruotsin Division 1:ssä 41 peliä, joissa tehot 10+27.Mestiksen pronssia 2006–07 (Sport).Pelaajauran jälkeen erotuomariksi.Vihelsi ensin junnupelejä, sitten Suomi-sarjaa. Viime kaudella jo Mestistä, tänä syksynä Liigaa.Ensimmäinen Liiga-peli 23. syyskuuta pelattu HPK-JYP. Ammatiltaan myyntineuvottelija. Työskentelee Eerikkilän urheiluopistolla.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti