Lounais-Häme Tammela

Pellolle tehdään jäärata ralliautoille – Tammelalaisyritys tarjoaa elämyspalveluita nyt Hykkilässä

Istira oy aikoo tarjoilla alkuvuonna rallielämyksiä tammelalaisella peltoalueella.
Grafiikka: Soile Toivonen
Grafiikka: Soile Toivonen

Istira oy on hakenut maastoliikennelain mukaista lupaa jäärata-ajojen järjestämiseen Tammelan Hykkilässä. Lupaa on haettu yksityiselle peltoalueelle. Toiminnalle on saatu maanomistajan lupa ja naapurien hyväksyntä. Lupahakemuksesta ei annettu määräaikana muistutuksia.

Tammelan ympäristölautakunta päätti myöntää luvan jäärata-ajojen järjestämiseen 2.1.–31.3.2020. tietyin lakiin perustuvin lupaehdoin. Lupamääräyksissä on toiminta-ajaksi rajattu kello 10–16 kahtena päivänä viikossa. Kaikkiaan varsinaista toimintaa tapahtuu alueella kahdeksana lauantaina ja muutamana arkipäivänä.

Tammelassa toimiva Istira aikoo järjestää jääradalla elämyspalveluja yleisölle. Asiakkaalla on mahdollisuus joko päästä itse ajamaan radalla erikoisvalmisteisella autolla tai kokeneen rallikuljettajan kyydissä. Ennalta ilmoitettuina lauantaipäivinä toimintaa järjestetään ennakkotilausten mukaan yleisölle. Lisäksi yritys järjestää radalla e yksityistilaisuuksia ryhmille.

Istira on järjestänyt vastaavaa toimintaa ympärivuotisesti Lopella, Akaassa ja Hyvinkäällä. Jäärata-ajoon sopivien olosuhteiden löytäminen on ollut aiemmin haastavaa.

Tuleva jäärata sijaitsee asutuksen näkökulmasta kohtuullisen syrjäisellä alueella. Kulku radalle on suunniteltu Leppäsillan kautta. Ajorata ja varikkolaue sijoitetaan Kelhunlammin pohjavesialueen ulkopuolelle.

Lupaehtojen mukaan öljyvahinkojen torjumiseksi alueella pitää olla lautakunnan mukaan riittävästi imeytysaineita. Autoissa tulee myös olla asianmukainen äänenvaimennus. Lisäksi alue rajoittuu yhdeltä laidaltaan metsään.

Lähin vapaa-ajanrakennus sijaitsee runsaan 100 metrin päässä rata-alueelta ja lähin vakituinen asumus puolen kilometrin säteellä. Oksjärven rannassa on useita vapaa-ajanasuntoja, joista lähimmät noin 750 metrin etäisyydellä alueelta.

Tammelan ympäristötarkastaja Erja Klemelä ei muista, että lautakunnalta olisi aiemmin haettu lupaa pellolla järjestettyihin jäärata-ajoihin. Yleensä jääradat ovat järven jäällä, mitä ympäristötarkastaja pitää jossain määrin ongelmallisena.

– Järvien rannoilla on yleensä ympärivuotista asutusta ja äänet kulkevat järvellä pitkälle. Ongelmallista on myös se, että järvelläkin suoritettuun jäärata-ajoon pitää hakea lupaa, mutta harvoin järjestäjät näin toimivat, Klemelä huomauttaa.

Meluhaitan lisäksi ajorata-alue pitää siivota erityisen huolellisesti, jos toiminta tapahtuu järvellä tai muulla vesistöalueella. FL

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic