Lounais-Häme Lounais-Häme

Pellot pöllyävät kylvökoneiden alla – Maanviljelijä toivoo kuivaa säätä kylvöjen ajaksi

Kuivuus on juuri nyt toivottu säätila viljelijöiden keskuudessa. Sateita toivotaan vasta, kun kylvöt ovat takanapäin.
Forssalainen viljelijä Timo Rämö kertoo, että kylvöolosuhteet ovat juuri nyt suotuisat. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssalainen viljelijä Timo Rämö kertoo, että kylvöolosuhteet ovat juuri nyt suotuisat. Kuva: Lassi Puhtimäki

Pelloilla on Forssan seudulla jo täysi tohina, sillä kevätkylvöille on päästy tänä vuonna tavallista aikaisemmin. Forssalainen viljelijä Timo Rämö kertoo aloittaneensa kevätkylvöt viime keskiviikkona. Hän aloitti kylvämällä kauraa ja kylvää lisäksi ohraa ja kevätvehnää.

– Kylvöt alkoivat viikon tai puolitoista viikkoa tavanomaista aikaisemmin. Toki kylvötöihin on päästy joskus aikaisemminkin jo huhtikuussa, ja parhaat kylvökelit ovat olleet vapun tienoilla, mutta ei näin varhainen ajankohta ole kuitenkaan kovin tavallinen, Rämö sanoo.

Rämön mukaan olosuhteet kylvöille ovat suotuisat, ja maa muokkautuu hyvin.

– Toiveena on, että lähipäivinä on poutaa, niin kylvöt tulevat tehdyiksi hyvässä aikataulussa. Jos sää suosii, arvioin, että saan kylvöt tehtyä noin viikon sisällä. Suurin osa seudun kylvöistä valmistuu varmaankin parin viikon kuluessa, Rämö toteaa.

Kunhan pellot on saatu kylvettyä, Rämö toivoo muiden viljelijöiden tavoin kevyttä sadetta.

Myös ProAgrian kasvintuotannon asiantuntijan Vesa Koivulan viikonloppu meni peltotöissä. Kuivimpia peltolohkoja hän kylvi jo pääsiäisenä, eikä muista yhtä aikaista aloitusta kotitilallaan.

– Forssan alueella päästään harvoin näin laajalti kylvöille huhtikuun aikana. Ehkä pari kertaa kymmenessä vuodessa aloitetaan huhtikuun puolella, Koivula kertoo.

Myös Koivula arvioi kylvöjen olevan seudulla ohi parissa viikossa.

– Eteneminen on nopeaa, jos sää pysyy kuivana. Muokkaus on helppoa ja olosuhteet myös suorakylvölle hyvät.

Viljan hinta on viime syksyn kuivuuden vuoksi tavanomaista korkeammalla tasolla. Perusviljojen kelpo hintataso on samalla vähentänyt erikoiskasvien viljelyä, mutta ainakin kuminan pinta-ala lisääntyy.

– Myös kaikenlaisia syyskasveja on kylvetty paljon, mikä lisää kasvilajivalikoimaa keskimääräiseen vuoteen nähden, Koivula kertoo.

Syysviljat ovat Koivulan mukaan talvehtineet hyvin ja ovat jo reippaassa kasvussa.

– Jos sadetta ei saada moneen viikkoon, alkaa se toki vaikuttaa syyskasvien kasvuun.

Myös jo kylvetyille kevätviljoille pienestä sateesta olisi hyötyä, sillä kosteus saa kylvetyt siemenet itämään tasaisesti. FL

Uusimmat

Näkoislehti

11.8.2020

Fingerpori

comic