Lounais-Häme

Pelotta hakemaan ARA:lta avustusta

 

Forssan kaupungin ympäristötarkastaja Henna Moisander kehottaa ihmisiä ja taloyhtiöitä hakemaan korjaus- ja energia-avustuksia, kun ne kerran ovat saatavilla. Uhkana on, että tätä hakutahtia avustusmäärärahat vain kutistuvat.

Moisander huomauttaa, että joka vuosi uusia ihmisiä täyttää 65 vuotta, joka on vanhusten korjausavustusten ikäraja. Avustusten tavoitteisiin kuuluu mahdollistaa ihmisten asuminen kotioloissa mahdollisimman pitkään. Pienikin remontti voi auttaa isosti.

– Avustuksilla tuetaan mm. pesutilojen korjaamista. Esimerkiksi tukikahvan tai korkeamman WC-istuimen laittaminen voi kustantaa 300 euroa, josta 40 prosentin avustus tekee 120 euroa.

Energia-avustusten tarkoituksena on parantaa energiataloutta ja vähentää päästöjä sekä lisätä uusiutuvien energiamuotojen käyttöä. Avustusta voi saada esimerkiksi maa- tai ilmalämpöpumpun käyttöönottoon.

Kuntien myöntämiä korjaus- ja energia-avustuksia ovat vanhusten ja vammaisten asuntojen korjausavustukset, avustus kosteusvaurioituneen ja terveyshaittaa aiheuttavan rakennuksen kuntotutkimukseen sekä pientalojen harkinnanvarainen energia-avustus. Kuntien myöntämien avustusten hakuaika päättyy 24. maaliskuuta. Määrärahoja näihin avustuksiin on käytössä tänä vuonna yhteensä 9,5 miljoonaa euroa.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA myöntää avustuksia hissien rakentamiseen ja liikkumisesteiden poistamiseen. Hissi- ja esteettömyysavustuksiin on tänä vuonna jaossa 15,5 miljoonaa euroa. ARAn myöntämissä avustuksissa on jatkuva hakuaika. Avustuksia saa niin kauan, kuin määrärahat riittävät.

Forssan ympäristötarkastaja Henna Moisander auttaa forssalaisia tarvittaessa avustushakemusten täyttämisessä kaupungintalolla. Lisäksi hän osallistuu ensi viikonloppuna Rakenna, sisusta ja asu -messuille Forssan Feeniksissä. Messuilla hänet tapaa kaupungin osastolla sunnuntaina klo 12–16.

Asuntojen korjaus- ja energia-avustusten tulorajat ovat avustusprosenttien lailla samat kuin viime vuonna. Kahden hengen talouksissa tulojen bruttoraja on 2940 euroa ja yksin asuvilla 1760 euroa kuussa. Tulorajat ovat kaikkialla Suomessa samat.

Korjattavan asuinrakennuksen tai asunnon on oltava ympärivuotisessa asuinkäytössä. Moisander muistuttaa, ettei avustusta odottavaa remonttia saa aloittaa ilman ennakkoaloituslupaa. Rakentamisaikaa on 2,5 vuotta.

Avustuksen saaminen isoon hankkeeseen voi kestää, toteaa isännöitsijä Päivi Oksanen Lounaismaan OP-Kiinteistökeskuksesta Forssasta. Kerrostaloyhtiö As oy Rantalankatu 1 päätti viime toukokuussa rakentaa 1950-luvun rakennuksen rappukäytävään jälkiasennuksena hissin, mikäli yhtiö saa ARA:n avustuksen. Isännöitsijä sai ARA:lta varsin nopeasti alustavan myönteisen päätöksen.

Sitten oli tarkan suunnittelun, lupapapereiden, rakennusluvan ja kilpailutuksen vuoro. Lopulliset paperit kustannusarvioineen ARA sai hyvissä ajoin, mutta hakemustulvan vuoksi varmistus tuli vasta viimeisessä jaossa vuodenvaihteen tienoilla. Kerrostalo sai kuin saikin 50-prosenttisen avustuksen eli noin 105000 euroa vielä vuoden 2015 avustuksista.

Kerrostalon rappukäytävässä alkavat timanttiporaukset tänään tiistaina. Hissiasennuksen aika on noin viiden viikon päästä. FL

 

Avustuksilla on maksimiprosenttinsa ja tulorajansa
Kunnista haettavia korjaus- ja energia-avustuksia ovat vanhusten ja vammaisten asuntojen korjausavustukset, avustus kosteusvaurioituneen ja terveyshaittaa aiheuttavan rakennuksen kuntotutkimukseen sekä pientalojen harkinnanvarainen energia-avustus. Niiden hakuaika päättyy 24.3.Korjausavustusta tarjolla tänä vuonna 7 miljoonaa euroa, energia-avustusta 2 miljoonaa ja kuntotutkimusavustusta 0,5 miljoonaa euroa.ARA myöntää avustuksia hissin rakentamiseen ja liikkumisesteiden poistamiseen. ARA:lla on jatkuva hakuaika.Hissiavustuksiin on jaossa nyt 14 miljoonaa ja esteettömyysavustuksiin 1,5 miljoonaa euroa. Avustusprosentti on enintään 50 prosenttia hyväksytyistä kokonaiskustannuksista.Vanhusten ja vammaisten asunnon korjausavustus edellyttää, että yksi asukas on vähintään 65-vuotias tai vammainen. Avustuksella on tulo- ja varallisuusraja. Viiden vuoden käyttörajoitus. Avustus enintään 40 % tarvikkeista ja työstä.Rintamaveteraanien tai rintamaveteraanien leskien asunnon korjaamiseen on myös tulo- ja varallisuusraja, viiden vuoden käyttörajoitus. Avustus enintään 70 % tarvikkeista ja työstä.Tarveharkintaisiin pientalojen energia-avustuksiin on tuloraja. Avustus on enintään 25 % tarvikkeista.Hakuohjeita saa kunnista ja netistä osoitteesta www.ara.fi.

Uusimmat

Fingerpori

comic