Lounais-Häme

Pentinkulmalla kasvetaan maasta maailmaksi

Joka vuosi pitää tehdä jotain uutta ja vähän hullua, todetaan Pentinkulman päivien ohjelmassa. Tänä vuonna se on 17 tunnin runouskierros, jossa runoja muun muassa nautitaan aamiaisella, esitetään luontotornissa ja jopa väritetään.

-Runopäivässä on sitä hulluutta, mitä tapahtumaviikko mielestäni kaipaa. Moni luulee tietävänsä, mitä Pentinkulman päivät on ja sitä käsitystä on mukava välillä vähän ravistaa, toiminnanjohtaja Laura Jänisniemi virnistää ilkikurisesti.

Jänisniemi tunnustaa Aamunkoitosta keskiyöhön -runokierroksen olevan omallakin suosikkilistallaan. Tapahtumapäivän ohjaimiin hän omien sanojensa mukaan kaappasi Simo Ollilan, joka on toiminut pitkään tamperelaisen Annikin Runofestivaalin kantavana voimana. Runofestivaali kun on tänä kesänä tauolla.

Runouspäivä on 3.8. ja lyyrinen matka alkaa Urjalan Kajaniementieltä klo 5 aamulla, samaan aikaan kun aurinko nousee. Aamun ensimmäisiä runoussessioita voi seurata myös netin kautta. Päivä päättyy vasta puoliltaöin Kiimankulman yöhön.

Kierrokselle pääsee runobussikyydillä koko päiväksi tai vain osaksi matkaa, mutta kaikkiin tapahtumiin pääsee myös omalla kyydillä. Runokierroksen tapahtumat ovat ilmaisia, bussikierroksestakin selviää kymmenellä eurolla.

 

”Kenelle Jussi maansa kuokki?” kysyy tapahtumaviikon esite. Tämän vuoden Pentinkulman päivien teemana on maa. Mitä se tarkoittaa?

-Teemaa käsitellään laajimmalla mahdollisella tavalla. Esimerkiksi luonnonsuojelun, ilmastonmuutoksen, viljelyn, maan omistamisen ja kaupungistumisen kannalta, Laura Jänisniemi luettelee.

Hän toteaa, että ilmastonmuutosta käsitellään kirjallisuudessakin yllättävän paljon, ja se selvästi mietityttää ihmisiä. Esimerkiksi synkkää tulevaisuutta kuvaavat dystopiat ovat nostattaneet suosiotaan.

-Kaupungistuminenkin kummastuttaa minua – ihmisenä, joka on itse muuttanut toiseen suuntaan, kaupungista maalle.

Toiminnanjohtaja pohtii, miksi ihmiset haluaisivat maaseudulta pois, täynnä ihmisiä oleviin kaupunkeihin. Tilaahan Suomesta löytyy.

-Alkavatko maaseutu ja luonto olla suomalaisellekin jo pelottavia ja vieraita asioita? Jänisniemi kysyy.

Maata ja ilmastonmuutosteemaa käsittelevät esimerkiksi Teatteri Siperian näytelmä Eikä kukaan meitä enää etsi, Pentinkulman kirjailijakahvilassa esiintyvä Laura Gustafsson sekä Kirjan ja musiikin juhlan puhuja Tiina Laitila Kälvemark.

 

Ohjelma on tänäkin vuonna runsasta ja monipuolista, ja sitä löytyy kaikenikäisille. Pelkästään Pienten Pentinkulma -teemalla löytyy kolme lastentapahtumaa, joissa jahdataan karkuteillä olevaa vahtikoiraa, lorutellaan pienimmille ja katsellaan sammakon tanssia.

Monipuolisuudella on tarkoituksensa. Jänisniemi ei halua, että tapahtumaviikkoa pidetään enää vain kirjailijoiden ja omistautuneiden harrastajien asiana. Hän haluaa tuoda kirjallisuutta yleisön lähelle, ja muistuttaakin, että kaiken muun lisäksi kirjallisuuden tarkoituksena on myös viihdyttää.

Tapahtumat levittäytyvät laajasti Urjalan alueelle. Esimerkiksi Filmipyörän kanssa järjestetään ulkoilmaelokuvanäytös Toivon tuolla puolen Vilpolan kentällä. Runouspäivä alkaa yksityishenkilön kesämökin terassilla Kajaniementiellä ja jatkuu Kortejärven luontotornissa. Työn ja tuskan runoja kuullaan Nuutajärvellä ja Maamme-laulusta puhutaan Menosten kylätalolla.

-Tällä halutaan viedä lukijat välillä pois tutuista paikoistaan, toteaa toiminnanjohtaja. FL

Pentinkulman päivät Urjalassa 29.7.–6.8.

 

Pentinkulman päivät 29.7–6.8.
29.7. Honkolan perinnevaljakkoajot kartanon puistossa klo 12–15.30.7. Kenen ääni kuuluu, kenen sana painaa? Sananvapauskeskustelu Säätiötalolla klo 15.30.7. Eikä kukaan meitä enää etsi – Teatteri Siperian 10-vuotisjuhlanäytelmä Säätiötalolla klo 18.31.7. Venlan pyöräretki Pentinkulmalle lähtee Urjalan kirkon pysäköintipaikalta klo 18.1.8. Marian sydän -näytelmä Maria Jotunista, Säätiötalolla klo 18.2.8. Vahtikoira karkuteillä -musiikkiteatterihulluttelu yhtenäiskoulun auditoriossa klo 17.2.8. Kaiho -konsertti kahdelle laulajalle ja kitaralle, Kahvila + Keittiö Sylvissä Nuutajärvellä klo 19.3.8. Aamunkoitosta keskiyöhön -runokierros Urjalassa klo 5–24.4.8. Toivon tuolla puolen -ulkoilmaelokuvanäytös Vilpolan kentällä klo 22.30.4.8. Pentinkulman kirjailijakahvila Urjalan torilla klo 10.5.8. Tanssiva sammakko -balettitarinaesitys ja tanssipaja lapsille, yhtenäiskoulu klo 11.5.8. E80-esikoiskirjailijaseminaarin paneeli, yhtenäiskoulun auditorio klo 11.30.5.8. Kirjan ja musiikin juhla – Pentinkulman päivät 40 vuotta, yhtenäiskoulun sali klo 14.6.8. Draamallinen kiertoajelu Väinö Linnan reitillä, Urjalan matkahuolto klo 12.

Uusimmat

Fingerpori

comic