Lounais-Häme

Pentinkulman päivät olivat yleisömenestys – ensi vuonna luvassa erotiikkaa

Viime viikolla 41:ttä kertaa järjestetyt Pentinkulman päivät keräsivät sadoittain kirjallisuuden ystäviä Urjalaan. Tänä vuonna päivien teemana olivat sisällissodan jäljet ja kriiseistä selviäminen. Raskaasta teemastaan huolimatta Pentinkulman päivät olivat yleisömenestys.

Suurimmaksi tapahtumaksi viikon aikana nousi Samuli Edelmannin kirkkokonsertti, joka keräsi paikalle yli 500 kuulijaa. Edelmann esitti muun muassa maailmankirjallisuuden klassikkoteksteihin sävellettyjä lauluja.

Myös Kirjan juhla, puhujinaan Erkki Tuomioja, Teemu Keskisarja, Virpi Hämeen-Anttila ja Lauri Maijala, sai liikkeelle ennätysyleisön, kun Urjalan yhtenäiskoulun juhlatilan kapasiteetti tuli vastaan. Sisään otettiin 380 kuulijaa ja lisääkin olisi ollut tulossa.

Teemapaneelikeskustelu muun muassa Lasse Lehtisen ja Anna Kontulan johdolla veti Urjalan Säätiötalolle 250 kuulijaa. Myös Kirjalliset iltamat, joissa esiintyivät Tommi Kinnunen ja Anneli Kanto, runousaamiainen, jota tekstejään esittivät Susinukke Kosola, Johanna Venho ja Niina Repo sekä torikahvila, jonka kirjailijoita olivat muun muassa Timo Saarto ja Mike Pohjola, tapahtuivat täysille penkkiriveille.

Viikon aikana Pentinkulmalle kerääntyi 13 esikoiskirjailijaa E80-seminaariin ja useat kirjoittajat saapuivat perinteikkäille kirjoituskursseille.

-Kaiken kaikkiaan Pentinkulman päiviä vuonna 2018 voi pitää erittäin onnistuneina ja katse on jo ensi vuodessa, Pentinkulmien päivien toiminnanjohtaja Niina Repo toteaa tapahtuman tiedotteessa.

Ensi vuonna Pentinkulman päivät palaavat maallisempien aiheiden pariin, kun päivien pääteemana ovat lihan ilot.

-Tapahtuman kirjallisessa pitopöydässä on tarjolla herkkuja niin tekstinhimoiselle ahmijalle kuin kirjallisuuden kohtuukäyttäjällekin.

-Tietääkö #metoo-aikalainen, minne katseensa laskee ja mitä suustaan päästää? Hyvän maun ja mauttomuuden rajaa määritellään Pentinkulman päivillä. Sanansa saavat sanoa niin ujot kuin addiktitkin, Repo paljastaa.

Ensi vuonna Pentinkulman päivillä pohditaan muun muassa eletäänkö nykyään kohtuuttomuuden aikaa, kun mikään ei riitä ja pinnalle nousevat yhä uudet ääri-ilmiöt ja addiktiot. Lihaa kidutetaan ultrajuoksukilpailuissa, endorfiinikylpyyn sukelletaan hyisessä avannossa. Kodinraivaajat vievät siivouksen äärimmäisyyteen, ja ruokafundamentalismi hämmentää ruskean kastikkeen kannattajaa.

Onko sukupolvien välille syntynyt uusi jakolinja, kun viina ei ole nuorisolle enää valttikortti? Teini addiktoituu virtuaalisiin houkutuksiin hanakammin kuin perinteisiin piristeisiin. Löytyykö pitoihin enää Nummisuutarin Eskoja, vai onko pojasta polvi parantunut?

Esimerkiksi näihin kysymyksiin saadaan vastaus ensi vuoden Pentinkulman päivillä, jotka järjestetään jälleen heinä-elokuun vaihteessa Urjalassa. FL

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/55773-sisallissota-dekkarina-ja-pelikirjana-kolme-hyvin-erilaista-kirjailijaa-kertoi

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/55708-vuoden-1918-kasittely-pelkistavaa-ja-puisevaa-pentinkulman-paivien-paneelikeskustelu

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti