Lounais-Häme

Pentinkulman päivien ohjelman julki – mukana muun muassa Samuli Edelmann ja Lasse Lehtinen

Urjalassa 41. kertaa järjestettävät Pentinkulman päivät jatkavat perinteitä mutta myös uudistuvat tänä vuonna. Tapahtuman toiminnanjohtajana toimii tänä vuonna ensimmäistä kertaa kirjailija Niina Repo.

Elokuun vaihteessa 27.7.–5.8. järjestettävillä päivillä teemana on Eteenpäin!

Tänä vuonna tapahtumassa pohditaan vuoden 1918 sisällissodan jättämiä jälkiä, selviytymistä ja anteeksiantoa sekä Väinö Linnan perintöä.

Mukana on jälleen kirjailijoita, keskusteluja, esityksiä ja musiikkia.

 

Kirjallisuusviikon avaa Samuli Edelmann, joka konsertoi 29.7. Urjalan kirkossa. Esiintymässä on myös muusikko Matti Paatelma.

Eteenpäin!-paneelikeskustelussa 2.8. Anna Kontula, Lasse Lehtinen, Hanna-Kaisa Melaranta ja Yrjö Varpio pohtivat sisällissodan jälkeistä yhteiskuntaa, kriiseistä selviytymistä ja Väinö Linnan tekstien vaikutuksia.

Runousaamiaisella seuraavana aamuna ovat mukana lyyrikot Johanna Venho ja Susinukke Kosola sekä kirjailija Niina Repo. Urjalan torilla esiintyvät kirjailijat Mike Pohjola ja Timo Saarto, joiden uutuusteokset lähestyvät sisällissotaa omintakeisista ja kiehtovista näkökulmista.

Torilla julkistetaan myös Pentinkulman päivien ja Väinö Linnan seuran nuorille suunnatun kirjoituskilpailun voittajat.

 

Kirjallisissa iltamissa 3.8. kuullaan Anneli Kantoa ja Tommi Kinnusta, jonka odotettu uutuusteos Pintti sijoittuu Nuutajärvelle. Kanto on kirjoittanut sisällissodasta kertovat teokset Veriruusut ja Lahtarit. 

Näyttelijä Eriika Väliahde laulaa ja esittää monologeja Tampereen Työväen Teatterin Tytöt 1918 -esityksestä yhdessä kapellimestari Joonas Mikkisen kanssa.

Viikon ohjelmatarjonnan huipentaa Kirjan juhla, jossa puhuvat kirjailijat Virpi Hämeen-Anttila ja Teemu Keskisarja sekä teatteriohjaaja Lauri Maijala, jonka tekemisissä sekä sisällissota että Väinö Linna ovat olleet voimallisesti läsnä.

Kirjan juhlan päättää näyttelijä Pekka Laiho monologillaan Ylpeys. Esitys on yhden miehen matka halki sotien jälkeisen Suomen, tilinteko tekemisistä ja tekemättä jättämisistä.

 

Pentinkulmalla järjestetään 2.–5.8. myös E80-esikoiskirjailijatapahtuma, joka kokoaa Urjalaan 12 tuoretta tekijää. Heitä kirjailijan elämään evästävät kirjailija Erkka Mykkänen, tutkija Maria Laakso sekä kirjailija, kouluttaja Taija Tuominen.

Pentinkulman päivillä myös kirjoitetaan. Lapsille on tarjolla sanataidepaja, nuoria kirjoittajia taas kutsuvat Voimasana ja Lyijymyrkytys -leirit. Aikuisille järjestetään jälleen Tekstistä kirjaksi- ja Luovaa kirjoittamista Pentinkulman maisemissa -kurssit.

Pentinkulman kierroksilla kuljetaan Väinö Linnan polkuja.

Tapahtuman järjestävät Urjalan kunta ja Väinö Linnan seura.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic