Lounais-Häme Urjala

Pentinkulman päivillä juhlitaan ensi vuonna Väinö Linnaa – Kansalliskirjailijan syntymästä tulee kuluneeksi sata vuotta

Kirjailijat Väinö Linna ja Eila Pennanen Pentinkulman päivillä. Kuva: Forssan Lehti
Kirjailijat Väinö Linna ja Eila Pennanen Pentinkulman päivillä. Kuva: Forssan Lehti

Pentinkulman päivien kirjallisuusfestivaaleilla juhlitaan ensi vuonna Väinö Linnaa ja hänen tuotantoaan. Väinö Linnan syntymästä tulee ensi vuonna kuluneeksi sata vuotta ja sen kunniaksi Pentinkulman päivien teemaksi on valittu Elävä linna.

Kirjallisuusviikolla pohditaan vuonna 2020 muun muassa sitä, miten Linnan teokset ovat uudistuneet ihmisten mielissä ja mitä teosten maailmoista on kasvanut ja kasvaa.

Linna osallistui laajasti yhteiskunnalliseen keskusteluun ja toimi aikansa vaikuttajana. Linnan romaanit ovat edelleen mukana yhteiskunnallisessa keskustelussa. Pentinkulman päivillä 2020 keskustelu jatkuu tuoreen Elävä linna -esseekokoelman pohjalta, ja mukana ajatuksia vaihtamassa ovat antologiaan kirjoittaneet tutkijat ja taiteilijat.

Kaksi uutta näytelmää

Pentinkulmalle dramatisoidaan Toinen tuntematon -teoksen (Wsoy 2017) pohjalta Turun kaupunginteatterin kanssa esitys, jossa Tuntematon sotilas –romaanin naiset puhuvat. Esityksen dramatisoi ja ohjaa Toinen tuntematon -antologian pohjalta näytelmäkirjailija Satu Rasila. Näytelmän tuottavat yhteistyössä Turun kaupunginteatteri, Väinö Linnan seura ja Pentinkulman päivät.

Toinen ensiesityksensä saava näytelmä on Linnan tuotannon pohjalta kirjoitettava Nuoret sotilaat -monologiesitys. Esityksessä keskitytään nuorten sotilaiden kokemuksiin ja tuntemuksiin rintamalla. Tekstit ovat uusia, ja esityksen sotilaat ovat nimettömiä tai Linnan kirjoissa nimeltä vilahtavia hahmoja – heitä, jotka eivät ole keskeisiä Linnan henkilöitä entuudestaan. Nuorten ammattitaiteilijoiden voimin toteuttavan esityksen käsikirjoituksesta vastaavat Pirkkalaiskirjailijat. Esitys jatkaa kouluihin, ja siitä nähdään otteita Väinö Linnan reitillä Urjalassa.

Väinö Linna -muistot talteen

Väinö Linnan romaaneista on tehty useita suuren suosion ja valtavat katsojamäärät saavuttaneita elokuvia. Kaikkia kolmea Tuntematon sotilas -elokuvateosta voi luonnehtia koko kansan elokuviksi, ensimmäisiä filmatisointeja myös klassikoiksi. Pentinkulman päivillä 2020 keskustellaan filmatisoinneista ja Linnan maailmasta. Vieraaksi päiville saapuu muun muassa uusimman Tuntemattoman sotilaan Antero Rokka, näyttelijä Eero Aho.

Juhlavuoden aikana Väinö Linnan seura ja Pentinkulman päivät keräävät ihmisiltä Väinö Linnaan liittyviä muistoja. Tarinoita ja anekdootteja kerätään muun muassa Väinö Linnan reitillä Urjalassa ja lehti-ilmoituksin alueilla, joilla kirjailija on asunut ja vaikuttanut. Juhlavuonna julkaistaan myös Linnaan liittyvää kiinnostavaa kauno- ja tietokirjallisuutta, jota Pentinkulman päivillä tullaan käsittelemään. Esille pääsevät myös Linnan teosten kääntäjät ja heidän kokemuksensa siitä, miten Linna on otettu vastaan maailmalla.

Pentinkulman päivät järjestetään Urjalassa ensi vuonna 26.7.–2.8.2020. Ensi vuonna vuorossa on 42. kerta, kun tapahtuma järjestetään.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

5.4.2020

Uusimmat