Lounais-Häme

Perheellä loma, eikä mitään tekemistä? – Ulkoilutuokiosta voi tehdä suviseikkailun

Retkeily, frisbeegolf, melonta, polkujuoksu ja maastopyöräily sopivat kaikenikäisille.
Frisbeegolfia voi pelata myös pareittain tai joukkueittain. Joukkueet voivat kisata siitä, kuka petraa tulostaan eniten. Kuva: Seppo Pessinen
Frisbeegolfia voi pelata myös pareittain tai joukkueittain. Joukkueet voivat kisata siitä, kuka petraa tulostaan eniten. Kuva: Seppo Pessinen

Kesä tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia koko perheen liikuntahetkeen. Mielikuvitusta käyttäen liikunnallinen tuokio muuttuu suviseikkailuksi, jossa ihmetellään sammakonkutua tai tasapainoillaan puiden rungoilla.

Suomen Ladun kolmevuotisessa kehittämishankkeessa koottiin ja ideoitiin toimintamalleja perheen yhteiseen ulkoiluun.

 

Retkeily

Monelle aikuiselle retkeily on samaa kuin patikointi, ja lapsen mielestä se on tylsintä, mitä voi kuvitella. Retki muuttuu seikkailuksi, kun lähdetään etsimään sammakonkutua tai etsimään hauskanmuotoisia lehtiä. Vielä kun matkan varrella vähän hassutellaan, tutkitaan ötököitä ja loikitaan välillä mättäältä mättäälle, on menestys taattu. Ja eväät pitää tietysti olla mukana.

 

Frisbeegolf

Jos perheen kanssa pelatessa aina jollakin meinaa mennä hermot, kannattaa kokeilla pari- tai joukkuefrisbeegolfia. Siinä edetään frisbeegolfradalla vuorotellen heittäen, eivätkä kenenkään heittotaidot ole yksin ratkaisevassa asemassa. Jos pareja tai joukkueita on useampi, voi kisata myös joukkueiden välisestä paremmuudesta. Rohkaisevampaa on kuitenkin pelata pari kierrosta, tai vaikka vain osa radasta, ja kisata, mikä pareista tai joukkueista parantaa omaa tulostaan eniten.

 

Melonta

Vesi on kiehtova elementti, ja sorsaperspektiivi antaa uuden näkökulman luontoon. Pienen lapsen kanssa retkeily kanootilla voi olla jopa helpompaa kuin patikoiden, sillä lapsen istuessa mukavasti kanootissa ei tarvitse pohtia tämän fyysistä jaksamista ja tavaratkin kulkevat mukavasti mukana. Isompi lapsi voi itsekin osallistua melontaan. Melontareitti kannattaa suunnitella mielekkääksi ja pitää etapit riittävän lyhyinä. Pitkät järvenselän ylitykset eivät kuulu perhemelontaan. Turvallisuusnäkökulman lisäksi rantoja myöten eteneminen tarjoaa myös paljon katseltavaa, ja lapselle voi antaa mielenkiinnon ylläpitämiseksi omia luonnon tarkkailutehtäviä.

 

Polkujuoksu

Nimensä mukaisesti juoksua poluilla. Polkujuoksu on oivallinen laji kaiken ikäisten motoristen taitojen, kestävyyskunnon ja koordinaatio- ja tasapainokykyjen kehittämiseen. Lapset yleensä nauttivat poluilla juoksemisesta, kunhan unohdetaan kilometrien nieleminen. Yhdessä lenkkeillessä kannattaa hyödyntää kaikki mahdollisuudet kivien päälle kiipeilystä, ojan yli loikkimisesta, puiden rungoilla tasapainoilusta ja kivien veteen heittelystä.

 

Luonnon kuntosali

Sisäkuntosaleilla on ikäraja, ja siellä pitää olla jonkinlainen käsitys, mitä eri laitteilla tehdään. Luonnon tarjoamat kuntosalit ovat kaikille avoimia ja ilmaisia, pukukoodi on vapaa eikä oma peilikuva häiritse. Puuta vasten punnerrukset, oksaroikunnat, kyykyt lapsi reppuselässä ja erilaiset kehonhallintaharjoitukset sopivat kaikille ja ovat hauskoja myös lapsen mielestä. Harjoittelusta voi tulla hulvatonta, kun lapsi keksii välillä liikkeet.

 

Maastopyöräily

Poluilla pyöräillessä ajantaju katoaa, ja keskittyminen omaan ajamiseen puhdistaa myös mielen. Lapsen kanssa maastopyöräily kannattaa aloittaa lähipoluilta, eikä siihen vaadita erityistä maastopyörää. Kun tuttua polkua ajaa useaan kertaan, taidot kehittyvät ja lapsi oivaltaa itsekin, miten tietynlaiset maastonkohdat kannattaa ajaa. Kunnon ja rohkeuden kasvaessa, on mukava lähteä kokeilemaan pientä maastopyöräretkeä vähän kauemmas kotoa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

31.5.2020

Fingerpori

comic