Lounais-Häme

Perheen ja työn yhteensovittamista suunnitellaan Lapsifoorumissa – Ministerit vaativat työnantajilta asennemuutosta

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ja opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) vaativat työnantajilta nykyistä enemmän joustoja perheellisille työntekijöille. Torstaina järjestettävässä Lapsifoorumissa pohditaan, kuinka perhe- ja työelämän voisi tulevaisuudessa sovittaa paremmin yhteen. Suomessa syntyvyys on laskenut rajusti viime vuosina.
Perheet kokevat hankaluuksia pikkulapsiarjen ja työelämän yhteensovittamisessa. Lapsifoorumi pyrkii selvittämään keinoja tilanteen avaamiseksi. Kuva: Joel Maisalmi

Ministerit, työnantajat ja nuoret tulevaisuuden työntekijät kohtaavat torstaina Helsingissä Lapsifoorumissa, jossa suunnitellaan uusia tapoja tehdä töitä tulevaisuudessa.

– Perheet toivovat enemmän joustoja ja työelämän käytäntöjen kehittämistä perhe-elämää tukeviksi, kertoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.).

Lukuisat tutkimukset osoittavat, että työn ja perhe-elämän yhteensovittamisessa on vaikeuksia monella nuorella perheellä. Tätä viestiä on tullut muun muassa Väestöliiton perhebarometristä.

– Kannatan sitä, että oikeus osa-aikatyöhön olisi kaikilla, jotka sitä haluavat. Tämä parantaisi huomattavasti työ- ja perhe-elämän yhteensovittamista, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo.

Ministerit vaativat työnantajilta asennemuutosta

Vaikeudet eivät koske ainoastaan yksityisiä vaan myös julkisia työnantajia. Ministerien toimeksiannosta selvitetään, kuinka valtion työpaikoissa koetaan työn ja lapsiperhearjen yhteensovittaminen.

Ministerit korostavat, että vastuu hyvästä lapsiperhearjesta ei voi olla pelkästään yhteiskunnalla, jos työnantajat eivät muuta asennettaan. Myös päiväkotien aukioloajat vaikuttavat arkeen.

Poliittisista uudistuksista Grahn-Laasonen mainitsee muun muassa perhevapaauudistuksen tarpeen seuraavalla hallituskaudella.

– Tämä ei ole mikään naiskeskustelu. Vähintään yhtä paljon vaaditaan keskustelua isyydestä ja miesten työelämästä, muistuttaa puolestaan Saarikko.

Tapahtumaa voi seurata suorana lähetyksenä

Lapsifoorumia voi seurata suorana lähetyksenä verkossa 10. tammikuuta kello 9–14.

Suvi-Anne Siimes toimii Kansallisen lapsistrategian ohjausryhmän puheenjohtajana.

– Toivon, että jokainen ajattelisi, mitä hän voi tehdä, että Suomessa on hyvä elää ja hankkia lapsia, hän sanoi tapahtumassa.

– Lasten asia on kaikkien ihmisten asia.

Keskustelun taustalla on huoli siitä, että Suomessa syntyvyys on laskenut rajusti viime vuosina. Viime vuonna syntyi alle 50 000 lasta.

Tapahtumassa edustettuina ovat muun muassa länsimaiden talousyhteisö OECD, Elinkeinoelämän Keskusliitto EK, OP Ryhmä, Ilmarinen, Fazer, Väestöliitto ja Pelastakaa lapset.

Uusimmat

Fingerpori

comic