Lounais-Häme Forssan seutu

Perheiden palveluita kootaan Forssassa saman katon alle – Tekeillä fyysistä kokoaan suurempi perhekeskus

Hyky kokoaa ison osan lapsiperheiden palveluista perhekeskukseen pääterveysasemalle.
Sandra Siikonen ja Remi Tahvanainen piipahtivat terveydenhoitaja Taina Kultasen vastaanotolla Forssan neuvolassa. Jatkossa iso osa lapsiperheiden palveluista löytyy samasta paikasta: pääterveysasemalle rakentuvasta perhekeskuksesta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Sandra Siikonen ja Remi Tahvanainen piipahtivat terveydenhoitaja Taina Kultasen vastaanotolla Forssan neuvolassa. Jatkossa iso osa lapsiperheiden palveluista löytyy samasta paikasta: pääterveysasemalle rakentuvasta perhekeskuksesta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Lapsiperheiden sote-palveluista iso osa löytyy Forssassa jatkossa kootusti pääterveysaseman seinien sisäpuolelta. Tähän asti hajallaan sijainneita palveluja kootaan saman katon alle, mutta tekeillä on vielä fyysistä kokoaankin suurempi yhteenliittymä: perhekeskus.

– Perhekeskusta on suunniteltu meillä jo pidempään. Kun sopiva tila vapautui työterveyshuollon siirron myötä, ryhdyttiin asiaa viemään eteenpäin, Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän (hyky) perhepalveluiden palvelualuejohtaja Riikka Lammintausta-Mäkelä sanoo.

Perhekeskukseen sijoittuvat Forssan lasten- ja äitiysneuvola, ja puheterapeutit ovat jo pitäneet majaansa pääterveysasemalla. Näiden lisäksi sinne muuttaa A-klinikan vieressä sijainnut perheneuvola sekä lastenvalvoja kaupungintalolta. Myös neuvolapsykologin palvelut ja osittain lapsiperheiden kotipalvelu ovat jatkossa saatavissa perhekeskuksesta.

Tiloissa tehdään parhaillaan remonttia, jonka pitäisi valmistua niin, että muuttopuuhiin päästäisiin tammikuun puolivälissä.

Yhteinen kahvihuone helpottaa yhteistoimintaa

Arkikokemus on osoittanut, että samassa toimitilassa työskenteleminen madaltaa raja-aitoja. Se on sekä työntekijän että asiakkaan parhaaksi.

– Kun ollaan konkreettisesti yhteisessä kahvihuoneessa, yhdessä tekeminen helpottuu. Otetaan esimerkiksi perhe, joka tulee neuvolakäynnille. Käynnillä ilmeneekin tarvetta pohtia perheneuvolan palveluja. Tilanteen mukaan voidaan heti konsultoida perheneuvolan työntekijää ja tehdä ajanvaraus.

– Alusta asti oli selvää, ettei perhekeskus voi kuitenkaan olla vain rakennus, vaan myös toiminta muuttuu. Perhekeskus on verkostomaista toimintaa, jossa hoitoprosessit ovat mahdollisimman hyvin yhdessä suunniteltuja, Lammintausta-Mäkelä alleviivaa.

Esimerkiksi kaikki seudun neuvolat ovat osa perhekeskusta, vaikka vastaanotto säilyy jokaisessa kunnassa.

Neuvolapalvelut säilyvät jokaisessa Forssan seudun kunnassa. Neuvolat ovat osa perhekeskuksen verkostoa.

Yhdistykset ja seurakunta rakentamaan kohtaamispaikkaa

Perhekeskuksille on asetettu tavoitteeksi, että ne olisivat myös lapsiperheiden kohtaamispaikkoja. Lammintausta-Mäkelän mukaan tätä pyritään toteuttamaan myös Forssassa.

– Uudet tilat antavat aiempaa paremman mahdollisuuden järjestää esimerkiksi avointa ryhmätoimintaa. Tarkoituksena on kutsua mukaan myös kolmannen sektorin toimijoita, kuten yhdistyksiä ja seurakuntaa järjestämään toimintaa.

Myös sähköisiä palveluita tullaan kehittämään. Ensimmäisenä listalla on sähköisen ajanvarauksen mahdollistaminen neuvolapalveluihin.

Hyky on kerännyt asiakkailta mielipiteitä ja toiveita perhekeskuksen tulevasta toiminnasta. Lapsiperheiden palveluja käyttävät asiakkaat ovat saaneet käynnillä täytettäväkseen lyhyen kyselyn aiheesta. Kyselyn tulokset kootaan yhteen alkuvuodesta. FL

Perhekeskus

Forssan perhekeskukseen kootaan fyysisesti saman katon alle Forssan lasten- ja äitiysneuvola, perheneuvola, perheoikeudelliset palvelut (lastenvalvoja), neuvolapsykologi, puheterapeutit ja lapsiperheiden kotipalvelu osittain.

Perhekeskus sijaitsee Forssan pääterveysasemalla.

Perhekeskuksessa on tarkoitus järjestää myös erilaista ryhmätoimintaa ja kutsua myös järjestöjä ja seurakuntaa osaksi toimintaa.

Verkosto

Perhekeskukseen kuuluvat myös perhesosiaalityö, lastensuojelu, lasten- ja nuorisopsykiatria, oppilashuolto ja pediatria.

Perhesosiaalityö ja lastensuojelu muuttavat alkuvuodesta Forssan sairaalan toisen kerroksen vanhoihin sisätautiosasto 2:n tiloihin.

Myös kuntien varhaiskasvatus ja opetuspalvelut kuuluvat keskuksen verkostoon.

Perhekeskusten suunnittelu aloitettiin Juha Sipilän (kesk.) hallituksen lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman eli Lape-hankkeen myötä.

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic