Lounais-Häme

Perheoikeudelliset palvelut yhdistyvät - Toimipisteet avautuvat ensi maanantaina Forssassa ja Hämeenlinnassa myöhemmin keväällä Riihimäellä

Toimipisteet avautuvat ensi maanantaina Forssassa ja Hämeenlinnassa ja myöhemmin keväällä Riihimäellä.
Kanta-Hämeen perheoikeudellisen yksikön esimies Minna Kyöstilä siirtyi tehtäväänsä Hyvinkään vastaavasta yksiköstä. Hän lupaa asiakkaille entistä lyhyempiä jonotusaikoja ja asiantuntevampaa palvelua. Kuva: Esko Tuovinen

Uusi Kanta-Hämeen perheoikeudellinen yksikkö vähentää perheoikeudellisia palveluja antavien toimipisteiden määrää maakunnassa.

Tästä huolimatta yksikön esimies Minna Kyöstilä uskoo toiminnan tehostuvan.

– Osalla asiakkaista palvelu on kauempana kuin aiemmin, mutta toivomme, että jatkossa asiakkaat saisivat ajan lastenvalvojalle aiempaa nopeammin ja entistäkin asiantuntevampaa palvelua.

Palvelu loppuu Janakkalasta ja Hattulasta ja keskittyy Hämeenlinnaan, joka on yksikön vastuukunta.

Yksikön toinen toimipiste sijaitsee alkuvaiheessa Forssassa.

Riihimäki, Hausjärvi ja Loppi, jotka ovat tähän asti kuuluneet Hyvinkään seudulliseen perheoikeudelliseen yksikköön, siirtyvät myös Kanta-Hämeen perheoikeudelliseen yksikköön.

Riihimäelle tulee oma toimipiste myöhemmin keväällä todennäköisesti kaupungin sosiaalitoimen nykyisiin tiloihin. Vakituista henkilökuntaa Riihimäelle ei kuitenkaan palkata, vaan näillä näkymin lastenvalvojapalveluja saisi 1–2 päivänä viikossa. Alkuvaiheessa Riihimäen seudun asiakkaat voivat asioida Forssan tai Hämeenlinnan yksikössä.

Yksikön palveluihin ovat oikeutettuja myös Forssan, Tammelan, Humppilan, Ypäjän ja Jokioisten asukkaat. Forssan toimipisteessä työskentelee pääsääntöisesti yksi lastenvalvoja ja tarvittaessa useampi.

Asiakkaat voivat yhteisen ajanvarauksen kautta hakeutua minkä tahansa toimipisteen palveluihin, mikä voi nopeuttaa ajan saamista.

Minna Kyöstilä näkee, että yhdellä suurella yksiköllä on paljon etuja verrattuna aiempaan tilanteeseen, jossa kunnissa saattoi olla vain yksi lastenvalvoja.

– Palvelu pelaa, vaikka joku sairastuu. Lisäksi työyhteisössä on saatavissa kollegiaalista tukea. Pystymme tekemään parityötä haastavissa asiakastapauksissa.

– Osaamista keskittämällä työntekijät pystyvät erikoistumaan perheoikeudellisiin asioihin. Isona yksikkönä meillä on paremmat mahdollisuudet päästä vaikuttamaan valtakunnallisissa työryhmissä kuin yksittäisellä kunnalla.

Vastuukuntana Hämeenlinna laskuttaa alkuvaiheessa muita kuntia sovittujen prosentti- ja väestöosuuksien pohjalta.

– Jatkossa laskutus menisi mahdollisesti palvelun käytön mukaan, mutta mietimme sitä vielä.

Hämeenlinnan ja Forssan toimipisteet avautuvat ensi maanantaina 14. tammikuuta.

Kanta-Hämeen perheoikeudellinen yksikkö on suljettuna 1.1.–13.1. toiminnan käynnistämisen vuoksi. Koko yksikössä työskentelee esimiehen lisäksi 11 työntekijää, joista lastenvalvojia tai sosiaalityöntekijöitä on yhdeksän ja palvelusihteereitä kaksi.

Uutta yksikköä on valmisteltu Oma Hämeen työryhmässä, jossa ollut edustus kunnista ja Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymästä sekä Hyvinkään seudullisesta perheoikeudellisesta yksiköstä. Maakuntauudistuksen toteutuessa yksikkö siirtyisi sen vastuulle vuoden 2020 alussa.

– Jos maakunta tulee, tämä on ensimmäinen maakunnallinen sosiaalipalvelu, jota koko Kanta-Hämeen asukkaille tarjotaan, Minna Kyöstilä toteaa. FL

Kanta-Hämeen perheoikeudellinen yksikkö

Isyyden selvittämisasiat (ellei tehty neuvolassa).

Lapsen huoltoa, asumista, tapaamista ja elatusta koskevien sopimusten vahvistaminen.

Tuomioistuimen pyytämien olosuhdeselvitysten laatiminen lapsen huoltoa, asumista tai tapaamista koskevissa asioissa.

Valvottujen ja tuettujen tapaamisten sekä adoptioneuvonnan järjestäminen.

Toiminta alkaa 14.1. Hämeenlinnassa (Kasarmikatu 23) ja Forssassa (Turuntie 18) sekä myöhemmin keväällä Riihimäellä (toimipaikka avoin).

Ajanvaraus ma–pe klo 10–12 sekä ma–ti ja to–pe klo 13–14 numerosta (03) 6215640.

Maakunnassa tehtiin 2018 vahvistettuja elatussopimuksia 1 924 kpl. Isyyden vahvistamisia 598. Vahvistettuja sopimuksia lapsen huollosta, tapaamisoikeudesta ja asumisesta 1 232 kpl (Janakkalan tiedot puuttuvat).

 

 

 

 

Uusimmat

Näkoislehti

12.8.2020

Fingerpori

comic