Lounais-Häme Tammela

Perinneyhdistys heräsi eloon – Ajatuksena on kehittää museota ja kunnostaa vanhoja rakennuksia talkoovoimin

Ajatuksena on ylläpitää ja kehittää museota sekä huolehtia sauna- ja mökkirakennusten kunnosta 20 vuoden sopimuksella. Yhdistys muuttuu pian kaikille avoimeksi.
Uudelleen henkiin herätetty Mustialan perinneyhdistys haluaa hankkeen puuhamiehen Jouko Lindroosin mukaan vaalia paikan pitkiä perinteitä. Tarkoitus on ottaa yhdistyksen hoitoon ja kunnostettavaksi joitakin rakennuksia ja pyörittää jatkossa maatalousmuseon toimintaa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Uudelleen henkiin herätetty Mustialan perinneyhdistys haluaa hankkeen puuhamiehen Jouko Lindroosin mukaan vaalia paikan pitkiä perinteitä. Tarkoitus on ottaa yhdistyksen hoitoon ja kunnostettavaksi joitakin rakennuksia ja pyörittää jatkossa maatalousmuseon toimintaa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Mustialan maatalousopiston perinneyhdistys tekee vahvasti uutta tulemista. Viime vuosikymmenet hiljaiseloa viettänyt yhdistys toimii jatkossa nimellä Mustialan perinneyhdistys ry.

Uudet veturit ja hallitus oli tarkoitus valita yhdistykselle jo maaliskuun lopulla, mutta korona siirsi aikeita. 23. heinäkuuta edessä on tärkeä päivä, jolloin vahvistetaan säännöt ja valitaan henkilöt toiminnan moottoreiksi.

– Jatkossa perinneyhdistys ei ole pelkkä Mustialan opettajien ja entisten oppilaiden yhdistys, vaan se on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat olla toiminnassa mukana, hankkeen puuhamies Jouko Lindroos selvittää.

Karstenin mökin remontti loi kipinän

Suomalaisen sienitieteen isän P.A. Karstenin Saloistenjärven saarimökin remontti oli rohkaiseva kokemus, joka laittoi ydinporukan harkitsemaan yhdistyksen henkiinherättämistä.

Salosen Heikki totesi, että mökin katto pitäisi saada pikaisesti kuntoon. Suomen sieniseuran puheenjohtaja Seppo Huhtinen ja HAMK saatiin myös mukaan. Talkoissa oli puolitusinaa kylän miestä.

Tämän jälkeen alkoi salapoliisityö. Jouko Lindroos löysikin viime syksynä kaksi perinneyhdistyksen elossa olevaa hallituksen jäsentä puheenjohtaja Jorma Ärölän ja Risto Sarkin.

– 1980-luvulla yhdistys oli hyvin toimiva oppilaitoksen perinneyhdistys, jonka jäseniä olivat entiset oppilaat ja opettajat. Se julkaisi historiikin Mustialan menneisyydestä ja talvisodan asioista, mutta jäi myöhemmin uinumaan, Jouko Lindroos kertoo.

Joulukuussa yhdistys piti ylimääräisen vuosikokouksen ja uusia tuulia päästään suunnittelemaan pian. Lindroosin mukaan kaikki vanhat dokumentit toiminnasta ovat vuosien saatossa kadonneet.

Suunnitteilla talkoita ja museotoimintaa

Mustialan perinneyhdistyksellä on selvät sävelet tulevaan. Tavoitteena on tehdä Hämeen ammattikorkeakoulun kanssa 20 vuoden käyttö- ja ylläpitosopimus kiinteistöistä, joiden ylläpito ei kuulu koulun ydintehtäviin. Hamk on näyttänyt yhdistyksen aikeille oranssia valoa.

Yhdistyksen hoitoon ja kunnostettavaksi siirtyisi Karstenin mökki Selkäsaaressa, Salmensaaren mökki ja sauna, Nokkamäen savusauna sekä Mustialan vanha riihi.

– Museon toiminta siirtyisi myös meille. Jatkossa haemme varmasti rahoitusta noin 4000 esineen luettelointiin ja museon kehittämiseen Mietinnässä on, olisiko museolla aukiolopäivä. Itse näen parempana pelkät ryhmien opastetut kierrokset. Silloin museosta saa eniten irti, Jouko Lindroos tuumailee.

Ajatuksissa on lisäksi, että yhdistys tarjoaisi oheistoimintaa Mustialassa valmistuneiden kokoontumisiin, joita jokaisella ryhmällä on 10 vuoden välein.

Museotoimintaa on tarkoitus kehittää yhteistyössä Hämeenlinnan maakuntamuseon kanssa. Maakuntamuseon palkkalistoilla on myös korjausrakentamisen asiantuntija Piritta Ernvall, jonka osaaminen on käytettävissä, kun 1800-luvun lopun rakennuksille laaditaan jatkossa korjaussuunnitelmia.

Lue myös: Mustialasta ei tehty vankilaa, vaan koulu voi yhä hyvin – Asuntoloiden kiljupöntöt ovat vaihtuneet panimotoimintaan (FL 28.6.2020)

Lue myös: Kuninkaankartanon paikalle rakentui tiivis kouluyhteisö (FL 28.6.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

7.7.2020

Fingerpori

comic