Lounais-Häme

Perintösuunnittelussa on monia eri keinoja

Perheiden jäämistö- ja perintöverosuunnittelussa ei ole kyse pelkästään testamentista, vaan suunnittelussa pitää ottaa monia eri asioita huomioon, Veronmaksajain Keskusliiton lakimies Tuomo Lindholm muistutti Forssan veroillassa.

-Perheiden ja omaisuuksien eroavaisuudet on aina syytä muistaa, kun mietitään erilaisia tapoja siirtää omaisuutta jälkipolville. Omaisuuden järjestelyihin liittyvät kiinteästi myös verot, kuten myynti- ja varainsiirtoverot sekä lahja- ja perintöverot, Lindholm totesi.

Verojen lisäksi perintösuunnitteluun liittyy paljon siviilioikeutta.

-Jos osaaminen joko verotuksessa tai siviilioikeudessa ontuu, voi hyväkin suunnitelma mennä pahasti metsään. Sudenkuopatkin on tunnettava, Lindholm sanoi.

-Perintövero- ja jäämistösuunnittelun keinoja ovat muun muassa erilaiset lahjat, kaupat, avioehdot, testamentit, vakuutukset sekä perinnöstä ja testamentista luopumiset. Vaihtoehtoisesti voi olla tekemättä mitään, jolloin laki sanelee, mitä tilanteessa tapahtuu.

Kun omaisuutta luovutetaan, on mahdollisuus hyödyntää myös hallintaoikeutta eli omistus- ja hallintaoikeus annetaan eri tahoille.

-Luovutusten eri vaikutukset on tunnettava hyvin, jotta yllätyksiltä vältytään, Lindholm korosti.

Hyvällä suunnittelulla ja huolellisesti tehtynä voidaan Tuomo Lindholmin mukaan säästää huomattavia summia veroissa.

-Aina verojen minimointi ei kuitenkaan ole järkevää. Perintöjä ja veroja suunniteltaessa kannattaakin muistaa myös muut kuin veronäkökohdat. Esimerkiksi perinnön pilkkominen usealle alentaa kyllä veroja, mutta se voi olla omaisuuden käytön kannalta hankalaa, Lindholm muistutti.

Uusimmat

Fingerpori

comic