Lounais-Häme

Perjantai on viikon vaarallisin arkipäivä liikenteessä – Vakavia onnettomuuksia sattuu varsinkin lauantaisin

Perjantaisin sattuu yli 13 prosenttia enemmän vahinkoja kuin muina arkipäivinä. Vakavista onnettomuuksista lauantai on kuitenkin riskialttein päivä. Kuva: Seppo Pessinen

Perjantai on muita arkipäiviä alttiimpi päivä liikenneonnettomuuksille. Viikonloppuisin puolestaan sattuu vähemmän vahinkoja liikenteessä, mutta niistä useampi on vakavampi henkilövahinkoon johtava liikenneonnettomuus.

Onnettomuustietoinstituutin kokoamat tiedot vuosien 2008–2017 vakuutusyhtiöiden liikennevakuutuksesta korvaamista vahingoista osoittavat, että viikonpäivien onnettomuusmäärissä on eroja. Perjantaisin sattuu yli 13 prosenttia enemmän vahinkoja kuin muina arkipäivinä. Perjantaisin tiivistyy paljon liikennettä muutamille iltapäivän ja alkuillan tunneille, kun liikkeellä ovat töistä palaavat autoilijat ja viikonlopun menomatkalle lähtijät.

– Perjantaita voi pitää liikennevahinkojen kannalta viikon vaarallisimpana päivänä liikenteessä. Silloin tehdään paljon ostoksia viikonlopuksi, jolloin pysäköintialueilla tapahtuu myös paljon vahinkoja. Muita päiviä suuremmat liikennemäärät näinä tunteina vaikuttavat luonnollisesti vahinkoherkkyyteen, kertoo Liikennevakuutuskeskuksen yhteydessä toimivan Onnettomuustietoinstituutin liikenneturvallisuuspäällikkö Esa Räty.

Rädyn mukaan perjantain liikennevahinkomääriä voivat selittää myös työviikon väsymys ja viikonlopun odotukseen liittyvä malttamattomuus.

Suurin osa liikennevakuutuksesta korvatuista liikennevahingoista sattuu parkkipaikoilla tai katuverkolla.

Vakuutusyhtiöt korvaavat liikennevakuutuksesta vuosittain yli 40 000 parkkipaikoilla sattunutta vahinkoa. Näiden lisäksi vakuutusyhtiöiden tietoon tulee merkittävä määrä vapaaehtoisista autovakuutuksista korvattavia vahinkoja.

Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien tutkimissa kuolemaan johtaneissa moottoriajoneuvo-onnettomuuksissa viikon vaarallisin päivä on lauantai.

Esimerkiksi vuonna 2016 kaikista kuolemaan johtaneista onnettomuuksista lähes joka neljäs ja yksittäisonnettomuuksista kuten tieltä suistumisista useampi kuin joka neljäs tapahtui lauantaina.

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic