Lounais-Häme Tammela

Perjantaisuklaat Tammelan nuorisolle: Kaupan hävikkiruoka ei mene enää roskiin, vaan ravitsee Nuokkarilla

Hävikkiruoka poistaa kurinaa nuokkari-nuorten vatsoista.
Kauppias Iina Komeri tarjoaa tiistaina ja perjantaina hävikkiruoat Tammelan nuorille. Karkkia on harvemmin tarjolla, mutta tänään perjantaina ruokien joukosta löytyy muutama päiväysvanhentunut suklaalevy. Kuva: Tapio Tuomela
Kauppias Iina Komeri tarjoaa tiistaina ja perjantaina hävikkiruoat Tammelan nuorille. Karkkia on harvemmin tarjolla, mutta tänään perjantaina ruokien joukosta löytyy muutama päiväysvanhentunut suklaalevy. Kuva: Tapio Tuomela

– Täällä haisee selvästi ruoka, totesi eräs nuokkari-vieras tiistaina Tammelassa.

Ja toden totta tuoksui. Tiistai oli ensimmäinen kerta, kun K-Market Tammelan hävikkiruoka lahjoitettiin paikallisille nuorille.

Idea lähti kuntalaisten pohdinnasta. Tammelassa tarjoillaan kouluruoka noin klo 11. Nuokkarin avatessa ovensa klo 16, nälkä on melkoinen, varsinkin jos ei ole ehtinyt käydä kotona syömässä.

Kunnanvaltuutettu Antti Alasentie (kok.) soitti K-marketin kauppias Iina Komerille ja asia oli hetkessä sovittu.

Komeri aloitti kauppiaana Tammelassa kesäkuussa ja oli etsiskellyt sopivaa hyväntekeväisyyskohdetta hävikkiruoalle.

– Olin yllättynyt, että myymättä jäänyt ruoka laitettiin täällä roskiin, Komeri kertoo.

Kesän aikana Komeri lahjoitti hävikkieriä muun muassa eläintiloille.

– Olen pitänyt periaatteena, että kohteena tulisi olla järjestö tai hyväntekeväisyyskohde. Yksityisasiakkaat on rajattava tasapuolisuuden nimissä pois, Komeri toteaa.

Nuorisotyöntekijä Maria Valta on vakuuttunut, että hävikkiruoka maistuu nuorille.

– Nuoret kurkkaavat yleensä ensimmäiseksi jääkaappiin. Entisaikaan pystyimme ostamaan ruokaa, mutta kun talous on tiukentunut, siihen ei ole varaa. Leipää on toki ollut tarjolla, Valta kertoo.

Nuokkarilla on keittiö, joten nuoriso pystyy kokkaamaan ainekset mieleisikseen.

Lue, mitä herkkuja Jokioisten nuoret taikoivat hävikkiruoasta.

Ensimmäisellä kerralla hävikkiruokaa kertyi yksi banaanilaatikollinen. Joukossa oli muun muassa leikkeleitä, lihaa, maitoa ja leipää.

Hävikkisatsi kerätään aamuisin edellispäivän alennuslaputetuista tuotteista, jotka eivät menneet kaupaksi. Luvassa on joka kerta erilainen kattaus.

– Perjantaille on luvassa ainakin suklaata, Komeri lupaa.

Ja kun asia kerrotaan lehdessä ja verkossa, Nuokkarilla lienee ruuhkaa heti ovien auetessa.

Ei silti, Tammelan Nuokkarissa riittää kävijöitä ilman suklaahoukutuksiakin. Nuorisoa on paikalla keskimäärin 30–40, parhaimmillaan jopa 60.

Tammelassa ei siis ole tyhjän nuorisotilan ongelmaa.

– Vaikea sanoa, miksi nuoria käy niin hyvin. Yksi syy on varmasti se, että me työntekijät tulemme hyvin juttuun keskenämme ja hyvä ilmapiiri välittyy kävijöille. Ja kun jokin paikka on suosittu, syntyy helposti massailmiö, jossa kaikki menevät samaan paikkaan, Valta arvioi.

Valta korostaa, että Nuokkari on paikka, jonne ovat tervetulleita ihan kaikki, ja jossa erilaisuus koetaan rikkautena.

Tammelan Nuokkari on avoinna tiistaisin ja perjantaisin klo 16–21. Avoimia ovia Manttaalilla vietetään tiistaina 10.10. FL

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic