Lounais-Häme

Perulaiskapellimestari kipparina soittokunnalla

Perulaissyntyinen Arturo Alvarado on vastannut Forssan Kaupungin Soittokunnan soinnista kapellimestarina vajaat puoli vuotta. Hän luonnehtii kertyneitä kokemuksiaan yhdellä sanalla ilmaistuina upeiksi.

-Hienoa on ollut esimerkiksi huomata intohimo ja halu uuden oppimiseen sellaisillakin soittokuntalaisilla, jotka omaavat jo todella mittavasti kokemusta niin soittajina kuin elämästä muutenkin.

Arturo Alvarado johtaa Forssan Kaupungin Soittokuntaa kahden vuoden määräaikaisella sopimuksella viran vakinaisen haltijan Juho Silvennoisen jäätyä virkavapaalle.

Työ kattaa johtamistehtävän myös Lounais-Hämeen Musiikkiopiston oppilaista koostuvassa jousiorkesterissa, johon kuuluu nykyisellään kymmenisen soittajaa.

-Hyvä näinkin, mutta tietysti olisi vielä parempi, jos musiikkiopistosta löytyisi kokoonpanoon lisää jousisoittajia, Alvarado toteaa.

Hän viittaa muun muassa soittokunnan ja jousiorkesterin yhteistyökaavailuihin. Konkreettisena asiaa eteenpäin vievänä tavoitteena hän tuo esille kokoonpanojen yhteisesiintymisen itsenäisyyspäivän juhlassa Suomen täyttäessä sata vuotta.

-Siellä olisi hienoa soittaa vaikka Sibeliuksen Finlandia.

Alvaradon musiikkiura sai alkunsa kitaran soitolla. Synnyinmaa Perussa käynnistynyt instrumentin taitojen kartuttaminen ja konsertointi saivat jatkoa Chilessä ja Argentiinassa. Sitten ura jatkui Atlantin tällä puolen Lontoossa, jossa heräsi kiinnostus orkesterin johtamiseen.

-Nyt kitaran soittamiseeni on tullut jo pitkä tauko, Alvarado kuvaa nykytilannetta.

Aluksi hän suuntasi tyydyttämään uutta kiinnostustaan hakeutumalla Pietarin konservatorioon. Kapellimestariopintoihin kiinni pääseminen vaati alallaan kovamaineisena laitoksessa puolivuotisen ja tulokkaan tiukkaan testiin pistäneen karsintakurssin läpäisemistä.

Viiden Pietari-vuoden jälkeen Arturo Alvarado siirtyi vuonna 2005 silloisen tyttöystävänsä ja nykyisen vaimonsa vauhdittamana tämän kotimaahan eli Suomeen.

Opinnot jatkuivat Sibelius Akatemiassa Leif Segerstamin johdolla, mutta tutuiksi hänelle tulivat opettajina myös Atso Almila sekä suomalaisen kapellimestari-ihmeen pääarkkitehti Jorma Panula.

-On siinä päässyt nauttimaan kovien opettajien opetuksesta, Arturo Alvarado muistelee.

Hän pitää Sibelius-Akatemian kapellimestarikoulutusta Jorma Panulan ideoihin tukeutuvine metodeineen ja nykyisellään 25 soittajan laajuiseksi kasvaneine kapubändeineen ainutlaatuisina. Orkesterinjohdon maisteriksi hän valmistui Sibelius-Akatemiasta vuonna 2011 johdettuaan opinnäytetyönään Shostakovitsin viidennen sinfonian.

Hän siirtyi 2013 Saksaan johtamaan Mainingenin teatterin orkesteria, kunnes palasi perhesyistä takaisin Suomeen ja Helsinkiin syksyllä 2015.

-Matkustaminen Suomen ja Saksan välillä kävi yhdessä Mainingenin työtehtävien kanssa liian rankaksi.

Forssassa avoimeksi tulleesta viransijaisuudesta hän sai vinkin Atso Almilalta. Siihen tilaisuuteen Arturo Alvarado päätti tarttua ja vakuuttaa tyytyväisyyttään ratkaisuunsa kuten tämänhetkisiin näkymiinsä muutenkin. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti