Lounais-Häme

Perunakuorimosta lähiruokaa

Koivulan Kuorimo oy toimittaa valmiiksi kuorittuja perunoita Forssan Matkusta viikossa noin 8000–10000 kiloa seutukunnan laitoskeittiöihin ja ravintoloihin. Lisäksi ravintoloihin toimitetaan monin tavoin lohkottuja tai viipaloituja perunoita sekä pestyjä kuoriperunoita. Valikoimaan kuuluu myös kuorittu porkkana.

Koivulan Kuorimon toimitusjohtaja Mikko Koivula sanoo yrityksen kilpailevan kuorittujen perunoiden laadulla ja varmoilla toimituksilla. Suuri osa laitoskeittiöistä tai ravintoloista saa toimituksen kuorimosta 3–4 kertaa viikossa.

Kun peruna kasvatetaan suurelta osin myös Koivulan maatilan pelloilla Matkussa, voidaan puhua todellisesta lähiruoasta.

-Aloitimme kuorittujen perunoiden toimitukset jo ennen kuin lähiruoasta osattiin edes puhua, Koivula viittaa kuorimon alkuaikoihin 1980-luvulla.

Kuorimon perustivat vuonna 1988 Mikon äiti ja isä Kirsti ja Tauno Koivula. Perunateatterista lähti tuolloin toimituseriä muutamasta kymmenestä kilosta pariin sataan kiloon. Heti alkuajoista lähtien kuorittuja perunoita on toimitettu mm. Forssan Autokeitaan keittiöön. Koivula mukaan Loimijoen Kuntapalvelut on tärkeä pitkäaikainen asiakas yritykselle.

Loikun ja Autokeitaan lisäksi asiakkaina ovat mm. Eerikkilän urheiluopisto, lähiruokatukku Remes, Tammelan, Jokioisten ja Humppilan kunnat sekä Someron kaupunki. Remes huolehtii myös Koivulan kuorittujen perunoiden myynnistä Punkalaitumelle ja Urjalaan Eerikkilän urheiluopiston lisäksi.

Vuodesta 1997 lähtien tila on ollut Mikko Koivulan omistuksessa.

Osakeyhtiöksi kuorimo muuttui vuonna 2007. Koivula viljelee perunaa 15–18 hehtaarin alalla kotitilalla osin vuokrapelloilla. Koivula asuu Forssassa avopuolisonsa kanssa kahden pikkutytön isänä.

Perunanviljely on Koivulan mukaan tarkkaa työtä tuholaisten torjuntoineen. Lisäksi satoon vaikuttavat voimakkaasti kasvukauden lämpötilat ja sateet. Kymmenen vuoden aikana samalta pellolta voidaan nostaa kolme perunasatoa. Kolme neljäsosaa tarvittavista perunoista viljellään itse.

-Pystymme ostamaan lisää perunaa lähiviljelijöitä. Kuorimossa voidaan hyödyntää myös kunnossa olevat mutta rupiset perunat, Koivula sanoo.

Koivulan itsensä lisäksi kuorimo ja maatila työllistävät Koivulan veljet Kallen ja Ville, joista jälkimmäinen on myös osakkaana kuorimoyhtiössä ja asuu tilalla.

Lisäksi työssä on osa-aikainen työntekijä. Perunannostossa tarvitaan myös lisää väkeä. Myös vanhemmat ovat mukana auttamassa. Kirsti-äiti huolehtii kuorimon ruokahuollosta.

Kuorimossa suositaan perunalajikkeita, jotka ovat rakenteeltaan kiinteitä. Suosikkeja ovat tällä hetkellä Annabelle ja Nicola. Tarjolla on myös jauhoisempia lajikkeita.

Kuorittu peruna on todellinen tuoretuote, joka kestää säilytystä viileässä vedessä neljä vuorokautta. Toimituksia Koivulalla on huomattavasti nopeammalla sylillä.

Koivula sanoo olevansa ruokapöydässäkin perunan ystävä. Hänelle kelpaa myös kuoriperuna.

-Perunaa voi syödä monta päivää perätysten. Riisi tai makaroni eivät maistu samalla tavalla, Koivula sanoo.

Koivulan mukaan kouluruokailussa perunan asema on viime vuosina heikentynyt, kun pastat, makaronit ja riisi ovat vahvistaneet asemaansa laitoskeittiöiden ruokalistoilla.

Hän toivoo perunalle parempaa arvostusta jo sen monikäyttöisyyden takia. Perunaa voi syödä sellaisenaan, muusina tai laatikkoina. Perunaan on vaikea kyllästyä.

Koivulan Kuorimo on pieni, jos sitä verrataan pohjanmaalaisiin kuorimoihin. Se täyttää kuitenkin hyvin tehtävänsä lähiruoan raaka-aineiden tuottajana.

-Toimitusketjumme on lyhyt ja nopea. Kuorittu peruna ei meillä seiso varastossa, Koivula sanoo. FL

 

Työpäivät alkavat varhain
Kuorittu peruna lähtee liikkeelle Matkusta Koivulan Kuorimosta aamuvarhain. Aamukuljetus pakataan kyytiin jo ennen kello viittä, jolloin perunat ovat perillä laitoskeittiössä ennen kuin ruoanvalmistus laitoskeittiöissä alkaa. Logistinen ketju ruoanvalmistuksessa pitää olla kunnossa.Perunoiden kuljetuksissa on kuorma-auto ja pakettiauto, jotka toimittavat kuorittuja perunoita noin 60 toimituspisteeseen. Toimituserät alkavat viidestä kilosta ylöspäin. Asiakkaille toimitetaan perunoita 3-4 viikossa.Kuorimon liikevaihto on noin 350000 euroa. Nykyiset tilat ja laitteisto mahdollistaisivat myös tuotannon lisäämisen, mikäli lisää kysyntää ilmaantuisi.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti