Lounais-Häme

Peruskunnostuksissa paljon työtä

Forssan kaupunginvaltuusto joutuu ensi vuoden talousarviota hyväksyessään viimeistään joulukuussa ottamaan monitoimikeskusta koskevan päätöksen lisäksi kantaa myös muuhun korjaustarpeeseen kaupungin kiinteistöissä.

Tekninen johtaja Antti Heinilä sanoo kaupungin peruskorjaustarpeita listatun muutamia vuosia sitten laaditussa palveluverkkoselvityksessä.

-Palveluverkkoselvityksessä esitetyt peruskorjaus- ja kunnostustarpeet eivät ole mihinkään kadonneet. Esitettyjä aikataulutuksia täytyy kuitenkin päivittää, Heinilä sanoo.

Vuoden 2016 tammikuussa valmistuneen palveluverkkoselvityksen mukaan kaupungin kiinteistöjen korjausvelka on yhteensä huikeat 44,6 miljoonaa euroa, josta koulukiinteistöjen osuus on vajaat 12 miljoonaa euroa.

 

Jo tämän vuoden talousarviossa on varaus kaupungintalon ilmastoinnin saneeraamiseksi. Varaukseksi on kirjattu 700 000 euroa. Ehtona on se, että hanke saa avustusta kuntien energiatehokkuusohjelmasta. Avustuksen määräksi on kaavailtu 175 000 euroa.

Kaupungintaloon on aikanaan rakennettu silloin muodikas ilmalämmitysjärjestelmä.

-Vielä ei ole ratkaistu sitä saneerataanko nykyinen ilmalämmitysjärjestelmä vai muutetaanko lämmönjakojärjestelmä mahdollisesti perinteisten pattereiden kautta tapahtuvaksi, Heinilä sanoo.

Heinilä sanoo remontin toteuttamisen kaupungintalossa aiheuttavan myös päänvaivaa. Yhtenä vaihtoehtona on se, että remontti toteutettaisiin kesällä, jolloin lämmitys kytkettäisiin kokonaan pois päältä.

Vuonna 1977 valmistuneen kaupungintalon on suunnitellut entinen kaupunginarkkitehti Yrjö Mykkänen. Rakennuksen paljaat ja maalatut betonipinnat ovat tyylillisesti syvää 1970-lukua.

 

Kaupungintalon lisäksi viihdeuimala Vesihelmi kaipaa vuosihuoltoa laajempaa huolenpitoa. Heinilä mukaan katto ja seinäpinnat kaipaavat uudistamista. Lisäksi uimahallitekniikka kaipaa jonkin verran päivitystä.

Heinilä ei lähde kiinnittämään hankkeelle mitään hintalappua ennen kuin töiden laajuus on määritelty.

Heinilän mukaan Vesihelmi on vuosihuolloilla pysynyt yllättävän hyvässä iskussa vaikka rakenteisiin ja talotekniikkaan kohdistuvat melkoiset paineet. Uimahalli ei ole mikään tavallinen kiinteistö.

Maineikas arkkitehtitoimisto Helin & Siitosen suunnittelema Vesihelmi rakennettiin keskellä lamaa ja se avattiin yleisölle aprillipäivänä 1. huhtikuuta vuonna 1993.

Heinilä sanoo, että ensi vuodeksi tekninen sektori tulee esittämään suunnittelumäärärahan varaamista Vesihelmen tulevaan peruskunnostukseen.

 

Heinilä sanoo, että lisäksi tullaan esittämään suunnittelurahoitusta jäähallin saneerauksen. Kiinteistön energiatehokkuutta pitää parantaa muun muassa ilmankuivaimella. Lisäksi myös esimerkiksi kattoa pitäisi korjata.

Pieniin kiinteistökorjauksiin ja kunnostuksiin kaupungin talousarviossa on varattu tälle vuodelle 800 000 euroa. Ensi vuonna määräraha on pysymässä nykytasolla.

Katuvaloverkostoon ja liikennevalolaitteisiin on tänä vuonna käytettävissä 200 000 euroa ja summa säilynee nykytasolla myös ensi vuonna. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic