Lounais-Häme

Perussuomalaiset panttaa kantaansa tiedustelulakien kiireellisyyteen kalkkiviivoille asti

Perussuomalaiset aikoo ottaa kantaa tiedustelulakiasian kiirehtimiseen vasta hyvin lähellä ensi keskiviikolle kaavailtua äänestystä. Perussuomalaisten ryhmäjohtaja Leena Meri kertoo STT:lle, että ryhmä käsittelee perustuslain muutosta ja sen kiirehtimistä tiistaina tai keskiviikkona.

– Keskustelemme koko asiasta. Eli perustuslain sanamuodon hyväksyminen, ja toisena asiana menettely eli (perustuslain muutoksen) kiireellisyys vai normaali menettely kahdessa eduskunnassa, Meri viestittää.

Perustuslain muutoksen kiireelliseksi julistaminen vaatii viiden kuudesosan enemmistön. Vaikka esitys on saanut eduskunnassa jo hyvin laajasti tukea, vielä ei ole päivänselvää, että muutos menee läpi kiireellisenä. Tämän vuoksi muun muassa perussuomalaisten kantoja kiirehtimiseen odotetaan kiinnostuksella.

Meri totesi STT:lle perjantaina, että ryhmä haluaa lisätietoja etenkin siviilitiedusteluun liittyvistä kysymyksistä.

Perustuslain muutoksesta ja sen kiireelliseksi julistamisesta on mahdollista tehdä päätös keskiviikkona. Jos vähintään viisi kuudesosaa (5/6) annetuista äänistä kannattaa kiirehtimistä, niin lähtökohtaisesti samalla hyväksytään myös itse perustuslain muutos, kerrottiin STT:lle eduskunnasta perjantaina.

Aiemmin eduskunnasta arvioitiin, että kiireellisyysäänestyksen jälkeen varsinaisesta muutoksesta olisi voitu tarvita vielä toinen äänestys ja siinä kahden kolmasosan (2/3) enemmistö. Tällainen toinen äänestys ei kuitenkaan ole tarpeellinen, ellei asiassa ole tehty kannatettua hylkäysehdotusta.

Jos kiireelliseksi julistaminen ei mene läpi eduskunnassa ensi viikolla, perustuslain muutos pitää hyväksyä kahdessa eri eduskunnassa.


 

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic