Lounais-Häme Forssa

Perusta yritys ja opi – Fai:n opiskelijoiden Fönsterin idea palkittiin

Kaiken kansan forssalainen olohuone-kahvila juhlii koko ensi viikon. Nuoret oppivat tekemällä työelämästä, ammatista ja yrittäjyydestä.
Ensi viikko on juhlaviikko Fönsterissä. Sini Sirén on ollut mukana Fönsterissa alusta asti. Hän oli ensin mukana opiskelijana ja nyt työssä palkkatuella. Kuva: Lassi Puhtimäki
Ensi viikko on juhlaviikko Fönsterissä. Sini Sirén on ollut mukana Fönsterissa alusta asti. Hän oli ensin mukana opiskelijana ja nyt työssä palkkatuella. Kuva: Lassi Puhtimäki

Fönsteri palkittiin valtakunnallisessa Yritys Hyvä -kilpailussa. Ainutlaatuinen ison tiimin yhteinen yrittäjyysnäkökulma puri kilpailun järjestäneen Kehittämiskeskus Opinkirjon raatiin.

Fönsteri on Forssan ammatti-instituutin (Fai) opiskelijoiden ideoima, perustama ja pyörittämä olohuone-kahvila, joka avasi ovensa joulukuussa 2018. Se on yhdistetty ajanviettopaikka ja kahvila kaikille ikäryhmille. Fönsteri on samalla myös ammatillisen koulutuksen esittelypiste keskellä Forssan keskustaa.

Palkinnon kävi vastaanottamassa valmistuva datanomiopiskelija Eetu Mahla yhdessä vastuuopettaja Anu Kasevan kanssa. Mahla oli mukana käynnistämässä Fönsterin toimintaa.

– Palkinnon toi varmasti Fönsterin idea. Me mukana olleet olemme oppineet todella paljon yrittäjyydestä, ammatista ja työelämästä, Mahla kertoo.

Fönsterin taustalla toimii osuuskunta Loimi-Akseli.


Fain osuuskunta Loimi-Akselin Fönsteri palkittiin ainoana ammatillisen oppilaitoksen projektina Yritys Hyvä -kilpailussa. Kuva: Anu Kaseva

Fönsteri on erityisesti liiketoiminnan merkonomiopiskelijoiden työelämälähtöinen oppimisympäristö, mutta Fai muistuttaa sen olevan oivallinen esimerkki monialaisesta yhteistyöstä. Kahvilan perustamisessa ja pyörittämisessä tarvitaan kaikkia oppilaitoksen aloja.

Kahvilapalvelut ovat toiminnan ydin, mutta yritykset ja yhdistykset voivat lisäksi vuokrata Fönsteriä kokouskäyttöön tai vaikkapa esittelytilakseen. Myös lasten syntymäpäivien pito onnistuu kahvilassa mainiosti.

Kunnian lisäksi Fönsteri palkittiin 500 euron palkinnolla.

– Se käytetään Fönsterin kehittämiseen, Mahla lisää.

Toiminnan käynnistäneet opiskelijat ovat siirtyneet tai siirtymässä työelämään.

– Mutta uudet tulevat mukaan toimintaan. Se on kiinnostanut opiskelijoita paljon, Mahla toteaa.

Lue myös: Keskustaan avautuva uusi kahvila on myös olohuone, nuorisotila ja tapahtumapaikka – toimintaa pyörittävät ammatti-instituutin opiskelijat

Lapsille ja nuorille suunnattuun Yritys Hyvä -kilpailu on lapsille ja nuorille suunnattu yrittäjyysaiheinen kilpailu, jossa osallistujia kannustetaan yrittämiseen ja yritteliäisyyteen juuri omalla tavallaan.

Kilpailuun lähetettiin lähes 500 työtä. Kilpailussa on sarjoja peruskouluikäisille ja toisen asteen opiskelijoille. Toisen asteen koulutuksen sarjassa palkittiin kolme työtä, joista kaksi palkintoa meni lukioiden kilpailutöille. Fönsteri oli ainoa palkittava Suomen ammatillisista oppilaitoksista.

Fönsterin yhteistyökumppaneita ovat Forssan kaupunki, Lounaismaan Osuuspankki, Loimi-Hämeen jätehuolto, Kiinteistöosakeyhtiö Forssan Torikeskus, Lounea ja Laskenta-10.

Forssan ammatti-instituutti juhlistaa palkintoa ja ammatillista koulutusta ensi viikon Fönsterissä. Juhlaviikon kaikille avoin aloitustilaisuus on ma 27.5. klo 10 (Torikeskus, Hämeenkatu 7). FL

Uusimmat

Fingerpori

comic