Lounais-Häme Forssa

Pese ja puhdista: Sympaattisen näköinen sammal ei kuulu katolle

Maatuvat lehdet ja havunneulaset vauhdittavat kasvustoja.
Hyvin hoidettu tiilikatto kestää pitkälti yli 50 vuotta. Kuva: Tiina Sandberg
Hyvin hoidettu tiilikatto kestää pitkälti yli 50 vuotta. Kuva: Tiina Sandberg

Huokoiset kattomateriaalit, kuten tiili, huopa ja mineriitti, keräävät herkästi sammalta.

Uusia kattotiiliä suojaava pinnoite kuluu hiljalleen pois. Sen jälkeen ne ovat alttiita kasvustoille, jotka haurastuttavat katon pintaa. Oikein hoidettuna tiilikatto on pitkäikäinen ja voi kestää jopa 60–70 vuotta. Ilman huoltoa katon käyttöikä voi lyhentyä puoleen.

Sammalen saa poistettua itse katolle suihkutettavalla puhdistusaineella, joka ehkäisee uusien kasvustojen syntyä. Edullinen käsittely lisää katon käyttöikää ja ehkäisee kalliita remontteja. Tärkeää on tarkistaa, ettei katolle kerry maatuvia roskia. Ne vauhdittavat entisestään sammalen kasvua.

Talon vieressä kasvavat suuret puut vaikuttavat katon kuntoon. Katolle putoilevat havunneulaset ja lehdet muodostavat otollisen kasvualustan sammalille ja jäkälille, kun ne maatuvat. Puun varjossa katto ei myöskään kuivu yhtä nopeasti, vaan pysyy pidempään kosteana.

– Sammal ja jäkälä viihtyvät varjoisassa ja kosteassa. Siksi niitä kertyy usein varsinkin kattojen itä- ja pohjoispuolelle. Jos talon vieressä sattuu kasvamaan vielä varjostava puu, joka tiputtelee lehtiä tai neulasia katolle, on kasvuolosuhteet taattu vihertäville kasvustoille, toteaa Sokevan toimitusjohtaja Markku Kärppä.

Katon kunto pitäisi tarkistaa pari kertaa vuodessa. Samalla voi puhdistaa katolle ja sadevesikouruihin kertyneen irtoroskan. Pientenkin roskien ympärille voi kasvaa ajan kuluessa iso sammalmätäs.

Ongelmia syntyy helposti, jos katolle kertyy paljon lehtiä tai neulasia liian lähellä taloa kasvavasta puusta. Silloin kannattaa harkita ylikasvaneen oksan sahaamista tai koko puun kaatamista, jotta katon kunto säilyy. Suurten puiden etäisyys talosta tulisi olla vähintään kuusi metriä.

Sammaloitunut katto voi näyttää sympaattiselta, mutta sammal on haitallista.

Vanhasta ja sitkeästäkin sammalesta on mahdollista päästä eroon omin avuin. Rautakaupoissa myydään kotikäyttöön tarkoitettuja puhdistusaineita, jotka poistavat olemassa olevat kasvustot juurineen. Ne antavat myös pitkäaikaista suojaa uusia kasvustoja vastaan.

Näkoislehti

27.5.2020

Fingerpori

comic