Lounais-Häme

Pese kädet ja juo pullovettä lomamatkalla – Hepatiitti on harvinainen Suomessa mutta yleinen maailmalla

Virukselta voi suojautua rokotteella ja terveellä varovaisuudella.
A-hepatiitti yleinen monessa huonon hygienian maassa. Lomamatkalla kannattaa pestä käsiä, juoda pullovettä ja välttää tatuoinnin ottamista epäilyttävässä paikassa. Kuva: Tapio Tuomela
A-hepatiitti yleinen monessa huonon hygienian maassa. Lomamatkalla kannattaa pestä käsiä, juoda pullovettä ja välttää tatuoinnin ottamista epäilyttävässä paikassa. Kuva: Tapio Tuomela

A- ja B-hepatiitit ovat Suomessa harvinaisia, mutta Munuais- ja maksaliitto muistuttaa niiden olevan yhä yleisiä maailmalla.

A-hepatiittitartunnan voi saada muun muassa huonosti kypsennetyistä äyriäisistä tai likaisesta juomavedestä ja jääpaloista. Myös kylmistä leikkeleistä, majoneesisalaateista, hedelmistä, vihanneksista ja marjoista, joita ei voi itse pestä pullovedellä, voi saada tartunnan.

A-hepatiitti on yleinen monessa huonon hygienian maassa. Suomessa todetut tartunnat ovat peräisin suurelta osin ulkomaanmatkoilta tai kuumentamatta syödyistä ulkomaisista pakastemarjoista.

– Matkalla kannattaa juoda pullovettä. Katukeittiöiden herkuista kannattaa nauttia vain ottamalla niistä kuvia matkamuistoiksi. On tärkeää myös huolehtia omasta käsihygieniasta, muistuttaa Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

 

B-hepatiitti tarttuu ihmiseltä toiselle veren välityksellä.

Se voi tarttua suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä, steriloimattomilla välineillä tehdyssä lävistyksessä tai tatuoinnissa sekä likaisesta neulasta tai ruiskusta. Tartunnan voi saada myös jopa sairaalahoidosta maissa, joiden hygieniatasossa on toivomisen varaa.

– Baarikadulla hetken mielijohteesta otettu tatuointi ei välttämättä ole hyvä idea, jos ei ole varma välineiden steriloinnista – eikä kuvakaan ehkä innosta enää seuraavana aamuna. Jos lomaromanssin kanssa antautuu intiimimpään kanssakäymiseen, kannattaa käyttää kondomia, sillä se suojaa muultakin kuin vain B-hepatiitilta.

 

Virushepatiitti koskettaa yli 300 miljoonaa ihmistä maailmassa. Euroopassa tartuntavaara on etenkin Turkissa ja Itä-Euroopan maissa, Baltiassa ja Balkanilla.

A- ja B-hepatiittia voi ehkäistä helposti ja tehokkaasti rokotteella.

Maailman hepatiittipäivää vietetään B-hepatiittiviruksen löytäneen ja rokotteen kehittäneen Nobel-palkinnon saaneen tohtori Baruch Blumbergin syntymäpäivänä 28.7. FL

Näkoislehti

27.5.2020

Fingerpori

comic