Lounais-Häme

Pesupäivästä uutta loistoa sankarihaudoille

Painepesureista suihkuava vesi leijui kimaltavana pilvenä viileänässä auringonpaisteessa. Lions Club Forssa/Kuhan jäsenet olivat puhdistamassa sankarivainajien hautojen kiviä Forssan hautausmaalla keskiviikkona.

Jouko Pynnöniemi oli kumartuneena hiomaan kivestä monikymmenvuotista sammalkerrosta, mutta nousi silti tervehtimään iloisesti.

Pynnöniemi kertoo, että idea projektiin lähti aikaisemmista tapahtumista, kun huomio kiinnittyi kivien kaiverruksiin.

-Huomasimme, että osaa nimistä ei enää tunnista, klubin rahastonhoitaja kertoo.

Yksi jäsenistä ehdotti, että asialle tehtäisiin jotakin.

-Kauniston Pentti on tämän idean isä, Pynnöniemi kiittelee ja harmittelee, ettei Kaunisto itse päässyt keskiviikkona mukaan.

Kivien uudelleenmaalauksen tekee ammattilainen, mutta puhdistus tehtiin klubin jäsenten talkootyönä. LC Forssa/Kuhaan kuuluu lähes kolmekymmentä jäsentä, joista auttamassa olivat kaikki, jotka päiväsaikaan paikalle pääsivät.

Yli 46 vuotta Forssassa toiminut Lions Club -paikallisjärjestö otti asiakseen sankarivainajien hautojen kunnostuksen Suomen satavuotisjuhlavuoden kunniaksi. Klubi ei halunnut tehdä asiasta suurta numeroa, joten sen vuoksi ei pidetty puheita eikä järjestetty tilaisuuksia. Ryhdyttiin vain työhön.

Seurakunta toimii klubin kanssa yhteistyössä ja tilasi hautakiville ammattilaisilta uudet maalaukset. Maalaustyön kustannukset, 5000 euroa, klubi antoi lahjoituksena.

Varat tulivat Sirkka ja Kasper Lindholmin rahastosta, josta klubi jakaa esimerkiksi vuosittaiset peruskoululaisten stipendit ja avustuksia urheiluseuroille.

Rahaston varat testamentattiin LC Forssa/Kuhalle vuonna 1978, ja niitä on käytetty Forssan seudun asukkaiden ja syöpäpotilaiden hyvinvointiin.

Painepesurin varresta löytyi myös yksi LC Forssa/Kuhan perustajajäsenistä, forssalainen Olavi Mäkipää.

-Olen aina ollut näissä mukana, hän toteaa.

Mäkipää osallistuu esimerkiksi aina kulkueeseen, kun juhlapäivinä sankarivainajien muistomerkille tuodaan seppele.

Idea kivien puhdistuksesta oli kytenyt jo jonkin aikaa. Klubi toimittaa joka vuosi sankarihaudoille kynttilälyhdyt pyhäinpäivän aattona, joten kivien kuntoa on tullut tarkasteltua.

-Aina se pisti silmään, kun kivet ovat olleet kovin sammaloituneet, Mäkipää muistaa.

Hän pitää muutenkin talkoihin osallistumisesta.

-Tämä on mukava harrastus, sellaista yhteisöllistä toimintaa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic