Lounais-Häme Tammela

Petra Pan kirjoittaa lauluja, joissa kuuluu elämisen syke: Piia Syrjäahon lyriikoihin perustuva EP ilmestyi 10. heinäkuuta

Piia Syrjäaho kirjoittaa lauluja tavallisesta elämästä. Niihin perustuva "Voiko pahan piiloon maalata?"-EP ilmestyi 10. heinäkuuta.
Moni Piia Syrjäahon sanoituksista on syntynyt Manttaalin rannassa. Sanoittaja saa inspiraationsa tavallisesta elämästä, jota hän tarkastelee Petra Pan-kirjoittajaminän perspektiivistä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Moni Piia Syrjäahon sanoituksista on syntynyt Manttaalin rannassa. Sanoittaja saa inspiraationsa tavallisesta elämästä, jota hän tarkastelee Petra Pan-kirjoittajaminän perspektiivistä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tammelalainen Piia Syrjäaho istuu Manttaalin rannassa. Pyhäjärven aallot hakkaavat niemen nokkaan, horisontti piirtyy vastarannalle. Vieressään hänellä on ruskeat tanssikengät. Ne kuuluvat Petra Panille, Syrjäahon kirjoittajapersoonalle. Syrjäaho avaa muistikirjansa ja antaa kynän viedä. On aika antaa Petra Panin kirjoittaa.

– Petra Pan on kirjoittajaminäni. Hän voi kirjoittaa mistä tahansa aiheesta, sellaisistakin, joihin en itse voisi tarttua, Syrjäaho kuvailee.

Pan syntyi Syrjäahon sanoitusten luovaksi apuvälineeksi, jonka kautta Syrjäaho tarkastelee maailmaa lyriikoissaan. Petra Pan sai nimensä ajatuksesta, jonka mukaan jokaisessa ihmisessä pitäisi olla ripaus ikuista lasta.

Yli 100 tekstiä tavallisesta arjesta

Syrjäahon ensimmäiset sanoitukset ovat 15 vuoden takaa ajalta, jolloin hän opiskeli kirjoittamista Jyväskylän avoimessa yliopistossa. Vuosien aikana ”sanoitukset”-kansioon on ehtinyt kertyä yli 100 tekstiä, joista suurin osa on syntynyt viimeisen puolen vuoden aikana. Suurin osa Syrjäahon lyriikoista saa inspiraationsa tavallisesta arjesta. Lauluissa kuuluvat vahvasti tunteet ja elämisen syke. Niissä ei peitellä myöskään sitä, että välillä elämä tuo eteen mustempiakin päiviä.

– Laulujeni aiheet kumpuavat omasta elämästäni. Kannan aina muistikirjaa mukanani ja teen sinne merkintöjä, joista kukaan muu ei saa mitään tolkkua kuin minä itse. Niiden koukeroiden pohjalta sanoitukset alkavat hahmottua, Syrjäaho kertoo.

Petra Panin kengät kulkivat Piia Syrjäahon mukana hänen kirjoittaessaan lauluja. Ne koristavat myös EP-levyn kansikuvaa.

EP-levyn julkaisu sai ilon kyyneeleet poskille

10. heinäkuuta osa Syrjäahon lyriikoista esiteltiin yleisölle ”Voiko pahan piiloon maalata?”-EP:n muodossa. EP-levy sisältää neljä laulua, joiden sävellyksen ja sovituksen takana on Petteri Laakso. Kappaleet tulkitsee Milla Malin. Kun sanoituksia oli kertynyt jo kaksi vuotta sitten tukeva nippu, Syrjäahon miesystävä Matti kysyi, eivätkö sanat tarvitsisi kylkeensä sävellyksen. Matti lähetti Laaksolle muutamia tekstejä, joiden pohjalta säveltäjä aloitti työskentelynsä. Pikkuhiljaa valmiita sävellyksiä alkoi syntyä. Syrjäaho valitsi niistä neljä laulua, jotka hän halusi EP:lle.

– Kun levy valmistui, laulujen kuunteleminen oli tunteiden vuoristorataa. Oli pakko pysähtyä kuuntelemaan, olenko tosiaan kirjoittanut jotakin tällaista. Milla Malin totesi osuvasti, että lauluthan kuulostavat ihan oikeilta oikeiden ihmisten tekemältä musiikilta, Syrjäaho naurahtaa.

Levylle valikoituneet kappaleet muodostavat draaman kaaren, jonka lähtötilanteessa moni asia on ensin pielessä, mutta tarinan edetessä asiat muuttuvat parempaan suuntaan, kun laulujen minäkertoja muuttaa omaa suhtautumistaan maailmaan.

Sopivia muusikkoja etsimässä

EP on saanut parin viikon aikana noin 1000 striimausta ja yli 130 kuuntelijaa Spotify-suoratoistopalvelussa. Tällä hetkellä Syrjäahon ja Laakson muodostama Petra Pan -tuotantotiimi etsii muusikkoja, joiden tuotantoon Petra Panin laulut sopisivat.

– Kirjoitan sanoituksia myös tilauksesta. Uusien laulujen lisäksi työn alla on myös novellikokoelma, joka kertoo liian kilteistä miehistä, sanoittaja summaa. FL

Lue myös: Forssan seudulla kuvataan lyhytelokuvaa.

Uusimmat

Näkoislehti

19.9.2020

Fingerpori

comic