Lounais-Häme Somero

"Pianon edessä voi eläytyä ja päästää itsensä vapaaksi"– Somerolainen kirjailija Anna Wasenius auttaa antamaan anteeksi

"Kun hyväksyin oman kokemukseni, jätin asian taakseni."
Piano on Anna Waseniuksen ykkösinstrumentti, jonka kanssa hän voi purkaa kaikenlaiset tunnetilat. Piano on herkkä ja samalla tulinen soitin, hän perustelee. Kuva: Lassi Puhtimäki
Piano on Anna Waseniuksen ykkösinstrumentti, jonka kanssa hän voi purkaa kaikenlaiset tunnetilat. Piano on herkkä ja samalla tulinen soitin, hän perustelee. Kuva: Lassi Puhtimäki

Anna Wasenius muutti neljä vuotta sitten Somerniemelle isoisänsä rakentamaan taloon.

– Kun tuntui siltä, ettei kukaan muu suvusta taloa halua, päätin jättää Espoon taakseni. Työni puolesta maisemanvaihto ei ollut ongelma, sillä opettaa ja kirjoittaa voi missä tahansa, kirjailija ja pianonsoitonopettaja toteaa.

Tällä hetkellä Anna Waseniuksen uusin kirja on viittä vaille valmis. Sen julkaisee kustannusyhtiö Bookcover sekä perinteisenä kirjana että nettiversiona.

– Aiemmassa kirjassani Raamatun luomiskertomus Pepiton kanssa seikkaillen päähenkilö, sekarotuinen koira kiinnittää lämminhenkisesti ihmisten huomiota esimerkiksi välittämiseen ja yksinäisyyteen, seurakunnan kerhonohjaajan koulutuksen saanut Wasenius kertoo.

Hän testaa kirjojaan koelukijoilla, jotka kirjailija on valinnut arvonnan kautta.

– Positiivisen palautteen suuri määrä ilahduttaa. Yksi lukijoista kertoi esimerkiksi pitäneensä kovasti siitä, miten Pepiton seikkailuissa yhdistyvät Raamatun luomiskertomuksen hyvää tuoviin asioihin kuten kiitollisuuteen ja ystävyyteen. Lisäksi hän totesi Raamatun tekstin tulleen helpommin ymmärrettäväksi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Vahva usko on auttanut Anna Waseniusta rankkojen elämänkokemusten yli. Kuva: Lassi Puhtimäki
Vahva usko on auttanut Anna Waseniusta rankkojen elämänkokemusten yli. Kuva: Lassi Puhtimäki

Onnettomuus vei rajan yli

Uutuuskirjassaan Wasenius haluaa auttaa ihmisiä astumaan eteenpäin ja päästämään menneisyydestä irti.

– Toivon, että kirjaa lukevat heräävät näkemään asioita, jotka nykypäivän kiireessä usein tahtovat unohtua, löytävät omasta itsestä huolehtimisen tärkeyden ja kiitollisuuden.

Wasenius tietää, mistä kirjoittaa ja puhuu.

– Kun olin 11-vuotias, jouduin vakavaan onnettomuuteen, ja kävin rajan takana. Dramaattisen tapahtuman vuoksi menivät esimerkiksi koulumenestys ja kaverit. Olen tehnyt paljon selviytyäkseni ja saadakseni itseluottamukseni takaisin ajan mittaan.

– Kun hyväksyin oman kokemukseni, annoin anteeksi ja jätin asian taakseni. Ellei minulla olisi uskoa, en olisi selvinnyt tähän päivään.

Wasenius tekee yrityksensä T:mi TaivasYhteyden kautta myös henkistä auttamis- ja hoitotyötä.

– Sitä varten vuokrasin toimistotilan Somerolta Nuppulinnasta, mutta samaan aikaan tuli korona. Jatkossa toivon ihmisten löytävän luokseni, joskin kynnys lähteä avautumaan vieraalle ihmiselle saattaa olla korkea.

Opetusta soittimilla ja tanssien

Pianotunteja Anna Wasenius antaa kotonaan.

– Musiikki on kulkenut suvussa sukupolvien ajan, isäni esimerkiksi soitti aikanaan kitarabändissä. Jossakin vaiheessa aloin käydä pianotunneilla, olihan kotonamme piano, kolmenkymmenen vuoden ajan pianonsoittoa opettanut Wasenius kertoo.

Waseniuksen kotoa löytyy muitakin instrumentteja kuten klassinen kitara.

– Voin opettaa samalla teoriaa ja myös klassisen kitaran ja laulun alkeita, mutta piano on pääroolissa. Se on itselleni rakkain instrumentti, sillä sen edessä voi eläytyä ja päästää itsensä vapaaksi. Piano on herkkä ja samalla tulinen soitin, johon voi purkaa kaikkia tunnetiloja.

Kansantanssinohjaajaksi opiskellut Wasenius haaveili aikanaan kilpatanssista, mutta sopivaa paria ei löytynyt.

– Opetan myös tanssia, ja itse harrastan esimerkiksi vatsatanssia, josta saa apua ryhdille ja liikkuvuudelle. Tanssin luovuus kiehtoo, se, miten siihen saa eläytyä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic