Lounais-Häme Forssa

Pidempi anniskeluaika olisi ollut yrittäjien mieleen Forssassakin – Siirtyvätkö jatkot nyt koteihin?

Ravintolayrittäjät eivät pidä anniskelun päättymistä kello 22 hyvänä. Tiliä on vaikea tehdä, sillä yleensä baareihin suunnataan vasta myöhään. Ruokaravintolan arkea ratkaisu ei hankaloita. Toiveissa on, että asiakkaat löytävät heti takaisin.
Anne ja Kivanc Güzel käynnistävät Ravintola Statuksen toiminnan jälleen 3. kesäkuuta. Se uskaltautuvatko asiakkaat paikalle mietityttää yrittäjiä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Anne ja Kivanc Güzel käynnistävät Ravintola Statuksen toiminnan jälleen 3. kesäkuuta. Se uskaltautuvatko asiakkaat paikalle mietityttää yrittäjiä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Koronan vuoksi ovensa sulkeneet ravintolat saavat avata ovensa rajoitetusti kesäkuun vaihteessa. Hallituksen päätös anniskelun lopettamisesta kello 22 on monille kuitenkin haaste.

– Ymmärrän päätöksen, mutta olisin antanut baarien olla auki ainakin kello 24:een, enkä olisi rajoittanut asiakasmäärää alle 50 paikan baareissa. Myynti tehdään kello 23–04 ja viikonloput ovat meille erityisen tärkeitä, Titta Sezgin Pub Irlannin Setteristä kertoo.

50 ihmisen sijaan ravintolaan voidaan nyt ottaa 25 asiakasta. Pubin terassia rajoitukset eivät koske ja sinne mahtuu 30 asiakasta.

– Hyvän maun rajoissa ihmisiä terassillekin otetaan ja pöydät laitetaan enemmän hajalleen. Pidämme huolen siitä, etteivät ihmiset ole kovin lähekkäin, eikä baaritiskille jäädä hengailemaan.

Toinen asia on se, miten ihmiset uskaltautuvat liikkeelle. Titta Sezgin kertoo seuranneensa surullisena sosiaalisessa mediassa käytyä keskustelua. Monet ovat sitä mieltä, että baarit joutavatkin pysyä suljettuina.

– Yrittäjille maksetut tuet ovat korona-aikana olleet tosi minimaalisia. Juoksevat kulut kahdesta yrityksestä ovat meillä 8 000 euroa kuukaudessa. Korona toi valtavasti takapakkia, kun kaikki asiat oli viimein saatu kuntoon.

Yrittäjä Gokhan Sezginin baari aukeaa kesäkuun alussa koronarajoitusten helpottaessa. Puolet asiakaspaikoista voi täyttää, mutta terassilla asiakasmäärää ei ole rajoitettu.

Asiakasvirtojen palautuminen voi kestää

Ravintola Statusta pyörittävien Kivanc ja Anne Güzelin sydämellä on Titta Sezginin tavoin myös kanssayrittäjien pärjääminen. Statuksessa tilanne on ollut vähintäänkin haastava. Yökerho lomautti kaikki 18 työntekijäänsä 16. maaliskuuta. Nyt ravintolapuoli avataan 3. kesäkuuta.

Etuterassilta ja jokivarren puolelta löytyy noin 60 asiakaspaikkaa ja sisätiloihin mahtuvat kaikki halukkaat. Kivanc Güzel toivoo ovien avaamisen tuovan asiakaspiikin, mutta pelkää ihmisten lähtevän liikkeelle varovasti.

– Me oltaisiin toivottu, että yökerhot saisivat olla avoinna kahteen. Jos yrittäjän kannalta kävisi hyvä tuuri ja ihmiset tulisivat alkuillasta syömään ja juomaan, niin anniskelun loputtua he jatkaisivat koteihin jatkoille ja mekkaloimaan. Ravintoloissa alkoholia nautitaan valvotuissa oloissa, mutta nyt sama alkoholi juodaan sitten kodeissa, Anne Güzel tuumii.

Asiakasvirtojen palautuminen ennalleen tulee Güzelien arvion mukaan kestämään pitkään. Ovien avaaminen tekee hyvää ennen kaikkea yrittäjän pääkopalle.

Gustollekin tulossa terassi

Ravintola Gusto on toiminut take away -periaatteella korona-aikana yleensä neljänä päivänä viikossa. Yrittäjä Petu Luukkalan mukaan myynti on romahtanut 75–80 prosenttia normaalista.

– Avasimme joulukuussa ja meillä oli neljä kuukautta melkein joka päivä täyttä. Harmitus oli iso. Olemme silti onnekkaita moneen muuhun ravintolaan verrattuna, kun olemme voineet myydä pizzaa ulos.

Gustossa anniskeluoikeudet on 42 henkilölle. Nyt asiakaspaikkojen määrä putoaa rajoitusten vuoksi vajaaseen 20:een.

– Avaamme terassin 3. kesäkuuta, jos luvat saadaan ajoissa kuntoon. Varauksia ravintolaan tuli heti, kun rajoitusten purusta ilmoitettiin. FL

Lue myös: Talousvaliokunta rustasi ravintolatuet uuteen asentoon – tukipotin loppusumma kasvoi liki kolmanneksen (FL 20.5.2020)

Rajoitukset

Kahviloiden ja ravintoloiden asiakaspaikoista saa täyttää vain puolet, mutta rajoitus ei ole voimassa terasseilla.

Ruokia ja juomia ei voi noutaa buffetpöydästä, vaan valmiit annokset noudetaan ravintolan tiskiltä tai tarjoillaan suoraan pöytiin.

Ravintoloiden on huolehdittava, että pinnat ja esineet pyyhitään riittävän usein.

Alkoholin anniskelu päättyy kello 22 ja ovet saavat olla avoinna kello 23:een.

Aluehallintovirastot valvovat rajoitusten noudattamista. Rikkomusten vuoksi toiminta voidaan pysäyttää määräajaksi.

Hallitus tarkastelee rajoitusten jatkoa ensimmäisen kerran jo juhannusviikolla.

Rajoitukset ovat näillä näkymin voimassa lokakuun loppuun asti. Muutoksia voi tulla sen mukaan, miten koronaepidemia etenee.

Uusimmat

Näkoislehti

14.7.2020

Fingerpori

comic