Lounais-Häme Jokioinen

Pidetty pankkimies Vesa Rantanen vaihtaa kauluspaidan ja kulmahousut verkkareihin sekä padel-mailaan

Jokioisten Osuuspankin toimitusjohtaja Vesa Rantanen jättää asiakkaat ja työkaverit nöyrällä sekä haikealla mielellä.
Jokioislaislähtöinen Vesa Rantanen ei ole kaivannut pois Forssan seudulta. Hän on johtanut Jokioisten Osuuspankkia yli 20 vuoden ajan. Nyt Rantanen pitää lomia ja jää eläkkeelle 1. heinäkuuta alkaen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Jokioislaislähtöinen Vesa Rantanen ei ole kaivannut pois Forssan seudulta. Hän on johtanut Jokioisten Osuuspankkia yli 20 vuoden ajan. Nyt Rantanen pitää lomia ja jää eläkkeelle 1. heinäkuuta alkaen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Jokioisilta kotoisin olevan Vesa Rantasen ura pankkimaailman huipulla alkoi ja päättyy poikkeuksellisessa tilanteessa. Hän tuli pankkiharjoittelijaksi Forssan Seudun Osuuspankkiin vuonna 1989 ja ehti toimi muutaman kuukauden eri konttoreissa, kunnes siirtyi Tammelaan konttorinjohtajaksi tammikuussa 1990.

– Tilanne tuli eteen yllättäen. Silloinen konttorinjohtaja Kalevi Yli-Jaukkari menehtyi ja konttorille tarvittiin nopeasti uusi johtaja, Rantanen muistelee.

– Tulin nuorena ja kokemattomana konttorinjohtajaksi. Ehdin olla hetken myöntämässä valuuttaluottoja, kunnes koko maa syöksyi syvään lamaan ja lainankysyntä oli todella heikkoa. Voi sanoa, että aloitukseni oli mielenkiintoinen, hän jatkaa.

Koronan merkitys näkyy parin vuoden sisällä

Myös eläkkeelle Rantanen jää poikkeuksellisessa tilanteessa. Lomaan totuttelun hän aloitti viime viikolla, virallinen eläkeaika koittaa heinäkuun alussa. Rantanen on tuolloin 58-vuotias.

– OP:n eläkesäätiö mahdollistaa eläkkeelle jäännin tässä iässä heille, jotka ovat tulleet taloon ennen 1. heinäkuuta 1991, Rantanen kertoo.

Rantanen myöntää pohtineensa, onko hän rintamakarkuri, kun jättää pankin korona-aikana. Rantanen painottaa, että päätös on pitkän prosessin tulos.

– Ilmoitin aikeistani pankin hallitukselle jo viime elo-syyskuussa.

Rantanen arvioi koronapandemian vaikutusten näkyvän parin vuoden perspektiivillä. Pankkimiehen näkökulmasta sen suurin vaikutus on ollut valtava määrä myönnettyjä helpotuksia lainanlyhennyksiin niin yksityisille kuin yritysasiakkaille.

Vaikka korona tulee näkymään pankin tuloksessa, Rantanen ei ole siitä valtavan huolissaan, ellei pandemia pitkity.

– Vuosien mittaan pankille on kertynyt puskuria, eikä yhden vuoden tuloksella ole suurta merkitystä. Jatkossa oleellista on, palautuuko asiakkaiden luotonhoitokyky myönnettyjen lyhennysvapaiden jälkeen.

Asiakasmäärä tuplaantunut

OP Jokioinen ilmoitti viime viikolla Facebook-sivuillaan Rantasen jäävän lomien kautta eläkkeelle. Päivitys on kerännyt yli 200 reaktiota ja yli 20 kommenttia – kaikki positiivisia. Sekin osaltaan kertoo, että vuonna 1998 synnyinkuntansa Jokioisten Osuuspankin toimitusjohtajaksi siirtynyt Rantanen on ollut pidetty henkilö asiakkaiden keskuudessa.

– Niitä reaktioita ja kommentteja lukiessa tuli nöyrä ja samalla haikea olo. Takana on pitkiä asiakassuhteita ja pankissamme on töissä hyvä porukka. Heistä irtaantuminen tekee mielen haikeaksi.

Rantasen aikana Jokioisten Osuuspankin asiakasmäärä on yli tuplaantunut. Hänen aloittaessaan jäseniä oli hieman alle 2 000, huhtikuussa omistaja-asiakkaiden määrä nousi yli 4 000:n. Rantasen mukaan asiakasliiketoiminta on kasvanut tasaisesti, viime vuonna se lisääntyi neljällä prosentilla.

– En halua eritellä, mistä se johtuu. Mutta emme toimi pelkästään verkossa, vaan meidät saa tarvittaessa helposti ja nopeasti kiinni.

Pankki pysyy itsenäisenä

Jokioisilla pankki on pysynyt itsenäisenä, kuten ovat tehneet lähiseudun osuuspankit Ypäjällä, Humppilassa ja Metsämaalla. Kaksi viimeistä tosin löi hiljattain hynttyyt yhteen. Rantasen mukaan ratkaisu on ennen kaikkea asiakkaiden.

– Rakennekehitystä tapahtuu aina, mutta meillä on asiat kunnossa ja luvut kohdallaan. Hallinnossa ollaan varsin yksituumaisia, että itsenäisenä osuuspankkina on hyvä jatkaa ja että se on myös asiakkaidemme etu.

Rantanen on aina tykännyt hoitaa asioita asiakkaiden kanssa. Viime vuosina häntä on kaivertanut Euroopan keskuspankin voimistunut ja jopa liiallinen sääntely, joka on vienyt toimitusjohtajan aikaa pois asiakkailta.

– En ymmärrä, miksi keskuspankin pitää ohjeistaa hyvässä kunnossa olevia pohjoismaisia pankkeja kun on Välimeren maissa on pankkeja, jotka eivät ole kunnossa. Sama näkemys on keskustelujen perusteella kollegoilla. Lisääntynyt sääntely ei ainakaan jarruttanut päätöstäni jäädä eläkkeelle.

Into padeliin on kova

Eläkkeelle Rantanen sanoo jäävänsä pankkihommista, mutta se ei tarkoita, etteikö alle kuusikymppinen mies vielä jotain muuta voisi tehdä. Tällä hetkellä Rantasella ei ole tarkempia suunnitelmia, vaan hän aikoo keskittyä lomailuun.

Lomailu ei Rantasen tapauksessa tarkoita löhöilyä, vaan hän aikoo jatkaa kuntoilua.

– Erityisesti padelia, johon into on nyt kova. Tennistäkin, mutta se jää vähemmälle. Metsänhoitotöitä jatkan edelleen ja kolmen alle kaksivuotiaaan lapsenlapsen kanssa saan kulumaan aikaa, hän suunnittelee.

Heinäkuun alusta Rantasen pitää jättää myös pankin hallitustehtävät. Karenssin myötä hän ei saa jäädä neuvomaan seuraajaansa.

– Ehkä sentään kahvilla saan pankissa poiketa. Läksiäiskahveja asiakkaille ei nyt voida järjestää, mutta pidetään ne myöhemmin, jos tämä tilanne ei kovin pitkälle veny, Rantanen lupaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic