Lounais-Häme Forssa

Pienellä poppoolla leipää ruoka-apukassiin, jako joka toinen perjantai Forssassa

Vasemmistoliittolaisten talkoorinki etsii ajan leipärallille Forssassa. Jako tarvitseville on joka toinen perjantai, seuraavan kerran 25. syyskuuta.
Forssan Järjestöjentalon pihalla jaetaan ruoka-apua joka toinen perjantai. Talkootöissä ovat Sirkka-Liisa Ilvonen (vas.) ja Manu Mäkinen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan Järjestöjentalon pihalla jaetaan ruoka-apua joka toinen perjantai. Talkootöissä ovat Sirkka-Liisa Ilvonen (vas.) ja Manu Mäkinen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Jono alkaa muodostua jo puolta tuntia ennen määräaikaa. Väki seisoo harvakseltaan koronaturvavälien mukaisin etäisyyksin. Jonossa rupatellaan niitä näitä ja vaihdetaan kuulumiset.

Puolilta päivin alkaa Järjestöjentalon pihalla ensimmäinen leipäjako.

– Tämä perjantai on hyvä ajankohta viikonloppua vasten, kun muu ruoka-apu jaetaan jo aiemmin viikolla, mies jonosta kiittelee.

Eläkkeelle lähtiessään Tapio Virtanen lupasi käyttää vapautuvaa aikaansa hyväntekeväisyyteen. Sopivaa auttavaa tahoa hän etsi jonkin aikaa, mutta lopulta se löytyi läheltä eli puoluetovereista Vasemmistoliitosta.

Syntyi idea leipäavusta.

– Tiesin, että leipomoilta jää tavaraa yli ja ryhdyin soittelemaan niitä läpi. Markun Pakari ja Jokioisten Leipä olivat heti valmiina auttamaan ja lahjoittamaan.

Markun Pakarin Markku Lehtinen kertoo, että se oli sillä selvä, kun apua pyydettiin.

– Olen ennenkin antanut tuotteita hyväntekeväisyyteen vähävaraisille. Miksen antaisi, kun leipää aina jääkin. Leipä ei mene miksikään päivässä, kun se on ollut tiskissä kääreessä, Lehtinen toteaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ensimmäisellä jakokerralla kasseista löytyi pääasiassa leipää. Kuva: Lassi Puhtimäki
Ensimmäisellä jakokerralla kasseista löytyi pääasiassa leipää. Kuva: Lassi Puhtimäki

Käytännön työtä tekemään lähtivät myös Sirkka-Liisa Ilvonen ja Manu Mäkinen. Ilvosella on eläkkeellä aikaa ja Mäkisen yrittäjän päivät joustavat.

Virtanen hakee lahjoitetut tuotteet, ja ne pakataan valmiiksi kasseihin jakoa varten. Ensimmäisellä kerralla kasseista löytyi pääsääntöisesti leipää, mutta myös ruokasäilykkeitä ja suklaata.

– Seuraavalla kassi on sitten runsaampi, kunhan saamme tämän vauhtiin, kolmikko lupaa.

Seuraava jako on 25. syyskuuta klo 12.

Ettei vaan olisi kyse Forssan vasemmistoliittolaisten vaalityötempauksesta? Kuntavaalit käydään ensi vuoden huhtikuussa.

– Ei, kyllä tässä on ihan kyse tarvitsevien auttamisesta, Virtanen kiistää.

– Niitä riittää ja tulevana talvena varmaan tämänhetkistä enemmän. On sitä kravattiköyhälistöäkin, ja globaali tilanne voi muuttua nopeasti, toteaa Virtanen ja viittaa koronatilanteeseen.

Eli jatkuuko leipäapu myös vaalien jälkeen keväällä?

– Nyt olemme sitoutuneet tähän joka toinen perjantai 18.12. asti. Sitten vedetään henkeä vähän aikaa ja mietitään, Manu Mäkinen lisää.

– Ei kai mikään estä jatkamasta vaalien jälkeen, jos tälle on kysyntää, Virtanen lisää.

Vasemmistoliittolaiset toteavat myös, että talkoorinkiin saa kyllä tulla mukaan kuka vaan; puoluekirjoja ei kysellä eikä aatetaustaa tivata.

Tarvitsijoitakin on monenlaisia. Uudenkiiltävä saksalaisauto ajaa häveliäästi parkkiin Kuhalankadun laitaan puiden taakse ja peruuttaa vielä vähän kauemmaksi oksien katveeseen.

Nainen astuu ulos autosta, pistäytyy hakemaan jaossa olleen kassin, nousee autoon, ja kuljettaja jatkaa matkaa.

Tarpeensa kullakin. FL

 

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic