Lounais-Häme Urjala

Pienelle leikkimökille ei tarvita enää lupaa, Urjala päivitti rakennusjärjestyksen

Pienelle leikkimökille ei tarvita enää lupaa.
Pienet rakennelmat kuten leikkimökit aiotaan Urjalan asemakaava-alueella vapauttaa lupa- ja ilmoitusmenettelystä. Kuva: Markku Åberg

Urjalan kunnan rakennusjärjestys on päivitetty. Urjalan kunnanhallitus esittää, että valtuusto hyväksyy päivitetyn rakennusjärjestyksen tulemaan voimaan, kun valtuuston päätös saa lainvoiman. Aikaisintaan tämä käy 1.4. alkaen.

Rakennusjärjestyksen rantavyöhykkeen vanha määritelmä oli 200 metriä rannasta eli yli lain ja asetuksen vaatimuksen, mutta määritelmää on nyt tarkennettu ja supistettu. Rantavyöhykkeen leveys määritellään jatkossa kasvillisuus, maisema, maastonmuodot ja muut luonnonolosuhteet huomioiden tapauskohtaisesti noin 100 metrin etäisyydelle, ei kuitenkaan missään 200 metriä pidemmälle rantaviivasta.

Rakennusjärjestysehdotuksesta on poistettu määritelmä poikkeamisluvissa käytettävästä emätilatarkastelun poikkileikkausajankohdasta.

Ajankohtaa 1.1.2000 voi käyttää vain kuivanmaan suunnittelutarveratkaisuissa, mutta Urjalassa ei tehdä suunnittelutarveratkaisuja kuivalle maalle käytännöllisesti katsoen lainkaan.

– Kun rakennuspaine on näin pieni, sillä ei ole meidän kannalta merkitystä, sanoo rakennustarkastaja Hannu Kopola. Emätilatarkastelussa huomioidaan 1.1.1960 mukainen tilajako.

Pienet rakennelmat kuten leikkimökit on asemakaava-alueella vastedes vapautettu lupa- ja ilmoitusmenettelystä. Ilmoitusmenettelyllä saa jatkossa rakentaa enintään 60 neliön varastorakennuksen, kun raja on ollut tähän asti 100 neliötä.

Päivitetyn rakennusjärjestyksen mukaan ilman naapurien keskinäistä sopimusta rakennusten etäisyyden tulee olla vähintään neljä metriä rajasta, kun ennen se oli viisi metriä.

Forssan kaupunki esitti lausunnossaan myös toiveen, että Forssan ja Urjalan rajajärvillä, Kokon-, Matkun-, Vähä- ja Särkijärvellä, noudatetaan yhdenmukaisia määräyksiä. Kopola arvioi, että määräykset ovat likipitäen samanlaiset kunnissa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic