Lounais-Häme Kanta-Häme

Pienemmät taloyhtiöt siirtyvät jo, mutta mikä isommilla kestää? – Isännöitsijöiden mukaan uuteen järjestelmään siirtyminen ei vielä kannata

Maanmittauslaitoksen huoneistotietojärjestelmään siirtymistä ei ole vielä aloitettu suurimpien taloyhtiöiden kohdalla. Isännöitsijät odottavat, kunnes siirtyminen on helpompaa.
Kiinteistöliitto Kanta-Hämeen toiminnanjohtaja Hasse Renfeldt kertoo, että uusi järjestelmä voi aluksi olla hankala taloyhtiöille ja isännöitsijöille. Arkistokuva. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa
Kiinteistöliitto Kanta-Hämeen toiminnanjohtaja Hasse Renfeldt kertoo, että uusi järjestelmä voi aluksi olla hankala taloyhtiöille ja isännöitsijöille. Arkistokuva. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa

Asuntojen osakekirjojen digitaalinen rekisteri eli huoneistotietojärjestelmä ei isännöitsijöiden mukaan ole vielä valmis suurempien tietomäärien siirtämiseen.

– Olemme sopineet taloyhtiöiden kanssa, että odotamme kunnes rajapinta kiinteistöhallintajärjestelmien ja maanmittauslaitoksen järjestelmän välillä on varmasti toimiva, kertoo SP-isännöintipalvelut oy:n Forssan alueen vastaava isännöitsijä Rami Tervomaa.

Taloyhtiöiden ja osakehuoneistojen tiedot on tarkoitus koota Maanmittauslaitoksen hallinnoimaan huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä.

Osakeluetteloiden siirtämiseen järjestelmään on jo kertaalleen annettu lisäaikaa vuodella vuoden 2021 alussa.

– Kun takarajaa on siirretty vuodella, niin kaikki ei ole ihan mennyt niin kuin on ajateltu, kertoo Kiinteistöliitto Kanta-Hämeen toiminnanjohtaja Hasse Renfeldt.

Hän muistuttaa, että uusien isojen järjestelmien luomisessa on aina kysymysmerkkejä.

Järjestelmään tarvitaan vielä parannuksia

Tervomaa kertoo, että he ovat testanneet järjestelmään siirtymistä yhdellä taloyhtiöllä.

Tällöin siirto aiheutti vielä enemmän käsin tehtävää työtä, sillä automaattinen siirto ei järjestelmässä vielä onnistunut.

– Kokemukset käsin tehtävästä siirrosta eivät olleet kauhean positiiviset. Se oli aika haastavaa tehdä, joten siihen tulee varmasti vielä parannuksia Maanmittauslaitoksen osalta.

Isännöintitoimisto Reim Hämeenlinna oy:n toimitusjohtaja Jarmo Luukkanen kertoo myös, että tilanne on tällä hetkellä odottava.

– Emme ole vielä lähteneet massasiirtoihin. Yksittäisiä poikkeuksia ovat esimerkiksi uudiskohteet, mitkä automaattisesti menevät nyt jo järjestelmään.

Luukkasen mukaan näyttää siltä, että aikataulu suurempien tietomäärien siirtämiseen siirtyy jatkuvasti eteenpäin.

– Odotamme ja seuraamme tilanteen kehittymistä. Teemme siirtymisen siinä vaiheessa, kun se on järkevää.

Myös Tervomaan mukaan aikataulu on siirtynyt useaan otteeseen.

Helpotusta ostajalle

Uudistuksen myötä asunnon omistajien ei tarvitse enää huolehtia paperisista osakekirjoista, sillä tiedot löytyvät tulevaisuudessa Maanmittauslaitokselta.

– Osakekirja on tärkeä arvopaperi ja niitä joudutaan vuosittain kuolettamaan ja hankkimaan uusia. Se on pitkä ja hankala prosessi, kertoo Kiinteistöliitto Kanta-Hämeen Renfeldt.

Hänen mukaan taloyhtiöiden tiedot eivät ennen uutta järjestelmää ole olleet aina ajan tasalla.

– Tämä on hyvä herätys siihen, että pistetään ne kupongit kuntoon.

Renfeldt kertoo, että etenkin alkuvaiheessa uuteen järjestelmään siirtyminen voi olla hankalaa isännöitsijöille ja asukkaille.

Renfeldtin tiedossa on, että ainakin pienempiä taloyhtiöitä on jo siirtynyt käyttämään uutta järjestelmää.

– Tällä hetkellä siirtymään kannustetaan etenkin pienempiä taloyhtiöitä, joilla ei ole esimerkiksi ammatti-isännöintiä. Nyt kannattaa olla hereillä ja tehdä siirtoja kun on vielä hyvin aikaa, eikä ruuhkia ole. FL

Huoneistotietojärjestelmä

Taloyhtiöiden ja osakehuoneistojen perustiedot kootaan yhteen järjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä.

Taloyhtiö siirtää aluksi tiedot yhtiöstä sekä huoneistoista siirtämällä osakeluettelon Maanmittauslaitoksen huoneistotietojärjestelmään.

Osakeluettelon siirron jälkeen osakkeenomistajat voivat hakea omistamalleen huoneistolle omistuksen rekisteröintiä.

Osakeluettelon siirron jälkeen osakeluettelon ylläpito siirtyy Maanmittauslaitoksen vastuulle.

Sähköinen osakeluettelon siirtopalvelu otettiin käyttöön keväällä 2020.

Silloin palvelu avattiin lähinnä pienemmille taloyhtiöille, joilla ei ollut käytössä isännöintijärjestelmää.

Vuoden 2020 lopussa avattiin myös mahdollisuus siirtää tietoja isännöintijärjestelmistä.

1. tammikuuta 2019 jälkeen perustetut taloyhtiöt siirtyvät suoraan huoneistotietojärjestelmään.

Uusimmat

Fingerpori

comic