Lounais-Häme Forssa

Pienet kirkonrotat ja Muurahaisten muori: "Kuorosta ei voi tietää mitä se on, ennen kuin tulee koettamaan"

Vastakootussa lapsikuorossa lauletaan, liikutaan ja opitaan kappaleet "korvalla".
Kirkonrotat esiintyivät perjantaina Prismassa Tiina-Maria Kaupin (oik.) johdolla. Mukana koreografian näyttäjänä oli myös Forssan seurakunnan maskotti Kirkonrotta. KUVA: Lassi Puhtimäki

– ”Muurahaisten muori, perunoita kuori” lauleskelevat pienet Kirkonrotat täydellä palolla. Syksyllä aloittaneella lapsikuorolla on jo kaksi esitystä takana.

– Olimme Mikkelinpäivän messussa mukana ja kävimme joulun etkoilla, kertoo tuoreen kuoron johtaja, kanttori Tiina-Maria Kauppi Forssan seurakunnasta.

Forssassa toimi lapsikuoro ehkä viimeksi 2000-luvun alkuvuosina. Aiemmissa kanttorin toimissaan Kauppi oli työskennellyt aina lapsikuoron parissa, eikä tahtonut tehdä Forssan suhteen poikkeusta.

– Kuoron saa pystyyn vain kokeilemalla ja lukuvuoden alussa siihen oli hyvä sauma.

Lapsikuoron kautta seurakunnan toiminta voi myös tulla koko perheelle tutuksi. Kaupin edellisistä kuoroista jotkut lapset ovat aikuisina päätyneet aina muusikoiksi asti.

– Toivon, että lapset jäävät toimintaan mukaan. Haluaisin, että he tulevat tänne vielä isompina soittamaan ja laulamaan.

 

Lue lisää: Seurakuntavaalit käynnistyivät: äänestyspaikka tuodaan enenevässä määrin sinne, missä ihmiset jo ovat

 

Kuoroa kootessa Kauppi kiersi suurimman osan kaupungin kouluista ja esikouluista mainostamassa sitä. Itse hän aloitti työnsä Forssassa maaliskuun alussa.

– Olin ennen virassa Humppilassa, missä kuorolaiset tuntevat toisensa entuudestaan. Forssassa eivät, koska eri kouluja ja paikkoja on enemmän, eivätkä he tunteneet minua.

Tällä hetkellä Kirkonrotissa laulaa kaksikymmentä kuorolaista, kolme poikaa ja seitsemäntoista tyttöä. Laulajia otetaan mukaan esikoulu-ikäisistä asti.

– Kuorohan ei ole pelkkää laulua! Se on myös liikettä, kuten esityksissäkin, kertoo Kauppi.

Harjoituksissa tehdään alkulämmittely, sitten lauletaan ja lopuksi leikitään. Laulut opetellaan ”korvalla” eli kuuntelemalla.

– Kuoroharrastus ei ole kuten ennen vanhaan, kun vain istuttiin tuolilla kansiot käsissä. Kuoro on monipuolinen juttu: ei voi tietää mitä se on, ennen kuin tulee koettamaan, Kauppi miettii ja lisää, että totta kai kiinnostus laulamiseen on hyvä olla.

– Kuoroomme voi myös tulla mukaan, vaikka kausi on jo alkanut.

Video: näin Kirkonrotat tulkitsivat kappaleet Enkelilaulu ja Muurahaisen muori. KUVAUS: Elina Salin

 

Humppilalainen Elina Rosti on kuoron jäsenistä vanhimpia. Kirkonrottien kappaleista hänen suosikkinsa on Muurahaisten muori.

– Kun Elina kuuli, että Tiina-Maria tulee Forssaan, hän halusi heti tulla mukaan kuoroon, kertoo Elinan äiti Nina Sipinen.

– Kuoro luo ympärilleen iloa ja energiaa, Kauppi korostaa.

Seurakunnassa mietittiin kauan kuoron nimeä. Sanaa ”meitin” on käytetty toiminnassa, mutta ”Meitin kuoroa” tai ”Meitin mukuloita” laulajista ei tullut. Sitten muistettiin perhetapahtumissa ja -kirkoissa seikkaileva Kirkonrotta.

– Nyt hänellä on parhaina kavereina lapsikuorolaiset. Seuraavan kerran Kirkonrotan voi tavata Kirkkoseikkailussa 21.11.

Syys on jo teettänyt musikaalisia tuloksia: esityslistalta löytyy ainakin lastenlauluja ja uudempia hengellisiä lauluja. Nyt alkaa olla joululaulujen ja tonttuleikkien aika.

– Vaikka seurakunnan kuoro olemmekin, leikimme kyllä niitäkin. FL

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic