Lounais-Häme Forssan seutu

Pieni ele -keräys tukee vammais- ja terveystyötä – Forssassa mukana 14 yhdistystä

Pieni ele -lipaskeräys järjestetään eduskuntavaalien äänestyspaikoilla 3.–9.4. ja 14.4. Keräys järjestetään talkoovoimin. Forssasta mukana on 14 yhdistystä.
Sirpa Lehti (vas.), Jouko Nygren ja Anja Lukkala ovat Forssassa Pieni ele -lipaskeräyksen vapaaehtoisia kerääjiä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Sirpa Lehti (vas.), Jouko Nygren ja Anja Lukkala ovat Forssassa Pieni ele -lipaskeräyksen vapaaehtoisia kerääjiä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Äänestyspaikoilla kerätään jälleen varoja kotimaan vammais- ja terveystyölle. Pieni ele -lipaskeräys järjestetään eduskuntavaalien äänestyspaikoilla 3.–9.4. ja 14.4. Lahjoittaminen onnistuu täten niin ennakkoäänestyspäivinä kuin varsinaisena vaalipäivänkin.

Keräys järjestetään talkoovoimin. Forssassa mukana on 14 yhdistystä. Forssan Seudun Kuulo ry:n puheenjohtaja Jouko Nygren kertoo, että kuuloyhdistyksestä keräykseen osallistuu kuusi vapaaehtoista kerääjää. He toimivat kerääjinä Forssassa, Jokioisilla ja Tammelassa. Nygren toimii myös varapuheenjohtajana Forssan seudun Reuma-Tules ry:ssä, joka on myös yksi lipaskeräykseen osallistuvista yhdistyksistä.

– Pieni ele -keräys on perinteisesti ollut paikallisille yhdistyksille huomattava tuloerä. Forssassa kukin mukana oleva yhdistys on saanut keräyksestä käyttöönsä noin parisataa euroa. Tuotto käytetään yhdistysten jäsenten hyväksi, Nygren kertoo.

Puolet kunkin kunnan lipaskeräyksen tuotosta käytetään paikallisesti vammais- ja terveysyhdistyksissä esimerkiksi neuvontaan ja vertaistukitoimintaan. Toinen puoli käytetään valtakunnallisesti esimerkiksi kuntoutuksen järjestämiseen, apuvälineiden hankintaan ja vammaisten ja sairaiden aseman parantamiseen.

Nygrenin mukaan vapaaehtoisiksi kerääjiksi on lähtenyt pääasiassa ihmisiä, jotka ovat olleet toiminnassa mukana jo useita vuosia. Toiveena onkin, että vapaaehtoistoimintaan ja yleensäkin yhdistystoimintaan saataisiin mukaan myös uusia ihmisiä.

Nygren toivoo myös, että ihmiset lähtevät vilkkaasti vaaliuurnille ja osallistuvat samalla sopivaksi katsomallaan lahjoitussummalla Pieni ele -keräykseen. Lahjoitusten avulla huolehditaan, että pitkäaikaissairaat ja vammaiset saavat tarvitsemaansa tukea ja apua.

Valtakunnallisesti Pieni ele -keräyksen järjestävät 17 vammais- ja terveystyön järjestöä paikallisyhdistyksineen. Järjestöt ovat Allergia-, Iho- ja Astmaliitto, Epilepsialiitto, Förbundet De Utvecklingsstördas Väl, Hengitysliitto, Invalidiliitto, Kehitysvammaisten Tukiliitto, Kehitysvammaliitto, Kuuloliitto, Kuurojen Liitto, Mielenterveyden keskusliitto, Munuais- ja maksaliitto, Neuroliitto, Näkövammaisten liitto, Psoriasisliitto, Diabetesliitto, Reumaliitto ja Sydänliitto.

Järjestöihin kuuluu noin 400 000 jäsentä. Lipaskeräyksessä äänestyspaikoilla on vapaaehtoistyössä yli 10 000 kerääjää. Suurella osalla heistä on jokin vamma tai pitkäaikaissairaus myös itsellään.

Pieni ele -keräys oli aiemmin nimeltään Vaalikeräys. Se alkoi jo vuonna 1907, jolloin ensimmäisten eduskuntavaalien yhteydessä kerättiin varoja tuberkuloosin vastustamiseen.

Keräykseen voi osallistua myös verkkomaksulla osoitteessa www.pieniele.fi/verkkolahjoitus sekä tekstiviestillä lähettämällä viesti LAHJOITA 5 numeroon 16301. Tekstiviestin lahjoitussumma on 5 euroa. 5 euron lahjoituksen voi tehdä Otto-automaatilla käteisnoston yhteydessä 1.3.–26.5.2019. FL

Fingerpori

comic

Uusimmat