Lounais-Häme

Pieni mutta laadukas sen olla pitää – joulukuusen nimittäin

-Joku asiakas sen sanoi, että ei sitä joulun tuntua muuten saa.

Forssan Paavolassa pääasiassa itse kasvattamiaan ja kaatamiaan joulukuusia myyvä Kari Tapola on havainnut, että aito kuusi on jälleen trendien ykkönen. Muoviset kuuset kasvattivat suosiotaan joitakin vuosia, mutta Tapolan mukaan moni on palannut aidon pariin.

-Muovikuusi ei suinkaan ole huoltovapaa – se pitää imuroida ja pestä aina ennen käyttöön ottoa ja sen jälkeen. Allergiselle se ei ole lainkaan hyvä, koska se kerää suuret määrät pölyä, Tapola huomauttaa.

Mitä tulee aitoihin kuusiin, ne pienenevät Tapolan mukaan vuosi vuodelta.

-Kuusi voi näyttää ulkona pieneltä, mutta sisällä yllättävänkin suurelta. Noin kaksimetrisiä kuusia menee nykyään paljon. Laatua kuuselta kyllä halutaan, eli neulasten pitää pysyä.

Tapolan kuuset ovat viimeisen päälle lähikuusia. Viljelmät sijaitsevat muutaman kilometrin sisällä myyntipaikasta.

-Aika lailla tunnin tarkkuudella pystyn kertomaan, milloin kuusi on kaadettu, kun olen itse sen kaatanut, mies virnistää.

Lions Club Forssa on organisoinut kuusimyynnin Forssassa jo useana vuonna. Kuuset kasvatetaan alun perin klubin jäseneltä vuokratulla, ja sittemmin tämän perikunnan vuokraamalla pellolla.

Saatu tuotto käytetään hyväntekeväisyyteen. Tänä vuonna on tuettu esimerkiksi useampaa forssalaista lapsiperhettä lahjakorteilla.

-Meillä on porukassa metsäalan ammattilaisia, eli kuuset ovat hyvissä käsissä. Joka vuosi täydennysistutetaan 60–100 uutta tainta, joulukuusitoimikunnan myynti- ja markkinointipäällikkö Lasse Välimaa kertoo.

Kuuset myydään perinteisesti yhden iltapäivän aikana Paavolan kuntoradan parkkipaikalla. Halukkaille kuuset myös kuljetetaan kotiin pientä korvausta vastaan. Tänä vuonna myyntipäivä osui viime sunnuntaille.

-Kauppa kävi hyvin, puolensataa kuusta myytiin lyhyessä ajassa. Tänä vuonna meillä oli joulupukkikin tarkastamassa kuuset, kun ostoksilla käy aina myös lapsiperheitä, Välimaa selittää.

Forssalaisen Puutarhakeskus Jaakkolan kauppias Matti Jaakkola toteaa joulukuusikaupan olevan suhteellisen stabiilia, sekä hintojen että asiakkaiden toiveiden osalta.

-Kuusien hinnat lähtevät meillä 35 eurosta, ja isoimmat voivat maksaa 60 euroa. Asiakkaalla on yleensä hyvin selkeä kuva haluamastaan kuusesta, kun hän tulee kuusikaupoille.

Jaakkolan havainnon mukaan enemmän kuin esimerkiksi muovikuusien suosio joulukuusikauppaan vaikuttaa yleinen tunnelma joulun alla. Sää on iso tekijä.

-Vesisade latistaa yleistä fiilistä selkeästi, ja se voi vaikuttaa myös joulukuusen hankintaan. Maassa oleva lumi puolestaan nostattaa joulutunnelmaa.

Jaakkolan mukaan joulunvietto on monella tapaa aikaistunut, ja tästä syystä myös kuusi saatetaan haluta sisälle ja juhla-asuun jo reippaasti ennen aattoa.

-Toki aattonakin aina vielä muutama kuusi menee, mikäli niitä ei ole ehditty ennen sitä myydä loppuun. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic