Lounais-Häme

Pienillekin kaupoille riittänyt asiakkaita

Kauppojen aukioloajat vapautuivat vuodenvaihteessa. Maanlaajuisesti alkuvuoden aikana isojen kauppojen myynti nousi, mutta pienemmissä myymälöissä myynti laski.

Forssan seudulla myös pienemmille kaupoille on kuitenkin riittänyt asiakkaita. Osuuskauppa Hämeenmaan toimialajohtajan Taina Penttisen mukaan Forssan seudulla S-market- ja Sale-myymälöiden lisätyt aukioloajat ovat piristäneet kaupankäyntiä.

Forssan Salen aukioloaikoihin ei ole tullut muutoksia tänä vuonna, mutta Humppilan ja Ypäjän Salet ovat laajentaneet viikonlopun aikojaan. Forssan S-market hiukan laajensi viikonlopun aukioloaikojaan. Forssan Salen lähistöllä isommat kaupat ovat lisänneet aukiolotunteja viikonloppuihin, mutta Penttisen mukaan isommat kaupat eivät ole vieneet Salen asiakkaita.

-Forssan kauppa on Saleistamme parhaiten säilyttänyt myyntiään palvelukonseptinsa avulla. Sekä isoille että pienille kaupoille riittää varmasti asiakkaita, Penttinen pohtii.

Pienistä kaupoista myös Forssan Turuntien Siwassa ja Tammelan K-marketissa on kauppa käynyt pitäjiensä mukaan. Siwa ei laajentanut aukioloaikojaan vuodenvaihteessa. K-market avattiin Tammelassa vasta vuosi sitten, eikä sen aikoihin ole avaamisen jälkeen tehty muutoksia.

-Menemme viime vuoden tasollamme. Tämä on sopiva alue, jossa toimimme ihmisille lähikauppana, Turuntien Siwan myymäläpäällikkö Minna Mattila selittää.

Tammelan K-marketin kauppiaan Eino Amonsenin mukaan alkuvuonna kaupankäynnissä näkyi selvä notkahdus niinä tunteina, joihin isot kaupat lisäsivät aukiolotunteja.

-Vaikutus on pienentynyt tasaisesti. Meillä menee koko ajan paremmin. Toukokuusta kesäkuun loppuun oli oikein hyvä jakso meille, Amonsen sanoo.

Isot kaupat ovat hyödyntäneet tehokkaasti aukiolojen vapautumisen. Forssassa sekä Citymarket että Prisma ovat lisänneet myyntiään viime vuodesta.

-Emme vielä ole laskeneet, kuinka suuri aukioloaikojen vaikutus on, mutta laajennus on mennyt jopa paremmin kuin uskalsimme odottaakaan, Prisman johtaja Satu Piiroinen sanoo.

-Asiakkaat ovat löytäneet uudet aukioloajat, ja lisätunnit ovat jo vakiintuneet. On vaikea arvioida, kuinka suuri vaikutus aukioloajoilla myynnin kasvuun on ollut, Citymarketin kauppias Mikko Virtanen pohtii.

Pienten kauppojen sesonkina on pidetty etenkin juhlapyhiä, jolloin isot kaupat ovat olleet kiinni. Nyt Prisma ja Citymarket olivat auki koko juhannusviikonlopun. Virtasen mukaan Citymarketin tulos oli hiukan normaalia viikonloppua parempi juhannuksena. Piiroinen kertoo Prisman juhannusviikonlopun ylittäneen normaalin viikonlopun myynnin moninkertaisesti.

-Meillä juhannus oli aika tavallinen, aattona suljimme jo neljältä. Juhannuspäivänä olimme sunnuntain aukioloajan mukaisesti auki, Siwa Turuntien Mattila toteaa.

-Juhannus oli erinomaisen hyvä, kun ilmat suosivat ja mökkiläiset olivat Tammelassa, K-marketin Amonsen sanoo. FL

Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvanut alkuvuonna
Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi toukokuussa 3,4 prosenttia edellisvuodesta.– Liikeaikalain kumoamisen seurauksena tulleet myyntiaikojen pidennykset näkyvät selvästi myynnin kehityksen taustalla, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa.Alkuvuoden aikana päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-toukokuussa 1,1 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Myynti kasvoi suurissa supermarketeissa 6,0 prosenttia ja hypermarketeissa 1,8 prosenttia vuoden 2015 tammi-toukokuusta.Eniten laskua kertyi pienmyymälöissä, joissa myynti supistui 12,7 prosenttia. Valintamyymälöissä myynti laski puolestaan 4,6 prosenttia ja pienissä supermarketeissa 1,0 prosenttia edellisvuodesta.Lähde: Päivittäistavarakauppa ry

Uusimmat

Fingerpori

comic